5 судових позовів щодо відкриття урядових даних підтримає шведський інститут — OpenUp

5 судових позовів щодо відкриття урядових даних підтримає шведський інститут — OpenUp

13:28,
29 Квітня 2021
2277

5 судових позовів щодо відкриття урядових даних підтримає шведський інститут — OpenUp

13:28,
29 Квітня 2021
2277
5 судових позовів щодо відкриття урядових даних підтримає шведський інститут — OpenUp
5 судових позовів щодо відкриття урядових даних підтримає шведський інститут — OpenUp
Раніше спільнота покривала витрати на судові процеси власними силами.

Університет Мальме (Malmö University, Швеція) надасть підтримку ініціативі OpenUp Ukraine у судах за відкриття урядових даних, повідомили на сайті OpenUp Ukraine. Зазначається, що допомога полягатиме в оплаті судових зборів, послуг адвокатів, а також у підтримці публічної адвокації та комунікації.

Три справи стосуватимуться оприлюднення у форматі відкритих даних державних і галузевих будівельних норм, текстів судових рішень і рішень Вищої ради юстиції (з 2016 року Вища рада правосуддя — Авт.), повідомили в дописі на Facebook-сторінці OpenUp. Ще дві справи оголосять на початку травня.

Університет Мальме підтримав ідею учасника Ініціативи Ігоря Самоходського. Він брав участь в Академії молодих професіоналів Шведського Інституту. Партнером OpenUp у проєкті стане громадська організація ГО «Електронна Республіка».  

Як зазначили в OpenUp, раніше ініціатива вже подала ряд судових позовів задля відкриття наборів даних. Зокрема щодо доступу до єдиного реєстру юридичних осіб (справу виграли), полісів обов’язкового страхування, даних земельного кадастру, ДАБІ, фінансової звітності тощо.

Нагадаємо, OpenUp Ukraine — це спільнота активістів/ок, розробників/ць, дослідників/ць, які розділяють цінності відкритості в Україні: даних, коду, дослідження та форматів. За інформацією на сайті, ініціатива наразі налічує більше 30 членів та членкинь.

У середньому на рік OpenUp подає від двох до чотирьох позовів щодо відкриття даних, розповіла координаторка ініціативи Надія Бабинська-Вірна. До підтримки шведського інституту всі витрати покривали силами учасників ініціативи та з допомогою ГО «Платформа прав людини», додала вона. Пропозиції щодо суспільно важливих наборів даних, відкриття яких необхідно вимагати через суд, приймають через Facebook-сторінку ініціативи.

Надія Бабинська-Вірна, координаторка ініціативи OpenUp Ukraine

«За даними Офіс ефективного регулювання BRDO, до п’яти мільйонів українців щомісячно користуються сервісами на основі відкритих даних. Що більше буде доступних урядових даних, то більше якісних і обґрунтованих рішень будуть приймати громадяни, уряд. Відкриття даних допоможе зменшити корупцію та сприятиме розвитку економіки. Ми щиро раді підтримці нашої ініціативи від Університету Мальме», — зауважила координаторка ініціативи OpenUp Ukraine Надія Бабинська-Вірна.

Експертка відзначила, що оновлена в березні Постанова №835 зрушила з місця питання відкриття даних в Україні. «Питання лиш у політичній волі для відкриття важливих даних земельного кадастру, фінансової звітності. Тоді ми можемо сказати, що пішов серйозних рух уперед. Але сама Постанова — це вже дуже добре», — резюмувала вона.

Нагадаємо, наприкінці 2020 року Надія-Бабинська Вірна виступила на конференції «Діалоги про реформи: на шляху до Вільнюса», організованої Коаліцією «Реанімаційний пакет реформ». Спікерка зауважила, що питання відкритих даних в Україні перебуває в зоні небезпеки. Воно відходить на другий план у державних стратегіях через потребу у швидких результатах, а при зміні влади майбутнє реєстрів і застосунків щоразу опиняється не на часі. Тому, зауважила вона, Україна має доєднатися до європейської рамки, щоб інтегрувати системи з європейськими, а не «ламати їх потім».

Фото Facebook

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду