OCCRP заявив про тиск на свободу слова в Україні через виклик на допит Анни Бабінець

OCCRP заявив про тиск на свободу слова в Україні через виклик на допит Анни Бабінець

17:40,
8 Травня 2020
1925

OCCRP заявив про тиск на свободу слова в Україні через виклик на допит Анни Бабінець

17:40,
8 Травня 2020
1925
OCCRP заявив про тиск на свободу слова в Україні через виклик на допит Анни Бабінець
OCCRP заявив про тиск на свободу слова в Україні через виклик на допит Анни Бабінець
Центр дослідження корупції та організованої злочинності закликав українську владу негайно припинити розслідування й будь-які юридичні переслідування «Слiдства.iнфо».

Центр дослідження корупції та організованої злочинності засудив дії української влади через виклик на допит головної редакторки агенції «Слiдство.iнфо», регіональної редакторки OCCRP Анни Бабінець. У Центрі назвали це попереднє розслідування необґрунтованим та політично мотивованим. Про це йдеться в заяві OCCRP.

«Ці політичні ігри небезпечні – і призводять до того, що громадян позбавляють доступу до інформації тоді, коли достовірна журналістика життєво необхідна суспільству. Це санкціоноване державою залякування ЗМІ – і уряд йде на це, хоча українське суспільство і західні демократії чекають рішучої боротьби з корупцією в країні... Цей випадок – пряме посягання на свободу слова і демократію в Україні», – сказав співзасновник і головний редактор OCCRP Дрю Салліван.

Як писав ДМ, Головне слідче управління Національної поліції України викликало на допит як свідка головну редакторку агенції «Слідство.інфо» Анну Бабінець. Вона має відповісти на питання щодо запиту на інформацію, який агенція «Слідство.Інфо» надіслала в грудні 2019 року народному депутату від «Слуги народу» Олександру Дубінському. Допит має відбутися 13 травня, він пов’язаний з кримінальним провадженням про порушення таємниці листування, телефонних розмов та іншої кореспонденції.

Медіарух висловив обурення через виклик на допит Анни Бабінець та закликав президента Володимира Зеленського та міністра Арсена Авакова не забувати, що Україна є демократичною державою, де журналіст не може бути викликаний до поліції лише через те, що виконує свої прямі професійні обов'язки – запитує інформацію у посадовця.

Нагадаємо, Національна поліція з січня 2020 року проводить досудове розслідування за фактом можливого стеження в рамках кримінального провадження, відкритого за ознаками порушення ч.2 ст.163 ККУ (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв'язку або через комп'ютер). У редакції агенції журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» повідомили, що раніше Олександр Дубінський закидав їм такі звинувачення.

3 березня народний депутат України від «Слуги народу» Олександр Дубінський під час особистої зустрічі передав міністру внутрішніх справ Арсену Авакову матеріали щодо фактів можливого стеження в Україні за посадовцями США.

Він підтвердив журналістам «Слідство.Інфо» та на своїй сторінці в Facebook, що провадження стосується редакції агенції. Речник Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко повідомив, що правоохоронці не відкривали нового кримінального провадження за матеріалами, які надав нардеп. Пан Шевченко уточнив, що цінність цих матеріалів ще мають оцінити слідчі.

Головна редакторка агенції «Слідство.Інфо» Анна Бабінець, своєю чергою, сказала, що вважає такі дії тиском на редакцію. За її даними, документи Олександра Дубінського містять лише інформаційний запит редакції. Пані Бабінець розповіла, що редакція після слухань в Конгресі США, на яких була оприлюднена інформація про зустрічі українських посадовців з американськими, надіслала 14 подібних запитів.

Фото: OCCRP

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
даяце
20:44 / 08.05.2020
а взагалі в Україні всі ЗМІ - це паскудне шось , воно не похоже ні на що з того , що журналістика повинна доносити людям впершу чергу
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду