Екснардепка програла Руху «Чесно» в апеляції

Екснардепка програла Руху «Чесно» в апеляції

15:44,
16 Квітня 2021
2236

Екснардепка програла Руху «Чесно» в апеляції

15:44,
16 Квітня 2021
2236
Екснардепка програла Руху «Чесно» в апеляції
Екснардепка програла Руху «Чесно» в апеляції
Суд частково задовольнив скаргу позивачки: скасував рішення суду першої інстанції через процесуальні порушення, однак погодився з його висновком.

13 квітня Київський апеляційний суд відмовив Вікторії Пташник, народній депутатці 8-го скликання від фракції «Самопоміч», у позові про захист честі, гідності та ділової репутації, повідомив Рух «Чесно».

Нагадаємо, Вікторія Пташник у червні 2020 року звинуватила активістів Руху «Чесно» в поширенні недостовірної інформації та зазіханні на честь і гідність. Претензії стосувалися даних, зазначених у профілі політикині на порталі «Політхаб». Вона вимагала, щоб організації в судовому порядку заборонили поширювати інформацію про те, що під час її балотування в нардепи від одного з округів Харківщини навесні 2020 року витрати на кампанію не були відображені у фінансовому звіті. Позивачка просила суд визнати недостовірною та такою, що принижує її особисті немайнові права, інформацію з уривку публікації «Чесно»: «Протягом лютого-березня 2020 року на агітацію Пташник лише на її офіційній передвиборчій сторінці було витрачено щонайменше 1679 доларів, а на агітацію за Світличну не менше, ніж 6384 долари на 6 різних сторінках. Однак цих витрат в остаточних фінансових звітах кандидаток не відображено».

12 жовтня 2020 року Святошинський райсуд Києва відмовив позивачці у повному обсязі. Суд зауважив, що інформація про кандидата в народні депутати, майновий стан та добросовісне виконання ним обов’язків становить громадський інтерес. У рішенні йдеться, що позивач є публічною особою, тому межа допустимої критики його діяльності є ширшою, ніж щодо окремої пересічної особи, що підтверджується практикою ЄСПЛ.

У рішенні Київського апеляційного суду йдеться, що після відповідної публікації Вікторія Пташник надала Руху «Чесно» договори з підприємцем про рекламні послуги в інтернеті. У «Чесно» тоді оновили публікацію, додавши, що наданий договір не містить деталізації понесених витрат на рекламу в мережі Facebook і що, ймовірно, частина реклами оплачена з виборчого фонду чи підприємцем з отриманих коштів.

Скриншот доданого в публікацію фрагменту

Колегія суддів зазначила, що в договорі з підприємцем про рекламні послуги та додатках, які надала позивачка, дійсно не було деталізації понесених витрат на рекламу в мережі Facebook. У рішенні зазначається, що оновлена інформація в тексті «Чесно» є не фактичним твердженням, а оціночним судженням. Тому вона не підлягає спростуванню, доведенню чи визнанню недостовірною. Суд також відзначив, що Вікторія Пташник не змогла довести наданими матеріалами, що інформація, яку вона просила спростувати, була спрямована на приниження її честі, гідності та ділової репутації.

Вікторія Пташник має 30 днів, щоб оскаржити рішення. На момент публікації вона публічно не коментувала рішення суду.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду