Для журналістів випустили онлайн-посібник з розслідувань у сфері енергетики

Для журналістів випустили онлайн-посібник з розслідувань у сфері енергетики

11:09,
8 Серпня 2020
2280

Для журналістів випустили онлайн-посібник з розслідувань у сфері енергетики

11:09,
8 Серпня 2020
2280
Для журналістів випустили онлайн-посібник з розслідувань у сфері енергетики
Для журналістів випустили онлайн-посібник з розслідувань у сфері енергетики
Онлайн-посібник від громадської організації DiXi Group — покрокова інструкція для журналістів щодо основних етапів і стратегії розслідувань, а також експертні коментарі про специфіку сфери.

Методична брошура «Розслідування у сфері енергетики: як перетворити ідею на аргументований текст» наводить приклади розслідувань різних медіа, а також переліки онлайн-ресурсів і публічних джерел інформації у сфері енергетики. 

«Розслідування оборудок у сфері енергетики є однією з найбільш актуальних тем для журналістів-розслідувачів, при тому, що відчувається брак посібників у енергетичній тематиці. Методична брошура допомагає зрозуміти, як зробити це більш фахово саме — з чого починати розслідування, як правильно будувати стратегію, шукати інформацію у різних типах джерел, перевіряти отримані дані і зводити зібрану інформацію у цікаве, багатогранне та насичене деталями розслідування», — пише аналітичний центр DiXi Group.

Автори посібника — відомі журналістки у сфері енергетики Вікторія Ільченко, Любомира Ремажевська і викладач Могилянської школи журналістики Олександр Ярощук.

Співавторка посібника та менеджерка по роботі зі споживачами у DiXi Group Вікторія Ткачук розповіла «Детектору медіа», що брошура ґрунтується на досвіді сайту «Українська енергетика», на якому з 2008 року виходять новини, розслідування і аналітика енергосфери. «Ми систематизували наш досвід і досвід успішних журналістів і розписали покроково, як молодому журналісту здійснити розслідування, по-перше, а по-друге, як уникнути помилок на кожному з етапів ведення розслідування», — додала Вікторія Ткачук.

Співавторка наголосила, що методичка також покликана заохотити молодь не боятися розслідувати сферу енергетики та розбиратися в цій «складній і втаємниченій» галузі.

Президентка аналітичного центру Олена Павленко додала, що у 2018 році в рамках проєкту «Прозора енергетика» експерти DiXi Group допомагали журналістам робити розслідування у сфері енергетики. Тоді виникла ідея створення посібника. «Експерти допомагали розбиратися у вузьких фахових питаннях, на що зазвичай журналісти не мають можливості і часу. Важливо, щоб журналісти, експерти, інтерв'юери дотримувалися певних стандартів і правил. Якщо цього не робити, іноді виходять або некоректні речі, такі, що треба спростовувати, або вони нікуди не ведуть, і це просто постріл у повітря. Звідси така ідея і виникла».

Презентувати посібник планують у вересні. DiXi Group відкрита до пропозицій від студентських, журналістських й інших спільнот.

Аналітичний центр також випустив англомовну брошуру про спроможність організацій громадянського суспільства здійснювати довготривалі реформи.

Нагадаємо, засновники інкубатора зелених інновацій Greencubator розповіли «Детектору медіа» про інновації, законодавчі перепони, світові тренди і розвиток альтернативної енергетики в Україні.

Нещодавно організації громадянського суспільства закликали сектор об'єднатися в боротьбі за свої права. Причина — чергові хвилі тискунапади на активістів і загрозливі законодавчі ініціативи

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду