ГО «Платформа звільнення політв’язнів» розпочала адвокаційну кампанію «Голоси окупації»

ГО «Платформа звільнення політв’язнів» розпочала адвокаційну кампанію «Голоси окупації»

15:21,
19 Квітня 2023
659

ГО «Платформа звільнення політв’язнів» розпочала адвокаційну кампанію «Голоси окупації»

15:21,
19 Квітня 2023
659
ГО «Платформа звільнення політв’язнів» розпочала адвокаційну кампанію «Голоси окупації»
ГО «Платформа звільнення політв’язнів» розпочала адвокаційну кампанію «Голоси окупації»
Роман Сущенко, Володимир Жемчугов, Ігор Козловський й Павло Гриб протягом тижня проведуть ряд зустрічей з європейськими політиками та громадськими діячами.

Екс-бранці Кремля анонсували старт пан'європейського проекту з цивільної адвокації «Голоси Окупації». Роман Сущенко, Володимир Жемчугов, Ігор Козловський й Павло Гриб відвідають Прагу, Париж та Брюссель та проведуть ряд взаємопов’язаних адвокаційних заходів.

Також у рамках кампанії відбудеться прем'єра соціальної вистави, що вшановує пам’ять жертв російського вторгнення, під назвою «Евакуація 2022» авторства відомої української режисерки Ольги Данилюк. 

У 2014-2021 роках коаліція українських правозахисних організацій задокументувала понад 200 політично мотивованих випадків незаконного переслідування та утримання громадян України на окупованих територіях, в Білорусі та Російської Федерації. Більшість політв'язнів Кремля, що є визнані такими Парламентською асамблеєю Євронест, досі перебувають у в'язненні.

Після 24 лютого 2022 року кількість цивільних заручників зросла в рази. Усі вони потребують вже сьогодні реінтеграції, реабілітації, адаптації та соціального захисту, а також набуття навичок захисту своїх прав та інтересів. 

Реагуючи на ці виклики, «Платформа звільнення політв’язнів» й розпочала міжнародну кампанію з цивільної адвокації у співпраці з дослідницьким центром «Європейські цінності» та за сприяння Празького центру громадянського суспільства та Міністерства закордонних справ України. 

Протягом тижневого візиту до Брюсселю, Парижу до Праги, що триватиме з 22 до 30 квітня, члени Платформи проведуть ряд зустрічей з політиками, експертами та громадськими діячами.

«Ми вестимемо мову з нашими західних партнерами щодо актуальності створення спеціальної цільової програми ЄС, спрямованої на реінтеграцію, соціальну адаптацію та реабілітацію звільнених політв’язнів та цивільних заручників. Крім цього, Платформою будуть запропоновані конкретні механізми для захисту права жертв воєнних злочинів», — розказав Ігор Гриб, директор ГО «Платформа звільнення політв’язнів». 

Окрім класичної адвокаційної складової в рамках «Голоси окупації» Платформа представить в Празі, Брюсселі та Парижі виставу в жанрі performing arts «Евакуація 2022», яка була створена у співпраці з I-DO Lab. «Евакуація 2022» вшановує пам’ять жертв російського вторгнення, які не встигли врятуватися. 

«Війна — це зло, яке не має меж: 97% цілей в Україні – мирні жителі. Росія націлює на цивільне населення, щоб створити хаос і терор. Хоча чим більше ми відчуваємо розпач, тим сильніше ми будемо мотивовані його подолати», — вважає авторка вистави Ольга Данилюк

На власні очі побачити виставу можна буде: 

● 24 квітня, 18:00 Скаутський інститут, Староміська площа ¼, Прага 

● 26 квітня, 12:15 Station Europe, Place du Luxembourg, Ixelles, Брюссель 

● 28 квітня 19:00 Культурному центрі Посольства України у Франції, 22 avenue de Messine, 75008, Paris. 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду