Міндовкілля відмовилося від назви «Еко.Дія» для нової платформи державних послуг — ГО «Екодія»

Міндовкілля відмовилося від назви «Еко.Дія» для нової платформи державних послуг — ГО «Екодія»

17:33,
19 Травня 2021
1309

Міндовкілля відмовилося від назви «Еко.Дія» для нової платформи державних послуг — ГО «Екодія»

17:33,
19 Травня 2021
1309
Міндовкілля відмовилося від назви «Еко.Дія» для нової платформи державних послуг — ГО «Екодія»
Міндовкілля відмовилося від назви «Еко.Дія» для нової платформи державних послуг — ГО «Екодія»
Громадська організація чекає на офіційне підтвердження зміни назви проєкту. У пресслужбі Міндовкілля інформацію поки не підтвердили.

На Facebook-сторінці ГО «Екодія» повідомили, що 18 травня міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський на особистій зустрічі з виконавчою директорою організації Наталією Гозак сказав, що вирішив переглянути назву платформи і очікує, що незабаром оберуть іншу. Зазначається, що, за словами міністра, наразі публічне використання назви «Еко.Дія» припинене.

Роман Абрамовський і Наталя Гозак

У пресслужбі Міндовкілля відмову від назви нам офіційно не підтвердили. Натомість 18 травня під час презентації проєкту на форумі «Україна 30. Цифровізація» Роман Абрамовський називав розробку «Єдиною екологічною платформою». Під такою ж назвою її згадують у пресрелізах міністерства про захід від 18 і 19 травня. Водночас один складник платформи назвали чітко — «Лісовий портал».

Скриншот Єдиної екологічної платфоми, презентованої на форумі «Україна 30. Цифровізація»

«Прям не віриться. Надзвичайна підтримка сотень знайомих і незнайомих людей, 250+ перепостів і сотні закликів #НеКрадиЕкодію (плюс десятки звернень, листів, дзвінків і зустрічей) схоже спрацювали. Вчора на особистій зустрічі міністр підтвердив, що назву єдиної екологічної платформи буде змінено!» — написала у фейсбуку Наталя Гозак. За її словами, з одного боку, ситуація показала неймовірно швидку згуртованість активістів та екоспільноти. А з другого —шкода витрачених зусиль «на боротьбу з проблемою, якої взагалі не мало бути у цивілізованому суспільстві».

Нагадаємо, раніше ГО «Екодія» публічно виступила проти того, щоб міністерство взяло назву «Еко.Дія» для майбутньої цифрової платформи державних екопослуг на базі «Дії». На думку активістів, співзвучність назв викликала би плутанину в користувачів та завдала шкоди іміджу організації. Крім того, ГО подала заявку в Укрпатент на реєстрацію назви як торговельної марки ще в 2020 році. Активісти порадили міністерству назву «Дія. Довкілля» за аналогією з іншими сервісами «Дії». Щоб привернути увагу до проблеми, ГО «Екодія» у фейсбуку закликала користувачів висловлювати свою незгоду, тегати міністра Романа Абрамовського, Міндовкілля, додати хештег #НеКрадиЕкодію. Своєю чергою, Міндовкілля аргументувало свій вибір назви результатами опитування громадськості. Конфлікт із організацією публічно в міністерстві не коментували.

Нагадаємо, «ЗМІ для змін» писав, що активіст Микола Виговський заперечив інформацію про борги за аліменти, озвучену в етері блогером Сергієм Івановим. Ситуацію прокоментував сам ведучий, а також медіаюрист ІМІ.

Щодо поширення інформації в публікаціях судяться ексардепка Вікторія Пташник і «Рух Чесно». Справа вже пройшла суди двох інстанцій і готується до касації

Раніше ЗЗ розповідав про маніпуляції тютюнових лобістів у ЗМІ, спрямовані проти ГО «Життя».

Фото: Facebook-сторінка ГО «Екодія»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду