Помер останній з прокурорів Нюрнберзького процесу

Помер останній з прокурорів Нюрнберзького процесу

11:45,
10 Квітня 2023
665

Помер останній з прокурорів Нюрнберзького процесу

11:45,
10 Квітня 2023
665
Помер останній з прокурорів Нюрнберзького процесу
Помер останній з прокурорів Нюрнберзького процесу
Бен Ференц засуджував агресію РФ і називав Путіна воєнним злочинцем.

У США в віці 103 років помер Бенджамін Ференц — останній з прокурорів Нюрнберзького процесу. Про це повідомляє The New York Times.

У 1945 році Ференц був головним слідчим у справі проти нацистських злочинців, ставши згодом наймолодшим прокурором у Нюрнберзіі. Брав участь в окремому процесі так званих айнзатцгруп — каральних підрозділів, створених нацистами для ліквідації населення й знищення військовополонених на окупованих територіях.

Тоді підсудними стали 22 нацистських військових, шестеро з яких — генерали. Їх звинувачували, крім іншого, у розстрілах в Бабиному Яру, під час яких у вересні 1941 року було вбито 33 771 людину, а також у вбивстві 25 тисяч латвійських євреїв Ризького гетто в листопаді та грудні того ж року.

Усі обвинувачені були визнані винними, 14 засудили до смертної кари, проте стратили лише чотирьох. Двоє отримали довічне ув’язнення.

Також Ференц був спеціальним радником у справі проти німецького промисловця Альфреда Круппа та його топменеджерів. Їх обвинувачували в пособництві в агресивній війні та використанні рабської праці (переважно євреїв з Аушвіца). Круппа засудили до 12 років позбавлення волі, але достроково звільнили 1951-го.

Після завершення Нюрнберзького процесу Ференц залишався у Західній Німеччині та допомагав євреям у підготовці угоди про репарації. Потім повернувся до США й розпочав приватну юридичну практику.

Юрист багато років просував ідею створення міжнародного трибуналу. Її частково вдалося реалізувати 2002 року з появою Міжнародного кримінального суду (МКС), який 2023 року видав ордер на арешт Володимира Путіна за підозрою у вчиненні воєнних злочинів в Україні.

Сам Бен Ференц засуджував російську агресію та називав Путіна «беззаперечно воєнним злочинцем». «Я радий, що він побачив, як Путіну видали ордер на арешт», — заявив генеральний прокурор Андрій Костін, коментуючи новину про смерть Ференца.

«Він був дійсно унікальною особистістю — все своє довге та насичене життя Бен Ференц присвятив послідовній боротьбі за справедливість та мир. Його особистим гаслом стало “Law. Not War” — ”Закон, а не війна”. Він щиро вірив, що міжнародні розбіжності можуть та мають бути вирішені без застосування зброї», — написав Костін в телеграм-каналі.

Як повідомлялось, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та його уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

23 березня генеральний прокурор України Андрій Костін і секретар Міжнародного кримінального суду (МКС) Пітер Льюїс підписали у Гаазі угоду про відкриття Представництва МКС в Україні.

Фото: EPA

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду