Звіт ООН: За зиму росіяни стратили щонайменше 32 українських військовополонених

Звіт ООН: За зиму росіяни стратили щонайменше 32 українських військовополонених

20:49,
27 Березня 2024
514

Звіт ООН: За зиму росіяни стратили щонайменше 32 українських військовополонених

20:49,
27 Березня 2024
514
Звіт ООН: За зиму росіяни стратили щонайменше 32 українських військовополонених
Звіт ООН: За зиму росіяни стратили щонайменше 32 українських військовополонених
Це значно більше, ніж за будь-який з попередніх періодів, резюмували в новій доповіді ООН.

26 березня Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) в доповіді за три місяці зими оприлюднила нові дані про катування українських військовополонених у російському полоні, а також про різке зростання кількості достовірних повідомлень про страти захоплених українських військовополонених, пише сайт ООН.

У доповіді повідомили про інтерв’ю, проведені з 60 нещодавно звільненими українськими військовополоненими. Даніель Белль, голова ММПЛУ, заявила, що чи не під час кожного інтерв’ю йшлося про катування російськими військовими та посадовцями: побиття, застосування електричного струму, погрози розстрілу, тривале перебування в незручному положенні та імітації розстрілу, сексуальне насильство. «Більшість військовополонених також згадують про страждання від неспроможності спілкуватись зі своїми родинами, а також відсутність задовільного харчування та медичної допомоги», — додала вона.

Протягом звітного періоду Управління Верховного комісара з прав людини (УВКПЛ) отримало повідомлення про очевидну страту щонайменше 32 нещодавно захоплених українських військовополонених у 12 окремих інцидентах, ідеться в доповіді. УВКПЛ встановило достовірність трьох випадків, у яких російські військовослужбовці стратили сімох українських військових, які склали зброю. У восьми з повідомлених випадків опубліковані в соцмережах відео страт. Станом на 29 лютого УВКПЛ отримало підтвердження щодо одного з відео. 

Також доповідь ММПЛУ містить інформацію про інтерв'ю з 44 російськими військовополоненими, які перебувають в українському полоні. «Попри відсутність заяв про катування в офіційних місцях інтернування російських військовополонених, деякі з них надали достовірні свідчення про катування та жорстоке поводження в місцях їх тимчасового перебування після евакуації з поля бою», — йдеться в публікації.

Згідно з доповіддю, за три місяці зими внаслідок війни 429 цивільних загинули, а 1375 осіб були поранені. 712 з усіх 1804 постраждали внаслідок обстрілів ракетами та боєприпасами.

Вбиті та поранені внаслідок війни цивільні. Дані ООН за зиму

Окремо в доповіді йдеться про обстріли Харкова. У період з 29 грудня 2023 року по 10 лютого 2024 року співробітники УВКПЛ зареєстрували там звуки 84 вибухів. З них 50 припало на січень 2024 року. 

Вбиті та поранені цивільні українці від початку повномасштабного вторгнення. Дані ООН

У доповіді також ідеться про 767 кримінальних проваджень і 241 вирок (0,4% з них — необвинувальних) у справах про ймовірну співпрацю з окупаційною владою.

Це 38-ма доповідь УВКПЛ про ситуацію з правами людини в Україні.

Нагадаємо, нещодавно Моніторингова місія ООН опублікувала доповідь про порушення прав людини в Криму за 10 років окупації Росією, а Міжнародний правозахисний рух Amnesty International — брифінг-дослідження «Росія/Україна: 10 років окупації Криму».

На титульному фото — квартира в житловому будинку, який постраждав від ракетного обстрілу Києва у 2024 році. Фото: ММПЛУ / Анастасія Гончарук.

Діаграми: ММПЛУ

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду