Gulagu.net зупинив програму евакуації російських військових за кордон

Gulagu.net зупинив програму евакуації російських військових за кордон

11:07,
30 Березня 2023
765

Gulagu.net зупинив програму евакуації російських військових за кордон

11:07,
30 Березня 2023
765
Gulagu.net зупинив програму евакуації російських військових за кордон
Gulagu.net зупинив програму евакуації російських військових за кордон
Автори:
Рішення пов’язане тим, що вивезений організацією російський десантник виявився причетним до військових злочинів.

Засновник Gulagu.net Володимир Осєчкін тимчасово зупинив евакуацію за кордон російських військових, які виступають проти війни РФ в Україні. Про це правозахисник повідомив у телеграм-каналі.

Рішення прийнято після того, як підопічний організації — колишній російський десантник Павло Філатьєв, якого евакуювали за кордон, — зізнався у причетності до воєнних злочинів.

У 2022 році Gulagu.net допоміг Філатьєву виїхати з Росії та опублікувати книгу «ZOV 56» про війну в Україні. Але свою причетність до воєнних злочинів Філатьєв тоді приховав.

«Як зʼясував шведський журналіст Ерік де ла Регера, на момент написання нам листів наприкінці липня 2022 року, його перших інтервʼю нам у серпні та наступних зустрічей з журналістами у Франції Павло Філатьєв знав про те, що низка затриманих ним і його товаришами по службі у ВДВ українців у подальшому були розстріляні і повішені, тобто вбиті», — йдеться у повідомленні проєкту Gulagu.net.

За словами Філатьєва, про страти йому розповіли колишні товариші по службі після виходу книги. Проте російський військовий відмовився добровільно давати свідчення українським прокурорам та слідчим у посольстві в Парижі.

«З урахуванням цієї ситуації та негативного досвіду ми тимчасово зупиняємо програму сприяння евакуації осіб, які мають пряме відношення до російської армії та силових підрозділів», — заявив Володимир Осєчкін.

Він додав, що має намір скласти повноваження керівника фонду New dissidents foundation, який займається евакуацією з Росії.

Павло Філатьєв звинувачення у причетності до воєнних злочинів відкидає. У розмові з російським виданням «Агентство» він заявив, що звинувачення Осєчкіна ґрунтуються на неправильній інтерпретації матеріалу шведського видання.

«Журналіст почав говорити: “Там же були злочини”. Я сказав, що крадіжка — теж злочин, завдання невибіркових артилерійських ударів — теж злочин, це все я бачив. А ви від мене хочете почути, що я чи мої товариші на моїх очах розстрілювали когось. Такого не було. Але, якщо хочете, ось вам ексклюзив: у серпні мені інший військовий сказав, що йому інший сказав, що він бачив, як застрелили того полоненого, з яким я спілкувався і про якого пишу в книзі», — сказав Павло Філатьєв.

New dissidents foundation і Gulagu.net допомагали залишити Росію і отримати політичний притулок в Європі колишнім співробітникам російських силових структур і військовим. З початку повномасштабної війни Росії проти України вони допомогли виїхати в тому числі колишньому військовому Костянтину Єфремову і колишньому найманцю ПВК «Вагнер» із Томської області Андрію Медведєву.

Павло Філатьєв брав участь у російському вторгненні в Україну у складі сил ВДВ, але повернувся з фронту через захворювання очей. Після повернення він опублікував книжку «ZOV 56», в якій засудив російську агресію. 2022 року він залишив Росію.

Фото: osechkinvladimir/Instagram

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду