«Чесно» запустить онлайн музей політичної агітації

«Чесно» запустить онлайн музей політичної агітації

10:00,
27 Січня 2021
1503

«Чесно» запустить онлайн музей політичної агітації

10:00,
27 Січня 2021
1503
«Чесно» запустить онлайн музей політичної агітації
«Чесно» запустить онлайн музей політичної агітації
Попередньо відкриття музею заплановане на початок березня.

Рух «Чесно» збирає зразки політичної агітації вже 5 років. Колекція з тисяч зразків у 2020 році стала основою для виставок «Музею виборчого трешу» у 8 містах України. Наразі команда Руху анонсувала створення онлайн версії «Музею» та закликала всіх охочих поділитися світлинами потенційних експонатів.

Деталями про новий проєкт зі «ЗМІ для змін» поділилася координаторка Руху «Чесно» Віта Думанська.

«Онлайн музей це не тільки про підкуп та чорний піар. Хочемо показати українцям еволюцію агітаційних матеріалів. Покажемо як і якими меседжами політики спілкувалися з виборцями з 90-х і до виборів 2020 року», — сказала вона. 

Місією проєкту в «Чесно» бачать культивування політичної пам’яті серед громадян, а формат онлайну пояснили новою реальністю.

Віта Думанська розповіла, що виставки «Музею виборчого трешу» посилили інформаційну кампанію проти підкупу виборців, яку втілив «Чесно» в 2020 році. «Депутатський секондхенд, іменні таблички на дитмайданчиках та ліжках в дитсадках, брендовані тонометри — ці приклади яскраво ілюструють треш, який політики несуть до виборців. Повне політичне безкультур'я», — додала вона.

Експонат «Музею вибочого трешу»

На виставки приходили люди різного віку, зауважила Віта Думанська про аудиторію «Музею». «Пенсіонери з ностальгією згадували "кравчучки", дивувались молитвам проти ворогів Януковича, згадували, що їм політики приносили в пакунках. Для молоді було неочікуваним, що Потап у підписі до брендованого диску від Юлії Тимошенко називає політикиню сексапільною, а мало не весь естрадний бомонд виступав на концертах на підтримку "Партії регіонів"», — сказала координаторка Руху і додала, що особливо виставка сподобалась журналістам.

Експонат «Музею вибочого трешу»

Віта Думанська розповіла, що «Музей агітації» складатиметься з двох компонентів. Перший — архів агітації з найрізноманішими зразками: газети, листівки, фото зовнішньої реклами, книжки від політиків, плакати та брендована продукція. Також у планах створення тематичних експозицій. 

Для запуску «Музею» у форматі онлайн «Чесно» збирає фото прикладів агітації на виборах або в міжвиборчий період: подарунків від політиків, пакетів продуктових наборів, подарованих перед виборами медичних засобів, концертних афіш, музичних дисків, а також записи старих телешоу, реклами технічних кандидатів, приклади чорного піару тощо. Надсилати світлини слід на пошту Руху — info@chesno.org.

Експонати та фото Рух прийматиме постійно, щоб час від часу оновлювати музей та тематичні експозиції. «Раді, коли з нами діляться цікавими експонатами. Деякі круті штуки знаходимо самі на онлайн барахолках. До прикладу, на OLX знайшли унікальні винні бочки з зображенням Ющенка та символу його кампанії підкови», — поділилася Віта Думанська. 

Нагадаємо, Рух «Чесно» виграв суд у народної депутатки попереднього скликання.

Віта Думанська також взяла участь в опитуванні «ЗМІ для змін» щодо ключових досягнень громадського сектору в 2020 році, а в інтерв'ю розповіла про плани «Чесно» у форматі окремої організації, співпрацю та конкуренцію в громадському секторі, реакцію політиків на прищеплення виборцям «довгої» політичної пам'яті, а також про те, де в Україні краща ситуація з гендерним балансом.

Фото Руху «Чесно»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду