Медіарух обурений викликом на допит Бабінець через її журналістський запит до Дубінського

Медіарух обурений викликом на допит Бабінець через її журналістський запит до Дубінського

17:10,
8 Травня 2020
2973

Медіарух обурений викликом на допит Бабінець через її журналістський запит до Дубінського

17:10,
8 Травня 2020
2973
Медіарух обурений викликом на допит Бабінець через її журналістський запит до Дубінського
Медіарух обурений викликом на допит Бабінець через її журналістський запит до Дубінського
Заява Медіаруху «Медіа за усвідомлений вибір»

Ми, українські медійні та громадські організації, журналісти – учасники Медіаруху –  обурені діями Головного слідчого управління Національної поліції України, яке планує допитати головну редакторку агенції розслідувань «Слідство Інфо» Анну Бабінець.

Згідно з оприлюдненою інформацією, допит має відбутися у справі, ініційованій нардепом Олександром Дубінським через інформаційний запит щодо його контактів з особами, наближеними до президента США Дональда Трампа. Народний депутат від партії «Слуга народу» передав своє звернення особисто міністру внутрішніх справ Арсену Авакову, після чого почалося розслідування стосовно «Слідства.Інфо».

Ми розцінюємо такі дії з боку поліції як тиск на незалежні медіа. Ми також вважаємо, що така ганебна практика, як виклик журналіста на допит через надісланий інформаційний запит, негативно впливає на міжнародний імідж України та ставить її в один ряд з авторитарними країнами, де нехтують такою фундаментальною цінністю демократії, як свобода слова.

Ще два місяці тому, коли стало відомо про згадану справу проти журналістів-розслідувачів, низка міжнародних організацій, серед яких «Репортери без кордонів» та CPJ, засудили дії української влади.

Ми зі свого боку закликаємо президента Володимира Зеленського та міністра Арсена Авакова не забувати, що Україна є демократичною державою, де журналіст не може бути викликаний до поліції лише через те, що виконує свої прямі професійні обов'язки – запитує інформацію у посадовця. Такі дії сприймаються і українською, і світовою журналістською спільнотою як тиск на незалежні медіа.

Ми вважаємо роботу редакції «Слідство.Інфо» суспільно важливою та базованою на високих журналістських стандартах, що суттєво відрізняється від роботи пана Дубінського, коли він працював журналістом. Він займався маніпуляціями та інфокілерством щодо політичних опонентів свого роботодавця Ігоря Коломойського, про що неодноразово повідомляли українські моніторингові організації.

Ми закликаємо МВС та особисто міністра Авакова не вдаватися до дій, що можуть бути розцінені як залякування журналістів, натомість спрямувати зусилля на розслідування реальних кримінальних справ, серед яких десятки нападів на журналістів.

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір»

Довідка:

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали «UA: Перший», «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», Liga.net, «Дзеркало тижня. Україна», «Новое Время», «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Незалежна асоціація телерадіомовників, «Донецький інститут інформації», «Інститут демократії імені Пилипа Орлика», Центр прав людини Zmina та інші організації, окремі журналісти — загалом понад 70 учасників. Вступити до Медіаруху або підтримати його можна, звернувшись до координатора Вадима Міського: vadim.miskyi@gmail.com.

Нагадаємо, Головне слідче управління Національної поліції України викликало на допит як свідка головну редакторку «Слідства.інфо» Анну Бабінець. Вона має відповісти на питання щодо запиту на інформацію, який агенція «Слідство.Інфо» надіслала в грудні 2019 року народному депутату від «Слуги народу» Олександру Дубінському. Допит має відбутися 13 травня, він пов’язаний з кримінальним провадженням про порушення таємниці листування, телефонних розмов та іншої кореспонденції.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду