Ольга Айвазовська про телепроєкт «Нові лідери»: «Як тільки це буде можливо, він буде продовжуватись»

Ольга Айвазовська про телепроєкт «Нові лідери»: «Як тільки це буде можливо, він буде продовжуватись»

18:16,
17 Вересня 2021
2088

Ольга Айвазовська про телепроєкт «Нові лідери»: «Як тільки це буде можливо, він буде продовжуватись»

18:16,
17 Вересня 2021
2088
Ольга Айвазовська про телепроєкт «Нові лідери»: «Як тільки це буде можливо, він буде продовжуватись»
Ольга Айвазовська про телепроєкт «Нові лідери»: «Як тільки це буде можливо, він буде продовжуватись»
Нагадаємо, третій сезон не страртував у 2020 році через пандемію.

За два роки суспільно-політичний проєкт «Нові лідери» на каналі ICTV зібрав аудиторію в 17 мільйонів глядачів («кожен п'ятий, хто дивиться телевізор»), сказала членкиня наглядової ради проєкту, голова правління громадської організації «Громадянська мережа «Опора» Ольга Айвазовська 17 вересня на конференції National Media Talk під час обговорення теми медіаконтенту, здатного змінювати суспільство. Вона розповіла три історії змін, які відбулися з учасниками поза проєктом.

Проєкт «Нові лідери» виходив у 2018 і 2019 роках, нагадала Ольга Айвазовська. Як «Детектор медіа» писав раніше, його започаткували телеканал ICTV, 34 громадські організації та група StarLightMedia. Суть проєкту поглягала в тому, щоб знайти в Україні «нових лідерів» і випробувати їх на міцність на очах у телеглядачів(ок). Формат передбачав участь 100 «лідерів»: половину обирали голосуванням на сайті, половину — за допомогою журі з громадських організацій (як от «Громадянська мережа “Опора”», «КримSOS», «Transparency International Україна»). Після випробувань «у полі» десятка лідерів виходила в телевізійний фінал, а переможець отримував 1 мільйон гривень на втілення змін у своїй громаді. Третій сезон анонсували в березні 2020 року, однак призупинили проєкт через пандемію. Як пояснила Ольга Айвазовська, проєкт вимагав активності «в полі», які неможливо було повноцінно втілити в умовах карантину.

Ольга Айвазовська згадала три історії учасників і учасниць проєкту. Зокрема історію учасниці першого сезону Ірини Заславець, журналістки каналу «СТБ», тоді волонтерки, а тепер членкині наглядової ради благодійного фонду «Твоя опора», учасниці «Руху за трансплантацію» і засновниці громадської організації «Всеукраїнська платформа донорства іDonor». «Ірина подолала рак, адвокатувала зміни щодо законодавства про трансплантологію в Україні, і зараз успішно два роки люди за невеликі кошти отримують серце, печінку, кістковий мозок і живуть. Дуже важливо, що такі історії були розказані. Через проєкт була можливість донести, що маленька людина, яка прожила свій біль, впливає на системні зміни й не чекає від держави рішень», — сказала Ольга Айвазовська.

Друга історія — про Наталію Оніпко, учасниці десятки першого сезону, яка відмовилася від участі на користь медійного супроводу свого проєкту. Керівниця благодійного фонду «Запорука» шукала підтримку для проєкту «Дача» — будинку, де діти з онкохворобами після хіміотерапії перебувають зі своїми родинами, якщо, наприклад, приїхали з інших регіонів або немає можливості перебувати в лікарні чи отримати потрібний супровід. Раніше будинок для ініціативи орендували, але сусіди почали жалітися та переслідувати проєкт. Наталія Оніпко не перемогла в «Нових лідерах», але інформаційна кампанія (150 інформаційних матеріалів на каналах SLM) допомогла зібрати значну частину грошей на зведення будинку для «Дачі», розповіла Ольга Айвазовська. Проте, за її словами, на цьому етапі не обійшлося без скарг cусідів. У 2021 році підпалили двері «Дачі» майже під час завершення будівництва. «Я до того, що “Нові лідери” намагалися і намагаються далі розповідати історії людей, які змінюють середовище, змінюють культуру, змінюють ставлення», — сказала Ольга Айвазовська.

Ольга Айвазовська також згадала, що були учасники, які не витримували критеріїв доброчесності, встановлених проєктом і наглядовою радою, зокрема щодо фінансової прозорості. «Наш глядач мав бачити не лише історії, а розуміти, які критерії доброчесності стосуються їхнього вибору. Жодних політичних мотивів чи передісторій у цьому проєкті не було й не буде», — сказала вона.

Ольга Айвазовська розповіла й про переможців обох сезонів. Зокрема, переможець першого сезону екоактивіст і депутат із Маріуполя Максим Бородін, як і планував, витратив гроші на обладнання для замірів загазованості повітря, а крім того — поділився ресурсами з колегами з Кривого Рогу. Другий переможець — Володимир Шматько, який повернувшись із війни очолив свою Чортківську громаду на Тернопільщині та продовжує розвивати її в креативний спосіб.

«Всі історії, які входили в цей пакет інформування суспільства через новини, сюжети і телепродукт, який щотижня виходив в етер, як на мене, є хорошим кейсом для суспільства, які насамперед критерії відбору справжніх лідерів, а не тих, хто гарно говорить чи має проєкти, гарно розпіарені в соцмережах чи медійному середовищі. Люди повірили, що якщо у вашому місті є проблема екології і проти вас є промисловий гігант — один з тополігархів країни, з цим також потрібно працювати», — резюмувала виступ Ольга Айвазовська.

Нагадаємо, «Детектор медіа» детально оглядав перший сезон і окремі випуски суспільно-медійного проєкту «Нові лідери». ДМ також писав, що за словами Світлани Матвієнко, проєкт коштує близько 800 тис. доларів, а реклама проєкту холдингом StarLightMedia — близько 3 – 4 млн доларів. 8 травня 2018 року стартував другий етап першого сезону телепроекту «Нові лідери». За два місяці реєстрації були подані 1400 анкет. До участі в проекті були допущені 860 «лідерів», анкети яких відповідали заявленим критеріям. У червні стали відомі імена топ-100 учасників проекту «Нові лідери». Потенційних лідерів оцінювали громадські діячі Ольга Айвазовська, Роман Бондар, Гліб Вишлінський, Андрій Вишневський, Світлана Матвієнко, Таміла Ташева, Ярослав Юрчишин. Ведучим першого сезону став Сергій Притула. Фінальний випуск першого сезону «Лідерів» глядачі ICTV побачили 15 листопада. Перемогу здобув Максим Бородін, активіст і депутат міської ради Маріуполя. Він планував витратити виграний мільйон гривень на боротьбу із забрудненням довкіллям промислових міст України.

26 липня 2019 року вийшов фінальний випуск другого сезону національного телепроєкту «Нові лідери». Переміг мер міста Чортків Тернопільської області Володимир Шматько. Він отримав мільйон гривень на створення найбільшого в Західній Україні індустріального парку.

Третій сезон у 2020 році призупинили через початок пандемії коронавірусу.

Фото: National Media Talk / Facebook; зображення: novilidery.com

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду