«Творці змін». Яким буде електронний довідник про змінотворців із регіонів

«Творці змін». Яким буде електронний довідник про змінотворців із регіонів

18:39,
24 Вересня 2021
1999

«Творці змін». Яким буде електронний довідник про змінотворців із регіонів

18:39,
24 Вересня 2021
1999
«Творці змін». Яким буде електронний довідник про змінотворців із регіонів
«Творці змін». Яким буде електронний довідник про змінотворців із регіонів
Довідник планують презетувати на початку жовтня. У першу редакцію увійдуть 78 ініціатив зі всієї країни.

Проєкт «Творці змін» запустив аналітичний центр Bendukidze Free Market Center, розповіла «Детектору медіа» директорка BFMC Наталія Мельник. За задумом, проєкт матиме багаторічну історію. Перший етап — публікація онлайн-довідника й історій про ініціативи, далі — кампанія з фінансування нових ініціатив і оновлення довідника, додала вона.

Електронний довідник планують презентувати на початку жовтня, повідомила Наталія Мельник. Він виглядатиме як інтерактивна мапа України з позначеними на ній ініціативами та контактами її авторів. У фокусі — ініціативи громадянського суспільства, які вирішують проблеми самостійно, у співпраці з владою чи бізнесом, а також через благодійництво, волонтерство чи іншу громадську діяльність. Сфери — освіта, охорона здоров’я, екологія, соціальна допомога й армія/ветерани. Наталія Мельник говорить, що платформа може допомогти проєктам знайти волонтерів, донорів, спонсорів і партнерів. Також кожен зможе запропонувати змінотворців для внесення в довідник.

У 2021 році BFMC оголосив старт проєкту. Спочатку організація провела розвідку сама, а в кінці липня запропонувала всім охочим повідомити про ініціативи, заповнивши анкету. Надійшли 164 заявки, і команда проєкту обрала з них 78, які відповідають критеріям проєкту. Серед таких, наприклад, тривалість проєкту, його інституційна й фінансова незалежність, пояснила Наталія Мельник: «Ми прагнемо, щоби про ці ініціативи не лише дізналися, а й пробували їх повторювати в себе в регіонах. А якщо в них немає ніякої усталеності, то тоді їх складніше буде відтворити». Далі, за її словами, організатори і партнери складуть топп'ятірки ініціатив у кожній номінації й запустять голосування на сайті, щоб «нагородити проєкти, які найбільше вражають». Переможці отримають символічні статуетки.

Під час голосування історії фіналістів розповідатиме партнер проєкту, видання «Рубрика», додала Наталія Мельник. Крім того, з проєктами-фіналістами створять відео з порадами та підказками щодо втілення задумів. За словами Наталії, мета — підштовхнути людей втілювати ідеї в проєктах, не чекаючи, що проблему вирішить держава. Співпраця з медіа допомагає залучити більше людей, розповіла Наталія Мельник, і саме читачі видання «Рубрика», що працює за підходом журналістики рішень — потрібна цільова аудиторія. «Партнерство з медіа має сенс у тому плані, що вони не просто висвітлюють роботу нашого аналітичного центру, а готуватимуть профілі, подаватимуть інформацію своїй значно ширшій аудиторії. Ми розподілили відповідальність як повноцінні партнери проєкту і вирішили працювати тісніше, ніж у форматі публікації пресрелізів», — пояснила Наталія Мельник. Інші партнери проєкту «Творці змін» — Фонд Фрідріха Науманна в Україні і Білорусі й американська організація Atlas Network.

Наступного року Bendukidze Free Market Center планує провести кампанію зі збору коштів, яка дозволить видати ініціативам гроші для старту (start-up funds) — підтримку для відтворення показаних проєктів у своїх містах і селах, розповіла Наталія Мельник. «Ми, по суті, є країною волонтерів. По-перше, ми хотіли би дати спочатку моральну, а потім матеріальну підтримку людям, які займаються впровадженням змін не тільки в своєму житті, а в рамках спільноти, не важливо наскільки великої. По-друге, ми хочемо зробити видимими регіональні ініціативи, які лишаються поза увагою медіа», — пояснила Наталія Мельник. Третій аспект, додала директорка BFMC, — розвиток культури благодійності, а саме розширення від разової допомоги до регулярної підтримки ініціатив.

Нагадаємо, ДМ писав, як журналістика рішень, просвітницькі формати та проєкти про активізм змінюють аудиторію в регіонах і в країні загалом.

Фото, відео: Творці змін / Facebook

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду