Економічне насильство: пояснюємо, що це та як його уникнути

Економічне насильство: пояснюємо, що це та як його уникнути

09:00,
2 Грудня 2023
750

Економічне насильство: пояснюємо, що це та як його уникнути

09:00,
2 Грудня 2023
750
Економічне насильство: пояснюємо, що це та як його уникнути
Економічне насильство: пояснюємо, що це та як його уникнути
Контроль витрат, ізоляція, заборона працювати або займатися власними справами.

Досі існує стереотип, що домашнє насильство — лише заподіяння тілесних ушкоджень. Проте це не завжди так. Іноді кривдник прагне контролювати жертву за допомогою фінансової переваги над нею. Це економічне насильство. Як його розпізнати й зупинити — пояснює фахівчиня «Фонду Маша» в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

Ознаки економічного насильства

Економічне насильство — це свідома маніпуляція фінансами, щоби продемонструвати свою владу та цілковитий контроль над іншою людиною. Ця форма насильства може проявлятися як у сімейних, так і в робочих відносинах, — каже Юлія Галаган, психологиня Центру «Незламна». — Від економічного насильства потерпають люди з різним соціальним статусом. Найбільш вразливими групами є жінки, люди з інвалідністю, діти, особи похилого віку. Часто вони можуть навіть не підозрювати, що стали його жертвами.

Юлія Галаган, психологиня Центру «Незламна»

Існують чіткі ознаки економічного насильства:

  • кривдник контролює витрати іншої людини й вимагає звіти за всі покупки (чеки та квитанції з магазинів, фото цінників);
  • гнівається, якщо постраждала особа купує щось для себе;
  • перешкоджає або навіть забороняє здобувати освіту, працювати;
  • відбирає власні гроші, документи чи навіть житло;
  • залишає дитину без догляду чи піклування;
  • перешкоджає в отриманні необхідних послуг із лікування чи реабілітації;
  • забирає або не купує їжу, одяг та інші особисті речі;
  • примушує займатися крадіжками, жебрацтвом чи проституцією.

Часто економічне насильство приховується за маскою турботи: партнер наполягає, що немає потреби працювати чи навчатися, проте потім з’являється тотальний контроль, звітування за використані кошти та приниження.

Основною причиною економічного насильства є бажання продемонструвати свою владу та цілковитий контроль над іншою особою.

Наслідки економічного насильства

З’являється залежність від агресора, адже всі або частина грошей і матеріальних ресурсів постраждалої людини контролюються. Навіть під час фізичного насильства в сім’ї людина, що мала досвід економічного насилля, не звертається по допомогу чи не йде від кривдника через повну залежність від нього.

— Людина, яка зазнала економічного насильства, стає боязкою, невпевненою в собі, пригніченою та напруженою. Вона змушена постійно звітувати про всі свої дії, просити грошей та надсилати звіти про всі покупки, — каже Юлія Галаган. — Жінці забороняють працювати й нав’язують проти її волі лише один сценарій існування в безпеці — бути вдома з дітьми. З часом це впливає на її самооцінку, і далі вона може боятися подаватися на вакансії, думаючи, що втратила всі свої попередньо надбані навички.

Як позбутися цього виду насильства

Економічне насильство може бути складно припинити, оскільки постраждалу людину повністю (або частково) ізолювали від людей і позбавили ресурсів для самостійного життя. Якщо ви усвідомили, що маєте досвід цього виду насильства:

Відновіть старі знайомства чи знайдіть нових друзів

Часто кривдник робить усе, щоб розірвати коло спілкування потерпілої, віддалити її від колег, родичів, друзів. Тому перш за все вам потрібно встановити незалежне від агресора коло спілкування й підтримувати його. Це можуть бути друзі, колеги, сусіди, учасники волонтерських спільнот. Зв’язок із цими людьми дасть вам змогу поглянути на світ іншим поглядом і відкриє нові можливості.

Почніть відкладати

Намагайтеся заощаджувати гроші в безпечному місці. Можна відкрити окремий банківський рахунок чи залишати гроші в близького друга. Навіть невеликі поповнення в майбутньому можуть стати вашою фінансовою підтримкою.

Знайдіть роботу, яка може приносити вам дохід

Якщо кривдник забороняє ходити на роботу, ви можете знайти підробіток онлайн на кілька годин на день або ж у вихідні. Навіть працюючи небагато, зможете мати власні гроші. Якщо ж боїтеся, що втратили навички чи не маєте професійної освіти, спробуйте пошукати навчальні курси. Більшість із них проходить онлайн. Зокрема, «Фонд Маша» запустив профорієнтаційні воркшопи «Успішна», які допомагають жінкам віднаходити в собі впевненість, будувати плани власної кар’єри, шукати роботу, створювати резюме та проходити співбесіди.

Зверніться по допомогу

Якщо ви вирішите піти від кривдника, але не маєте фінансових заощаджень, зверніться по допомогу в жіночі кризові центри, шелтери. Там вас можуть безплатно забезпечити житлом, їжею, а також надати правову та психологічну допомогу.

Щоб уберегтися від економічного насильства, важливо дбати про власну фінансову та психологічну незалежність. І пам’ятайте, що позбутися насильства можна!

Довідка

«Фонд Маша» — це громадська організація, створена у 2020 році для протидії будь-якому виду насильства. З початком повномасштабного вторгнення фонд допомагає жінкам і дітям подолати психологічні наслідки війни. Сьогодні в організації є такі проєкти: офлайн-табори з психоемоційної стабілізації в Карпатах «Незламна мама»; проєкт, що навчає дівчат-підлітків відстоювати власні кордони, «Смілива»; Центр «Незламна» в Києві, куди жінки можуть прийти й зайнятися відновленням власного ментального здоров’я; проєкт із профорієнтації жінок «Успішна»; а також програма для підвищення емоційної стійкості вчителів, лікарів, соціальних працівників та інших фахівців першої ланки «Провідники змін». Якщо ви хочете підтримати «Фонд Маша», можете зробити це за посиланням.

Фото «Фонду Маша», зображення pixabay.com

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду