Аптечки, футболки, дощовики. В Одесі стартував «Музей виборчого трешу»

Аптечки, футболки, дощовики. В Одесі стартував «Музей виборчого трешу»

12:00,
14 Серпня 2020
1720

Аптечки, футболки, дощовики. В Одесі стартував «Музей виборчого трешу»

12:00,
14 Серпня 2020
1720
Аптечки, футболки, дощовики. В Одесі стартував «Музей виборчого трешу»
Аптечки, футболки, дощовики. В Одесі стартував «Музей виборчого трешу»
Напередодні місцевих виборів одеситам вирішили нагадати, що таке підкуп, і закликати їх не голосувати «за гречку».

Зразки підкупу виборців, політичної реклами та чорного піару від 1990-х і донині зібрали в Одеському хабі Академії суспільного мовлення. Виставку відкрили 13 серпня — пише Рух «Чесно».

У такий спосіб організатори прагнуть змінити політичну культуру в країні — зазначила на презентації  Віта Думанська, координаторка Руху «Чесно». «З одного боку, політики повинні надавати виборцям програми та розробляти шляхи розв’язання тих проблем, які непокоять громадян. З іншого боку, самі виборці мають створювати запит на якісну політику. Бо саме попит породжує пропозицію», — додала вона і побажала одеситам гідних кандидатів на вибори, конкуренції між якісними програмами та високої явки. Саме ці три компоненти, вважає пані Думанська, здатні змінити політичну культуру та покласти край «такому ганебному явищу, як гречкосійство».

Валерій Болган, куратор Музею виборів одеського Комітету виборців України, зазначив, що зібраний виборчий треш показує, що на виборах люди часто керуються емоціями, і доводить, що інструменти впливу на емоції виборців зовсім не нові. Спікер наголосив, що вибори мають давати вибір між ідеями, а не особистими брендами.

Продюсерка Одеської філії «UA: Одеса» Ірина Кипоренко розповіла, що експонати збирали за допомогою знайомих, глядачів і читачів: «Вдалося зібрати від одеситів небагато експонатів, але досить цікавих. Для нас, для Суспільного мовлення важливо, щоб політична культура в регіоні і Україні покращувалася, зокрема і по відношенню до ЗМІ. А виборцям можу порадити дивитися проєкти Суспільного. І не віддавати свої голоси за тих, хто не готовий до відкритої дискусії і відмовляється від участі в наших ефірах».

Виставку в Одесі можна відвідати до 13 вересня за адресою Фонтанська дорога, 3. Вхід – вільний.

Експозицію також презентуватимуть у Харкові, Сумах, Черкасах, Житомирі, Кропивницькому, Херсоні та Чернівцях.

Координаторка Руху «Чесно» Віта Думанська розповіла «Детектору медіа», як Рух став окремою організацією, як найгучніша медійна подія «Чесно» відбулася з нульовим бюджетом, а також про співпрацю та конкуренцію в громадському секторі.

Нещодавно стало відомо, що екснардепка після кількох публікацій у фейсбуці про нечесність «Чесно» таки подала на Рух до суду.

Фото: фейсбук Руху «Чесно»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду