Тетяна Ніколаєнко: Формування громадської антикорупційної ради при Міноборони під загрозою зриву

Тетяна Ніколаєнко: Формування громадської антикорупційної ради при Міноборони під загрозою зриву

14:57,
6 Квітня 2023
1611

Тетяна Ніколаєнко: Формування громадської антикорупційної ради при Міноборони під загрозою зриву

14:57,
6 Квітня 2023
1611
Тетяна Ніколаєнко: Формування громадської антикорупційної ради при Міноборони під загрозою зриву
Тетяна Ніколаєнко: Формування громадської антикорупційної ради при Міноборони під загрозою зриву
Автори:
Один з учасників конкурсу звернувся до Нацполіції щодо несанкціонованого втручання в онлайн-голосування.

Цими днями у Міністерстві оборони України мали затвердити склад громадської антикорупційної ради. Рішення про її створення було ухвалено після корупційного скандалу, який розгорівся через публікацію у виданні «Дзеркало тижня» матеріалу Юрія Ніколова «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя». В ньому йшлося про те, що Міністерство оборони закуповує продукти для військових за завищеними цінами. 

Однак попри те, що голосування відбулось і 31 березня МО оприлюднило список 15 кандидатів, які отримали найбільшу кількість голосів, затвердженого складу антикоради так і не з’явилось.  

«Схоже, побачивши, що склад ради виявився для них дуже некомфортним, у Міністерстві оборони вирішили його не затверджувати. І руками кандидатів, які не набрали необхідну кількість голосів, включилися в боротьбу за те, щоб скасувати результати голосування», — повідомила «Детектору медіа» журналістка-розслідувачка Тетяна Ніколаєнко, яка подавала свою кандидатуру до антикорради при МО і стала другою за кількістю набраних голосів.

За словами Ніколаєнко, учасники конкурсу, які не потрапили до списку переможців подали до комісії з забезпечення проведення конкурсу декілька скарг та апеляцій. Про це йшлося і у повідомленні Міноборони, в якому оголошувались результати голосування. «Рішення про формування відповідної ради та затвердження її персонального складу ухвалять після розгляду всіх звернень, що надійшли. Рада набуде повноважень після відповідного рішення МО, про що повідомлять пізніше», — пообіцяли тоді у Міністерстві оборони.

«Але одна справа, коли йдеться про 10 скарг, які можна розглянути в якісь розумні терміни, і зовсім інша — кримінальне провадження, яке можуть розслідувати роками, і весь цей час громадська рада не буде працювати. Адже за заявою одного з учасників конкурсу Солом’янським управлінням поліції ГУНП у місті Києві відкрито кримінальне провадження щодо несанкціонованого втручання в роботу інформаційних систем під час онлайн-голосування», —  розповіла Тетяна Ніколаєнко. 

І це при тому, що, комісія з забезпечення проведення конкурсу з формування громадської антикорупційної ради при Міноборони повідомляла: «Комісія ознайомилася зі звітами телекомунікаційної компанії «Київстар», Громадської організації «Електронна демократія» та Директорату політик цифровізації, цифрового розвитку, цифрових трансформацій і кібербезпеки у сфері оборони МОУ, які засвідчили, що під час голосування не було зафіксовано технічних втручань, що могли б істотно вплинути на результати».

Як вдалося з’ясувати «Детектору медіа», до Нацполіції звернувся керівник громадської організації «Правниче партнерство України» Дмитро Кас’яненко. Серед 29 учасників конкурсу до громадської антикорупційної ради при МО він посів 22 місце, набравши 834 голоси. Для порівняння — Тетяна Ніколаєнко набрала 26 941 голос.

«У мене враження, що, отримавши попередні результати голосування, у Міноборони схаменулись. І, схоже, антикоррада при МО запрацює нескоро. Якщо взагалі запрацює. Ну не треба вона там нікому, якщо вона не ручна як наглядова рада ОПЗ чи керівництво АРМА», — коментує ситуацію Ніколаєнко.

«Детектор медіа» звернувся з проханням надати коментар до Міністерства оборони України і учасників конкурсу, які оскаржують його результати, та обов’язково розповість про їхній погляд на ситуацію. 

Як повідомлялось раніше, 3 березня 2023 року міністр оборони України видав наказ «Про Громадську антикорупційну раду при Міністерстві оборони України», яка мала бути створена шляхом відкритого рейтингового інтернет-голосування громадянами України.

24 березня у Міністерстві оборони України відбулося онлайн-голосування за учасників громадської антикорупційної ради, створити яку при МО своїм наказом розпорядився очільник відомства Олексій Резніков. Процедура була відкрита, і віддати голос за бажаного кандидата, повідомляв сайт Міноборони, міг будь-який громадянин.

За тиждень, 31 березня, на тому ж сайті був оприлюднений список 15 кандидатів до громадської антикорупційної ради при відомстві, які отримали найбільшу кількість голосів під час онлайн-голосування. У голосуванні взяли участь 41684 особи. «Рада набуде повноважень після ухвалення відповідного рішення Міноборони, про що буде повідомлено додатково», — пообіцяли тоді в МО.   

Фото: Міністерство оборони України

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду