Громадська організація «Et cetera» розробила гру, яка допоможе підліткам протистояти насильству

Громадська організація «Et cetera» розробила гру, яка допоможе підліткам протистояти насильству

09:30,
17 Квітня 2023
1017

Громадська організація «Et cetera» розробила гру, яка допоможе підліткам протистояти насильству

09:30,
17 Квітня 2023
1017
Громадська організація «Et cetera» розробила гру, яка допоможе підліткам протистояти насильству
Громадська організація «Et cetera» розробила гру, яка допоможе підліткам протистояти насильству
Міносвіти дало дозвіл-рекомендацію на пілотування гри, і її вже протестували у 200 українських школах.

Гра з протидії насильству «Крок» — це новий унікальний інструмент у роботі з дітьми для психологів та соціальних працівників. Її розробники називають гру демо-версією стресових складних життєвих ситуацій. 

«Вона поєднує у собі графічну новелу та гру. У ній є персонажі, які проживають певні ситуації у 20 різних сценаріях. Це може бути домашнє насильство, булінг у школі, сексуальне домагання або навіть пожежа вдома. У грі підліток може стати жертвою насилля, бути тим, хто його вчиняє, або стати свідком насильницьких ситуацій», — розповіла «Медіа великих історій» Анна Щерба, засновниця і керівниця ГО «Et cetera», головна діяльність якої — розробка та створення навчальних ігор. 

Застосування казкотерапевтичних методик і гейміфікації дає змогу дитині у ненав’язливий спосіб:

  • навчитися ідентифікувати ситуації з проявами насильства;

  • зрозуміти як правильно діяти у випадках, коли такі прояви з’являються;

  • усвідомити, що таке трапляється незалежно від дій та особистості дитини;

  • пережити демо-стресову ситуацію у грі, щоби навчитися не оцінювати негативно себе та свої емоції та знати до кого та куди звертатися по допомогу.

За словами Анни Щерби, «Крок» має зручний функціонал і здається дітям знайомою, адже вони люблять грати в ігри. Граючи, діти не відчувають дискомфорту. Гра поділена на вікові категорії: 5-8 класи та 9-11. Основна відмінність між ними — складність лексики: для молодших дітей усе написано простішими словами. Під час гри з підлітками працює психолог. 

«В методиці казкотерапії психолог пропонує дитині певний сценарій перебігу подій. І дитина може обирати із запропонованого, як вони будуть розвиватися далі. В деяких випадках це допомагає психологу ідентифікувати стан дитини, бо її вибір свідчить про певні наявні проблеми або про їх відсутність. Це про думки та переживання дитини. Ми не позиціонуємо гру як детектор насилля, адже визначити насильство — це дуже складний процес та комплексна робота. Гра сама цього не виявить, але з її використанням психолог може легше це помітити», — говорить Анна Щерба.

Психологи допомогали розробляти й тестувати гру. На її пілотування «Et cetera» отримала дозвіл-рекомендацію від Міністерства науки та освіти України. Кожен сценарій перш, ніж потрапити у гру, проходив десятки затверджень від психологів та інших спеціалістів. Також психологи спостерігали за перебігом подій під час гри, робили нотатки, аби зрозуміти, як надалі вдосконалювати «Крок».

У лютому цього року для подальшого тестування вибрали 40 амбасадорів: 20 вчителів із Рівненської області та 20 із Львівської. Протягом двох тижнів вони грали в гру з дітьми у своїх школах, вже без присутності представниць «Et cetera». Кожен амбасадор провів 5 ігрових сесій, а потім розповів про результати та реакції дітей. 

Загалом, згідно із Законом України «Про охорону дитинства», жорстоке поводження із дитиною — це будь-яка форма фізичного, психологічного, сексуального або економічного насильства над нею. Також сюди входить вербування дитини або втягнення її у злочинну діяльність.

Анна Щерба говорить, що «Крок» — комплексне рішення проблеми, яке має широкий потенціал, аби використовуватись у сфері освіти України. Адже у форматі гри дітям набагато легше пропрацьовувати складні життєві ситуації. 

Команда «Et cetera» планує вести перемовини з Міністерством науки та освіти України, аби отримати від нього рекомендацію для подальшого використання у школах. За словами Анни Щерби, протягом одного-двох років «Крок» може бути доступним у кожній українській школі.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду