Ініціатива «Трибунал для Путіна» встановила 5340 жертв насильницьких зникнень

Ініціатива «Трибунал для Путіна» встановила 5340 жертв насильницьких зникнень

13:16,
31 Липня 2024
629

Ініціатива «Трибунал для Путіна» встановила 5340 жертв насильницьких зникнень

13:16,
31 Липня 2024
629
Ініціатива «Трибунал для Путіна» встановила 5340 жертв насильницьких зникнень
Ініціатива «Трибунал для Путіна» встановила 5340 жертв насильницьких зникнень
Правозахисники направили подання до Міжнародного кримінального суду й узагальнення для Робочої групи ООН.

30 липня в Медіацентрі Україна глобальна ініціатива T4P («Трибунал для Путіна») презентувала дослідження, присвячене насильницьким зникненням, пише сайт Центру громадянських свобод.

У публікації йдеться, що юристи обґрунтували, що Росія свідомо та системно вдається до насильницьких зникнень і переслідує людей, які мають проукраїнську позицію, служили в українській армії, поліції чи були держслужбовцями.

Найбільше постраждалих від насильницьких зникнень зафіксували на Харківщині. Це пояснили тривалою окупацією регіону, а також можливістю юристів Харківської правозахисної виїздити на деокуповані території та збирати інформацію.

Адвокатка та співавторка дослідження Ганна Овдієнко під час презентації повідомила, що нещодавно звіт передали до Робочої групи ООН. Подання до Міжнародного кримінального суду було подано пів року тому. «Ми зібрали найбільше підтверджені випадки, щоб як продемонструвати сценарії поведінки російських військових, так і надати якомога більше доказів. У документах не просто наведені випадки, коли людина зникла, у них є і дані щодо свідків, і щодо доказів, інколи навіть є відео з камер спостережень», — сказала вона.

Юрист Харківської правозахисної групи Микола Комаровський розповів, що у поданні до МКС 4% насильницьких зникнень стосувалися дітей. У Херсонській області постраждали від насильницьких зникнень п’ятеро дітей, у Харківській — 69 дітей, у Запорізькій — дві дитини. Крім цього, у реєстрі зниклих безвісти, який веде Харківська правозахисна група, наразі 42 дитини. Загалом у базі даних коаліції T4P наразі зафіксовано 99 епізодів насильницьких зникнень дітей, проте не всі верифіковані.

«Насильниці зникнення — це така пошесть, яка супроводжує російську армію завжди. Ми маємо пам’ятати, що до тих пір, поки Україна не звільнить усіх своїх людей, у тому числі — на території РФ, [людей] які перебувають у нелегальних місцях утримання або у тюрмах, до тих пір в Україні не буде миру», — підсумувала Олександра Романцова, виконавча директорка Центру громадянських свобод.

Узагальнення для Робочої групи ООН з питань насильницьких зникнень під назвою «Насильницькі зникнення і переміщення українських дітей 2022 — 2023» доступне тут. В онлайн-бібліотеці Харківської правозахисної групи є всі попередні подання до МКС і англомовна версія подання щодо насильницьких зникнень

Нагадаємо, правозахисники розробили інструкцію для рідних цивільних заручників.

На титульному фото: Олександра Романцова та Ганна Овдієнко. Фото: Центр громадянських свобод

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду