В Україні створили перший Рейтинг постачальників газу. Чим він корисний журналістам

В Україні створили перший Рейтинг постачальників газу. Чим він корисний журналістам

17:54,
12 Серпня 2021
2141

В Україні створили перший Рейтинг постачальників газу. Чим він корисний журналістам

17:54,
12 Серпня 2021
2141
В Україні створили перший Рейтинг постачальників газу. Чим він корисний журналістам
В Україні створили перший Рейтинг постачальників газу. Чим він корисний журналістам
Експерти створили унікальний рейтинг, а завдання журналістів — донести до споживачів, що вони можуть обирати постачальника, і пояснити, як це зробити.

Газ — наразі єдиний ресурс у платіжці за комунальні послуги, постачальника якого побутові користувачі можуть обирати самі. З 1 серпня 2020 року в Україні почав діяти вільний ринок природного газу для населення. Це означає, що вже рік держава хоча й регулює ціну на газ, але загалом вона встановлюється між постачальником і споживачем, тобто є договірною. Це світова практика.

У країнах зі зрілим ринком вибір постачальників спрощують дві розробки: сервіс для порівняння цін різних постачальників і рейтинг постачальників газу. В Україні обидва інструменти створила громадська організація DiXi Group. Порівняти ціни на газ можна на платформі «Газотека», а пілотний Рейтинг постачальників газу організація презентувала в липні 2021 року.

Рейтинг постачальників газу — що і до чого

На українському ринку формально існує близько 800 ліцензованих постачальників газу, розповідає Богдан Серебренніков, керівник команди аналітиків. Рейтинг представляє топп'ятдесятку з них за обсягами постачання газу. Ці 50 компаній, за словами Богдана Серебреннікова, складають близько 70% обсягів усього ринку у 2020 році (без урахування обсягу, поставленого АТ НАК «Нафтогаз України»). Рейтинг комплексно оцінює самі компанії, а не виставлені ними ціни.

Під час створення Рейтингу автори переслідувати дві мети, розповідає Богдан Серебренніков. Перша — дати поштовх для розвитку конкуренції на ринку: тримати його учасників у тонусі та стимулювати розвиватися заради споживачів. «Коли починаєш когось незалежно оцінювати та ще й рейтингувати — це найкращий стимул для того, щоб починати щось робити, щоб задумуватися, чому моє місце таке, де мої провали і які резерви. Це запускає механізми для вдосконалення», — сказав аналітик DiXi Group. Друга мета — безпосередньо допомогти споживачам у виборі постачальників, точніше зробити цей вибір більш свідомим і пришвидшити збір інформації про компанії.

Оновити Рейтинг планують у січні-лютому 2022 року. Його планують оновлювати двічі на рік, щоб оцінювати динаміку результатів. За таким принципом уже працює інший продукт DiXi Group — Рейтинг постачальників електроенергії, — презентований у листопаді 2020 року. Богдан Серебренніков сказав, що вихід першого випуску дозволив порівняти його результати з пілотним і визначити найбільші прориви й провали компаній за пів року.

Челендж «публічний інтерес vs комерційна таємниця»

Рейтинг постачальників газу — наразі єдиний в Україні. Хоча розробники спиралися на закордонні напрацювання, український Рейтинг має унікальну методологію. Згідно з нею, два експерти працюють незалежно один від одного. Вони оцінюють компанії за чотирма категоріями: онлайн-сервіси, комерційні пропозиціі, інформування споживачів, а також прозорість і ділова активність. Кожна категорія має кілька індикаторів, і загалом їх — 21.

Інформація за більшістю індикаторів — відкрита й доступна на порталах постачальників. Однак отримати дані щодо двох ключових показників — обсягів постачання газу та кількості споживачів — стало найбільшим викликом для аналітиків, розповів Богдан Серебренніков. Цими даними володіє НКРЕКП — Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. «Виявилося, що на відміну від ринку постачальників електроенергії, це велика біла пряма. Ці дані розкривають неохоче. Ми подавали запити в НКРЕКП і делікатно вели з ними “бойові дії” в рамках законодавства. Хоча DiXi Group співпрацює з регулятором постійно», — розповідає аналітик.

Комунікація з Комісією триває. За рік аналітики все ж отримали дані про обсяги постачання; на їхній основі визначили 50-ку постачальників. Однак дані про кількість споживачів не відкрили, назвавши їх комерційною таємницею. У DiXi Group вважають, що ця інформація становить суспільний інтерес і має бути відкритою, адже показує, яка компанія «нарощує» клієнтів, а від якої вони йдуть.

Аналітики звернулися за даними щодо кількості споживачів до постачальників. 58% компаній закривають ці дані, посилаючись на «конфіденційність» і «таємницю», сказав Богдан Серебренніков. Натомість решта постачальників розкрили цю інформацію. За відмову надати ці дані постачальників у Рейтингу «оштрафували» балами.

Що робити журналістам із Рейтингом

Енергетика — одна з тем, які залишаються далекими для журналістів. Щоб це змінити, DiXi Group періодично проводить вебінари для журналістів, простими словами розповідає, як має функціонувати ринок газу тощо.

На журналістів у DiXi Group покладаються і в донесенні до споживачів інформації про Рейтинг. Богдан Серебренніков каже, що вже прокомунікували його на всіх своїх ресурсах; постачальники часто самі звертаються до DiXi Group за консультаціями та роз'ясненнями, а достукатися до споживачів — завдання не з легких.

Більшість українців досі не здогадуються не те що про Рейтинг, а й про своє право обирати постачальника газу, зауважує Богдан Серебренніков. «Люди просто не звикли, що з комунальними послугами можна щось вибирати. Треба буквально розжовувати й доносити, що, по-перше, ви можете вибирати постачальника газу. По-друге, слід пояснити, у чому полягає цей вибір: що на ринку є десятки й десятки компаній, які пропонують свої ціни, додаткові послуги, певну зручність взаємодії. По-третє, розповісти, де можна подивитися цих постачальників. Тут, власне, журналісти могли би дуже допомогти — показати, наприклад, сервіси “Газотека”, Рейтинг постачальників та інші ресурси», — каже він. 

Нагадаємо, «Детектор медіа» писав, що аналітичний центр DiXi Group випустив англомовний посібник для журналістів про те, як писати розслідування у сфері енергетики. Згідно з дослідженням організації, інтерес українців до корупції в енергетиці знижується.

Фото, скриншоти: ua-energy.org, gasoteka.ua-energy.org

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду