cs.detector.media
Ольга Чорна
«ЗМІ для змін»
30.03.2023 11:07
Gulagu.net зупинив програму евакуації російських військових за кордон
Gulagu.net зупинив програму евакуації російських військових за кордон
Рішення пов’язане тим, що вивезений організацією російський десантник виявився причетним до військових злочинів.

Засновник Gulagu.net Володимир Осєчкін тимчасово зупинив евакуацію за кордон російських військових, які виступають проти війни РФ в Україні. Про це правозахисник повідомив у телеграм-каналі.

Рішення прийнято після того, як підопічний організації — колишній російський десантник Павло Філатьєв, якого евакуювали за кордон, — зізнався у причетності до воєнних злочинів.

У 2022 році Gulagu.net допоміг Філатьєву виїхати з Росії та опублікувати книгу «ZOV 56» про війну в Україні. Але свою причетність до воєнних злочинів Філатьєв тоді приховав.

«Як зʼясував шведський журналіст Ерік де ла Регера, на момент написання нам листів наприкінці липня 2022 року, його перших інтервʼю нам у серпні та наступних зустрічей з журналістами у Франції Павло Філатьєв знав про те, що низка затриманих ним і його товаришами по службі у ВДВ українців у подальшому були розстріляні і повішені, тобто вбиті», — йдеться у повідомленні проєкту Gulagu.net.

За словами Філатьєва, про страти йому розповіли колишні товариші по службі після виходу книги. Проте російський військовий відмовився добровільно давати свідчення українським прокурорам та слідчим у посольстві в Парижі.

«З урахуванням цієї ситуації та негативного досвіду ми тимчасово зупиняємо програму сприяння евакуації осіб, які мають пряме відношення до російської армії та силових підрозділів», — заявив Володимир Осєчкін.

Він додав, що має намір скласти повноваження керівника фонду New dissidents foundation, який займається евакуацією з Росії.

Павло Філатьєв звинувачення у причетності до воєнних злочинів відкидає. У розмові з російським виданням «Агентство» він заявив, що звинувачення Осєчкіна ґрунтуються на неправильній інтерпретації матеріалу шведського видання.

«Журналіст почав говорити: “Там же були злочини”. Я сказав, що крадіжка — теж злочин, завдання невибіркових артилерійських ударів — теж злочин, це все я бачив. А ви від мене хочете почути, що я чи мої товариші на моїх очах розстрілювали когось. Такого не було. Але, якщо хочете, ось вам ексклюзив: у серпні мені інший військовий сказав, що йому інший сказав, що він бачив, як застрелили того полоненого, з яким я спілкувався і про якого пишу в книзі», — сказав Павло Філатьєв.

New dissidents foundation і Gulagu.net допомагали залишити Росію і отримати політичний притулок в Європі колишнім співробітникам російських силових структур і військовим. З початку повномасштабної війни Росії проти України вони допомогли виїхати в тому числі колишньому військовому Костянтину Єфремову і колишньому найманцю ПВК «Вагнер» із Томської області Андрію Медведєву.

Павло Філатьєв брав участь у російському вторгненні в Україну у складі сил ВДВ, але повернувся з фронту через захворювання очей. Після повернення він опублікував книжку «ZOV 56», в якій засудив російську агресію. 2022 року він залишив Росію.

Фото: osechkinvladimir/Instagram

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status