«Екодія» презентує документальний відеопроєкт «Слід шахти»

«Екодія» презентує документальний відеопроєкт «Слід шахти»

18:10,
27 Серпня 2021
1544

«Екодія» презентує документальний відеопроєкт «Слід шахти»

18:10,
27 Серпня 2021
1544
«Екодія» презентує документальний відеопроєкт «Слід шахти»
«Екодія» презентує документальний відеопроєкт «Слід шахти»
Короткий метр «Слід шахти. Жіноча історія» покажуть онлайн 28 серпня, а «Слід шахти. Чоловіча історія» — 29 серпня, у День шахтаря.

Відеопроєкт «Слід шахти» втілила громадська організація «Екодія» за підтримки Фонду імені Гайнріха Бьолля, розповів «Детектору медіа» Валентин Пугачов, керівник відділу комунікацій «Екодії». Щоб зруйнувати стереотип, проєкт розділили на дві частини, показавши історії і чоловіків, і жінок, які були або досі дотичні до вугільних підприємств. Історії зафільмувала відеографка Анна Ютченко.

«У шахт — людське обличчя. Саме тому відеопроєкт “Слід шахти” через історії людей та їхні персональні внутрішні трансформації показує можливість альтернативи, “переходу на інший спосіб життя” та мислення у шахтарському мономісті, — сказав Валентин Пугачов. — У роликах ми показуємо й іншу сторону — людей, яким складно здійснити цей перехід через низку причин та які залишаються залежними від шахти. Жодна з історій не є позитивною чи негативною. Однак ці історії об'єднує розуміння героями неминучої трансформації мономіст»

Зазначається, що автори проєкту хочуть наблизити глядачів до розуміння неоднозначності проблеми сучасного стану шахтарської справи, але водночас показати, що альтернативна існує.

Прем'єрний онлайн-показ стрічки «Слід шахти. Жіноча історія» відбудеться 28 серпня о 13:00 у фейсбуку і на ютьюб-каналі «Екодії», а «Слід шахти. Чоловіча історія» — 29 серпня, у День шахтаря (подія у фейсбуку, у ютьюбі).

Відеопроєкт насамперед розрахований на масового глядача, розповів Валентин Пугачов. «Хочемо привернути увагу всіх тих українців, які переймаються питаннями безпечного та чистого довкілля. Ці ролики також націлені на тих, хто не до кінця розуміє — що таке працювати на шахті, як мислять та що говорять ті, хто там працює. Ми фактично через цей відеопроєкт транслюємо голоси та емоції людей, на яких шахта залишила і досі лишає суттєвий слід», — сказав він. З початку 2021 року ролики транслювали на регіональних каналах Суспільного, щоб їх побачила старша аудиторія, додав Валентин Пугачов. 

Відеоісторії націлені й на посадовців, зокрема тих, хто займається питаннями трансформації вугільних регіонів, акцентували в «Екодії», адже зараз уряд розробляє дві програми — реформування вугільної галузі та трансформації вугільних регіонів України до 2030 року. 

«Цими роликами ми хочемо нагадати владі, що для успішної трансформації національні процеси повинні бути замкнутими не тільки на рівні Києва, але й враховувати голос та інтереси місцевого рівня. Позитивні процеси, що нарешті відбуваються на національному рівні обов’язково повинні включати представників місцевого рівня з усіх вугільних регіонів України», — сказав Валентин Пугачов.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду