Премію Вацлава Гавела здобув ув’язнений турецький правозахисник Осман Кавала

Премію Вацлава Гавела здобув ув’язнений турецький правозахисник Осман Кавала

18:18,
9 Жовтня 2023
681

Премію Вацлава Гавела здобув ув’язнений турецький правозахисник Осман Кавала

18:18,
9 Жовтня 2023
681
Премію Вацлава Гавела здобув ув’язнений турецький правозахисник Осман Кавала
Премію Вацлава Гавела здобув ув’язнений турецький правозахисник Осман Кавала
Серед фінальних номінантів був також український правозахисник Євген Захаров.

Лауреатом Премії імені Вацлава Гавела, яка відзначає видатні дії громадянського суспільства на захист прав людини в Європі та світі, у 2023 році став турецький правозахисник Осман Кавала. Результати голосування оголосив на відкритті осінньої сесії голова журі, президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс, повідомляє «Укрінформ».

Оголошуючи вибір журі, президент ПАРЄ зазначив, що всі фіналісти вже переможці, адже виконують найважливішу для громадянського суспільства роботу.

Осман Кавала — турецький правозахисник, філантроп та громадський активіст, який був заарештований у жовтні 2017 року за його ймовірні зв'язки з протестами в парку Гезі. 2019 року Європейський суд з прав людини визнав затримання Кавали порушенням Європейської конвенції з прав людини та закликав негайно його звільнити. 

Попри це він досі перебуває під вартою, а у квітні 2022 року був засуджений до довічного ув'язнення. У липні 2022 року Велика палата Страсбурзького суду підтвердила, що Туреччина не виконала своїх зобов'язань за Конвенцією та не звільнила Кавалу. Встановлено, що оскаржувані заходи проти нього були спрямовані на те, щоб змусити його замовкнути і залякати інших правозахисників.

Нагороду від імені Кавали отримала його дружина Ейша. Вона також виголосила промову на підтримку свого ув’язненого чоловіка.

На засіданні був також присутній українець Євген Захаров, який потрапив у фінальний список претендентів на премію. Захаров є одним із засновників Української Гельсінської спілки з прав людини та директором Харківської правозахисної групи (ХПГ). У 2022 році Захаров заснував коаліцію громадських організацій «Трибунал для Путіна», яка збирає, перевіряє та зберігає докази воєнних злочинів.

Ще одним кандидатом була польська юристка та борчиня за права жінок Юстина Виджинська.

Премія імені Вацлава Гавела з прав людини щорічно присуджується ПАРЄ у партнерстві з Бібліотекою Вацлава Гавела та Charta 77 Foundation. Лауреату вручається диплом, відзнака та грошова частина премії, що становить 60 тисяч євро.

Нагадаємо, торік Премію імені Вацлава Гавела вручили російському опозиціонеру та журналісту Володимиру Кара-Мурзі, якого заарештували у Москві у квітні 2022 року і порушили кримінальну справу за нібито поширення «фейків» про російську армію. У квітні 2023-го його засудили до 25 років колонії суворого режиму, а нещодавно, за словами дружини, етапували із СІЗО до колонії.

Фото: «Укрінформ»



Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду