Як скласти резюме та мотиваційний лист: поради від HR-спеціалістки

Як скласти резюме та мотиваційний лист: поради від HR-спеціалістки

12:00,
26 Листопада 2023
907

Як скласти резюме та мотиваційний лист: поради від HR-спеціалістки

12:00,
26 Листопада 2023
907
Як скласти резюме та мотиваційний лист: поради від HR-спеціалістки
Як скласти резюме та мотиваційний лист: поради від HR-спеціалістки
Як підготувати резюме та мотиваційний лист, які точно прочитають роботодавці, розповіла тренерка проєкту з профорієнтації жінок «Успішна» від «Фонду Маша», HR-спеціалістка Яна Даценко.

Найперший етап у пошуці роботи — аналіз ринку. Потрібно визначитися, в яких компаніях ви б хотіли працювати, які вакансії там є та які умови пропонують. Якщо вам сподобалося одразу кілька пропозицій, то варто створити окреме резюме для кожної позиції.

— Щоб максимально спростити для себе процес написання резюме, рекомендую спочатку згадати та записати в окремому файлі весь свій досвід роботи хронологічно: період роботи, назва та тип компанії, ваша позиція, обов’язки й досягнення. Лише після цього можете починати створювати резюме під конкретну вакансію, обираючи окремі пункти, що можуть бути релевантними, — говорить кар’єрна консультантка та HR-спеціалістка Яна Даценко.

Яна Даценко, кар’єрна консультантка, HR-спеціалістка

Зібрану інформацію можна оформити за такою структурою:

1) контакти (електронна пошта, номер телефону, посилання на соцмережі чи ім’я користувача в месенджерах);

2) коротке біо, яке швидко дасть зрозуміти ваш професійний досвід і приверне увагу рекрутера;

3) досвід роботи у зворотному хронологічному порядку (назва та опис компанії, посада, період роботи, досягнення, інструменти та софт-навички);

4) додаткові проєкти (волонтерські, комерційні, власна справа);

5) освіта та додаткове навчання;

6) додаткова інформація, яка може краще «продати» вашу експертизу;

7) знання мов (із загальноприйнятими стандартами, наприклад B2 чи Upper-intermediate);

— Вік та сімейний стан у резюме вказувати не потрібно, адже нас мають оцінювати перш за все як професіоналів. Фото теж не обов’язкова вимога — його ви можете додавати за власним бажанням, — говорить Яна Даценко. — Подбайте, аби ваша електронна скринька була названа в діловому стилі мовлення. Також зазначте актуальний номер телефону.

Для кращої візуалізації резюме можна використати готові шаблони, які пропонує низка сервісів: Canva, Weblium, Applyya, CVmaker, Get Job. Хоча й функціонал Microsoft Word може задовольнити ваші потреби.

Важливо, щоб готовий документ не втратив своєї структури та був читабельним. Саме тому його варто зберігати в pdf-форматі. Також не забудьте дати назву своєму файлу. Найкраще це робити так: cv_імя прізвище_бажана посада.

Оптимальний розмір резюме — 1-2 сторінки. Бажано, аби мова документа була такою ж, як і опис вакансії.

— Мотиваційний лист краще надсилати разом із резюме, навіть якщо в описі вакансії такої вимоги немає, — говорить кар’єрна консультантка Яна Даценко. — Цей файл — лише доповнення до вашого резюме, а не заміна йому. Тому повторювати всю інформацію небажано — краще просто представити себе й коротко описати власний професійний досвід.

У супровідному листі ви можете уточнити умови роботи, які вам здалися незрозумілими, а також вказати суму мінімальної та бажаної зарплати. Розмір листа не повинен бути надто великим: від 250 до 400 слів.

Написати мотиваційний лист можна за такою структурою:

Привітання.

Початковий абзац, в якому ви привертаєте увагу читача 2-3 своїми найбільшими досягненнями.

Другий абзац із поясненнями, чому ви ідеальний кандидат на цю роботу.

Третій абзац, у якому є відповідь на питання, чому ви підходите цій компанії.

Подяка та прощання.

Якщо після подачі резюме ви не отримали відповіді від рекрутера, спробуйте за кілька днів звернутися до нього з проханням про зворотний зв’язок. Якщо отримали відмову — попросіть надати вам причини та деталі. Це допоможе покращити свої навички в майбутньому.

Довідка

Проєкт «Успішна» націлений на профорієнтацію жінок із різним досвідом, зокрема внутрішньо переміщених осіб, жінок, які повернулися з-за кордону, жінок, які планують повернутися в Україну та які перебувають у пошуку роботи або бажають змінити свою професію. Перший крок — серія офлайн та онлайн воркшопів від кар’єрних спеціалістів, консультантів із працевлаштування та психологів. На них висвітлюють різні теми: психологічна підготовка до змін, перші кроки до пошуку роботи, написання резюме та мотиваційного листа, проходження співбесіди. «Успішна» впроваджується за підтримки міжнародної неурядової організації United for Ukraine. Якщо ви також хочете підтримати «Фонд Маша», можете зробити це за посиланням.

Ілюстрації pixabay.com, фото надав «Фонд Маша»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду