90% українських підлітків хочуть бути корисними під час відбудови України

90% українських підлітків хочуть бути корисними під час відбудови України

10:01,
6 Квітня 2023
653

90% українських підлітків хочуть бути корисними під час відбудови України

10:01,
6 Квітня 2023
653
90% українських підлітків хочуть бути корисними під час відбудови України
90% українських підлітків хочуть бути корисними під час відбудови України
Про це свідчать результати дослідження, організованого БФ «Клуб Добродіїв».

95% опитаних українських підлітків вірять у перемогу України у війні. 86% – бачать своє майбутнє саме в Україні. У порівнянні аналогічними дослідженнями до повномасштабного вторгнення, ця цифра зросла втричі, кажуть соціологи.

Про це свідчать результати всеукраїнського соціологічного дослідження «Підлітки та їхнє життя під час війни: настрої, цінності, майбутнє», яке презентував благодійний фонд «Клуб Добродіїв».

73% підлітків найбільше хвилює війна. Також молодь занепокоєна через відключення світла, вибухи, сирени та повітряні тривоги, службу родичів або друзів у війську, обмеження через комендантську годину.

87% підлітків відзначають, що найбільше змін у житті трапилось саме під час повномасштабної війни, 83% хочуть дізнатися, як підтримувати себе у складні часи, а 90% прагнуть бути корисними під час відбудови України.  

                                        Інфографіка: Клуб Добродіїв

«Це дослідження — шанс зсередини побачити, яким сьогодні є запит молоді до решти українського суспільства. Які виклики постають перед підлітками, які зміни у їхнє життя та погляди внесла війна. Ми бачимо, що підлітки, які зараз залишаються в Україні, роблять це цілком свідомо. Вони проживають цей нелегкий досвід на рівні з дорослими та готові брати відповідальність за своє майбутнє. Це вселяє надію», — говорить засновниця та керівниця «Клубу Добродіїв» Марія Артеменко.

Попри те, що війна — ключова причина занепокоєння підлітків, 93% з них вірять у себе та власні сили й вважають, що докладають зусиль для самореалізації, а майже 70% знають, ким хочуть стати у майбутньому, хоча й не бачать зараз можливості планувати на довгий період. Водночас молодь прагне відчувати більшу підтримку своїх починань: 59% підлітків хотіли б, аби батьки, друзі чи викладачі підтримували їх сильніше.

«Сьогодні дорослим потрібно чути підлітків, бо ми дивимося на життя під іншим кутом. Як ми завжди вчимося у дорослих, так і вони можуть повчитися у нашого покоління», — зазначає Кирило Передрій, 12-річний журналіст із Покровська. 

                                                       Інфографіка: Клуб Добродіїв

Під час повномасштабної війни 43% опитаних вже долучалися до волонтерства: збирали кошти для Збройних сил України, плели маскувальні сітки, пакували допомогу чи готували та роздавали їжу. До того ж молоді люди вважають, що під час відбудови країни можуть стати корисними, розвиваючи економіку та інфраструктуру, зокрема, через волонтерську діяльність. 

«Наразі міжнародні дискусії, присвячені відновленню України, не враховують думку молоді й навіть не розглядають її потреб. Однак для побудови пріоритетів під час відновлення країни молодих людей необхідно слухати й багато в них вчитися. Адже їхній голос не менш важливий у формуванні сучасної та майбутньої України», — розповідає Мія Хаглунд Хілас, голова гуманітарної організації Plan International в Україні, за підтримки якої відбулося дослідження.

Комплексне всеукраїнське соціологічне дослідження «Підлітки та їхнє життя під час війни: настрої, цінності, майбутнє» проводила компанія Kantar у такі етапи: якісний (чотири онлайнові фокус-групи тривалістю 90 хвилин кожна з підлітками 13 – 19 років. Географія: Київ, Львів, Одеса, Дніпро), кількісний (опитування молоді 13 – 19 років, 600 осіб. Метод: F2F, опитувальник — тривалість 20 хвилин. Географія: міста України, 50K+). 

Дослідження буде корисним для всіх, хто працює з підлітками, навчає та виховує їх, реалізує проєкти та сервіси для молоді, адже результати виявляють думку покоління, що визначатиме майбутнє України впродовж кількох наступних десятиріч. 

БФ «Клуб Добродіїв» — всеукраїнська благодійна організація, яка допомагає дітям з 2016 року. Під час війни «Клуб Добродіїв» працює за двома напрямками: термінова допомога родинам із дітьми, які опинилися на межі виживання; підтримка дитинства — покращення емоційного стану та ментального здоровʼя дітей і підлітків завдяки заняттям творчістю.

фото: photography33, Depositphotos

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду