1+1 media і Українська мережа за права дитини створили посібник для журналістів

1+1 media і Українська мережа за права дитини створили посібник для журналістів

14:49,
1 Червня 2021
1950

1+1 media і Українська мережа за права дитини створили посібник для журналістів

14:49,
1 Червня 2021
1950
1+1 media і Українська мережа за права дитини створили посібник для журналістів
1+1 media і Українська мережа за права дитини створили посібник для журналістів
Електронний посібник «Рекомендації щодо роботи з соціально вразливими категоріями. Діти в медіа» презентують у червні.

Посібник містить коментарі експертів у сфері захисту дітей щодо шести кейсів із програм на українському телебаченні, розповіли «Детектору медіа» в 1+1 media. Експерти виокремили основні помилки висвітлення історій дітей з вразливих категорій населення та надали свої рекомендації. Посібник також містить пам’ятку для журналістів «Як проводити інтерв’ю з дитиною?» і перелік корисних посилань.

Створення рекомендацій ініціювала 1+1 media після одного з випадків в межах програми. У кінці 2020 року громадська спілка «Українська мережа за права дитини» зробила публічну заяву про «грубе порушення прав дитини та норм журналістської етики знімальною групою реаліті-шоу “Міняю жінку” каналу “1+1” і діями дирекції Южноукраїнського Центру соціально-психологічної реабілітації дітей». У шостому випуску 15-го сезону використали неповнолітніх вихованців центру, порушивши, за словами спілки, їхні права, норми моралі та кодексу журналістської етики. Схожі випадки правозахисники знайшли й у вісімнадцятому випуску 14-го сезону. Це стало передумовою співпраці «Української мережі за права дитини» та групи 1+1 media у створенні такого посібника. Для рекомендацій громадська спілка підібрала кейси, які мали місце на українському телебаченні протягом останніх років, без посилання на самі програми.

Дар'я Касьянова, голова правління спілки «Українська мережа за права дитини», директорка з розвитку програм благодійного фонду «СОС Дитячі Містечка» розповіла «Детектору медіа», що експерти мережі часто зустрічають порушення прав дитини в журналістських матеріалах. За її словами, навіть плутанина в термінології, яка може здаватися не важливою, змінює контекст матеріалу. Щоб вплинути на ситуацію, Мережа долучилася до розробки посібника. «Команда 1+1 media звернулась до нас, коли ми розкритикували їхню програму: там журналісти привезли дітей із сімей до притулку, аби ті подивились, як живуть тамтешні мешканці. Ми побачили в цьому дискримінацію і стигматизацію дітей у притулку. Спільно з командою 1+1 media було прийнято рішення розробити рекомендації для журналістів, щоб унеможливити повторення помилок, адже такі випадки, на жаль, не поодинокі», — додала Дар'я Касьянова.

«Рекомендації щодо роботи журналістів з соціально вразливими групами. Діти в медіа» створені для всіх гравців ринку медіаіндустрії, які пишуть і говорять про дітей, зауважили автори посібника.

«Ми часто висвітлюємо проблеми дітей, адже медіа не може стояти осторонь гострих соціальних питань, а їхнє вирішення потребує у тому числі уваги ЗМІ. У своїй роботі ми дотримуємося як чинного законодавства, так і Кодексу етики українського журналіста, власних редакційних статутів. Разом з тим, як і інші ЗМІ, часом можемо допускати неточності. Тішить, що дотримання прав дитини у медіа активно відстежується. Зокрема, колегами з ГО Українська мережа за права дитини. Разом з експертами ми вирішили розглянути актуальні кейси та доповнити існуючі правила. Рекомендації щодо роботи з соціально вразливими категоріями. Діти в медіа — це результат колаборації кращих фахових експертів, який, сподіваємося, буде помічним для українських журналістів», — прокоментували в 1+1 media.

Нагадаємо, найбільші медіагрупи разом із Національною радою з питань телебачення і радіомовлення та громадськістю напрацювали правила для захисту дітей у медіа. За останні п’ять років з’явилися документи:

Індустрія не прийняла їх одностайно. Суспільне, групи 1+1 media, StarLightMedia, «Україна» та регіональні мовники, об’єднані в Національну асоціацію медіа, погодились дотримуватись правил, а ось група «Інтер» так і не підписала жодної угоди. 1+1 media спершу відмовився підписувати акт про висвітлення суїциду, але потім зважився на підпис з окремою думкою. Каменем спотикання став пункт про небажані фактори при поширені інформації про суїцид.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення відстежує телевізійний ефір, шукаючи контент, шкідливий для дітей. Але її повноваження не поширюються на онлайн-медіа та друковані видання.

Свої рекомендації склав «Детектор медіа» (на той час — ГО «Телекритика»), а також Незалежна медійна рада.

Як журналісти найчастіше помиляються у висвітленні тем, пов’язаних із дітьми, та на що мали б звертати більше уваги, щоб не порушувати права та не травмувати героїв, — «Детектору медіа» розповіла Дар'я Касьянова, голова правління спілки «Українська мережа за права дитини», директорка з розвитку програм благодійного фонду «СОС Дитячі Містечка».

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду