«Екодія» vs «Еко.Дія». Громадська організація вимагає від Міндовкілля змінити назву майбутньої платформи екопослуг

«Екодія» vs «Еко.Дія». Громадська організація вимагає від Міндовкілля змінити назву майбутньої платформи екопослуг

10:00,
16 Травня 2021
1882

«Екодія» vs «Еко.Дія». Громадська організація вимагає від Міндовкілля змінити назву майбутньої платформи екопослуг

10:00,
16 Травня 2021
1882
«Екодія» vs «Еко.Дія». Громадська організація вимагає від Міндовкілля змінити назву майбутньої платформи екопослуг
«Екодія» vs «Еко.Дія». Громадська організація вимагає від Міндовкілля змінити назву майбутньої платформи екопослуг
Поки ГО «Екодія» чекає на реєстрацію торговельної марки в Укрпатенті, міністерство продовжує розробляти портал на базі «Дії» зі співзвучною назвою.

Громадська організація принципово проти можливих асоціацій із майбутньою державною цифровою платформою, заявили на сайті «Екодії». «Для нас назва — один із головних капіталів громадської організації. У нас немає обладнання, чогось [матеріально — Авт.] цінного. Наші люди, команда — це головний капітал, а пізнаваність, бренд — завдяки чому люди впізнають нас — це друга невіддільна частина. Якщо вона буде знецінена, то що тут говорити. Це як заново запускатися, по суті», — розповіла «ЗМІ для змін» Наталя Гозак, виконавча директорка ГО «Екодія».

Згідно з ЄДР, ГО «Центр екологічних ініціатив Екодія» зареєстрована в березні 2017 році. На сайті Спеціальної інформаційної системи Укрпатенту зазначено, що 29 вересня 2020 року організація подала заявку про реєстрацію назви «Екодія» як торговельної марки. Зазначається, що заявка на стадії формальної експертизи. Її повинні затвердити до кінця серпня 2021 року, зауважили в організації, однак процес рухається повільно. «Нам озвучили, що зараз йде розгляд заявок кінця 2019 року. Не знаю, з чим це пов'язано, але ми чекаємо, що дійде наша черга», — додала Наталя Гозак.

Інших заявок на назву «Екодія» пошукова система не видає. Зокрема, у системі зафіксовані заявки Міністерства цифрової трансформації на низку анонсованих і вже активних сервісів (дійсне свідоцтво має лише портал «Дія»).

На початку 2021 року Міністерство захисту й охорони довкілля оголосило про розробку платформи екологічних державних послуг на порталі «Дія» під назвою «Еко.Дія». 1 лютого представники міністерства надіслали організації листа з проханням підтвердити відсутність у майбутньому непорозумінь і спірних питань. У листі, підписаному заступником міністра Русланом Стрільцем, йдеться, що назву обрали з огляду на її доцільність і результати опитування громадськості. У міністерстві знали й про направлену заявку про реєстрацію назви, згідно з текстом листа.

«Вже за тиждень ми висловили однозначне заперечення щодо використання назви “Еко.Дія”. Проте працівники міністерства проігнорували нашу незгоду — і лише 10 квітня ми з відкритих джерел дізналися про продовження роботи над Платформою з незміненою назвою», — зазначили в громадській організації.

У відповіді міністерству ГО «Екодія» звернула увагу на можливі проблеми, які виникнуть у користувачів через дублювання назви. Зокрема йдеться про асоціації з економікою (економією) або потрапляння на сайт організації після пошуку за запитом «екодія». Активісти звернули увагу, що обрана назва не відповідає формату інших платформ «Дії» («Дія. Бізнес», «Дія. Цифрова освіта») та запропонували компромісний варіант — «Дія. Довкілля».

Активісти розраховують вирішити ситуацію шляхом діалогу. Якщо його не буде, а платформу запустять із назвою «Еко.Дія» — розглядатимуть варіант звернення в суд, зауважила Наталя Гозак. «Міндовкілля порушить закон, якщо запустить платформу "Еко.Дія” на порталі "Дія", а ми до того часу отримаємо підтвердження про реєстрацію торговельної марки ГО "Екодія"», — заявили в організації. Зокрема активісти посилаються на три закони: «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» (забороняє використовувати схожу назву на вже зареєстровану, якщо їх можна сплутати), «Про громадські об’єднання» (забороняє використовувати назву об'єднання без його згоди в окремих цілях) і «Про захист від недобросовісної конкуренції» (визначає неправомірним використання без дозволу назви суб'єкта, який раніше почав використовувати її або схожі на неї позначення у господарській діяльності).

З моменту початку конфлікту та публікації позиції «Екодії» на сайті та в соціальних мережах, Міндовкілля публічно не коментувало ситуацію. Громадській організації не вдалося зв'язатися з представником міністерства, відповідальним за відповідь на звернення, повідомила Наталя Гозак. «ЗМІ для змін» звернувся в Міндовкілля за коментарем.

На Facebook-сторінці «Екодія» звернулася за підтримкою до громадськості — закликала поширювати допис, висловлювати свою незгоду, тегати міністра Романа Абрамовського, Міндовкілля, додати хештег #НеКрадиЕкодію.

Нагадаємо, «ЗМІ для змін» писав, що активіст Микола Виговський заперечив інформацію про борги за аліменти, озвучену в етері блогером Сергієм Івановим. Ситуацію прокоментував сам ведучий, а також медіаюрист ІМІ.

Щодо поширення інформації в публікаціях судяться екснардепка Вікторія Пташник і «Рух Чесно». Справа вже пройшла суди двох інстанцій і готується до касації

Раніше ЗЗ розповідав про маніпуляції тютюнових лобістів у ЗМІ, спрямовані проти ГО «Життя».

Зображення, скриншоти з відкритих джерел

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду