Як соціальний бізнес може трансформувати Україну після війни

Як соціальний бізнес може трансформувати Україну після війни

13:00,
15 Лютого 2024
854

Як соціальний бізнес може трансформувати Україну після війни

13:00,
15 Лютого 2024
854
Як соціальний бізнес може трансформувати Україну після війни
Як соціальний бізнес може трансформувати Україну після війни
Соціальні підприємства спрямовані не лише на отримання прибутку, а на працевлаштування людей і надання корисних послуг.

Непрості часи підштовхують суспільство до трансформаційних рішень. Два роки повномасштабної війни показали, наскільки ефективно ми вміємо відповідати на складні виклики та розв’язувати проблеми, з якими не можуть дати ради державні інститути. Особливо в контексті соціально вразливих людей.

За даними уряду, сьогодні майже 5 млн українців мають статус внутрішньо переміщених, із них 2,5 млн отримують допомогу від держави. Через ракетні обстріли та бойові дії щодня зростає кількість людей з інвалідністю — станом на кінець 2023-го їхня кількість уже перевищила 3 млн. Проблеми, з якими вони зіткнулися, пришвидшили розвиток в Україні соціального підприємництва — напрямку в бізнесі, який орієнтується на задоволення соціальних потреб населення. Цей вид бізнесу націлений насамперед на соціальний вплив, а не на максимізацію прибутку, створює робочі місця для уразливих груп, розвиває інклюзію та сприяє сталому розвитку.

За різними даними в Україні існує близько 1000 соціальних підприємств. Частина чи весь їхній прибуток спрямовується на підтримку громадських, благодійних організацій чи фондів, також на фінансування окремих видів послуг для малозахищених людей.

Veterano pizza

Еволюція соціального підприємництва

Історію соціального підприємництва та його вплив на економіку можна простежити на прикладах видатних історичних постатей і рухів, які прагнули змін у суспільстві. Фундамент цього руху свого часу заклали:

Роберт Оуен, валлійський педагог і філософ, один із засновників соціалістичного руху. Виступав за покращення умов праці та створення кооперативів, що належать робітникам;

Флоренс Найтінгейл — британська реформаторка, засновниця першої школи медсестер, громадська діячка, керівниця загону санітарок під час Кримської війни (1853–1856). Організаторка першої в історії школи медичних сестер як автономного навчального закладу, а не підструктури лікарні;

Махатма Ганді — один із керівників національно-визвольних рухів Індії, який започаткував філософію ненасильництва. Вона і до сьогодні впливає на міжнародні рухи прихильників мирних змін.

Значний розквіт соціального підприємництва припав на ХХ ст. Поява некомерційних організацій і бізнесів із соціальною місією проклала шлях до розв’язання багатьох проблем. Європейські країни по-різному реагували на тогочасні виклики. Бельгія, Франція, Німеччина та Ірландія у 80-х роках впровадили «вторинний ринок праці», аби розв’язувати питання безробіття. У 90-х роках ХХ ст. за сприяння держави розвивалися соціальні підприємства Великобританії.

 Good bread from good people

В Україні тренд на соціальний бізнес існував і до 2022 року. Але повномасштабна війна показала, що така форма підприємництва здатна досить ефективно долати проблеми тих, кому критично потрібна підтримка. Відтак сьогодні багато українських бізнесів мають соціальну мету.

Глобальний контекст соціальної економіки

За оцінками ООН, у часи глобальних криз соціальна економіка, яка складає близько 7% ВВП у світі, є більш стійкою та ефективною за деякі інші традиційні економічні сектори, адже створює фундамент підтримки зайнятості незахищених груп населення і сприяє економічному зростанню. Таким чином, соціальне підприємництво має великий потенціал для стимулювання відновлення України.

Під час Київського інвестиційного форуму в Брюсселі у 2022 році роль соціальної економіки як каталізатора економічного зростання в Україні була серед ключових тем. Catalyst 2030, член Глобального альянсу соціальних підприємців, що мобілізує зусилля для підтримки соціального бізнесу і в Україні, працює зокрема й над полегшенням спілкування та наданням практичної допомоги українським соціальним інноваторам, допомагаючи їм із поданням заявок на гранти, знайомить їх із меценатами та фахівцями з фандрайзингу.

 Інклюзивне ательє LADY Di Atelier Lviv

Україна, яка ратифікувала Європейську соціальну хартію, має створювати умови для працевлаштування осіб з інвалідністю. На другому році повномасштабної війни рівень бажання працювати серед них значно вищий, ніж кажуть роботодавці. Втім, реалії показують, що нам бракує інструментів для повноцінного забезпечення людей з інвалідністю робочими місцями та гідними зарплатами. Тому розвиток інклюзивного ринку праці має бути таким самим пріоритетом, як і курс на перемогу, адже це сприятиме підвищенню рівня забезпечення соціальних прав, інтеграції ветеранів і розвитку економіки.

Законодавча невизначеність

В українському законодавстві не існує організаційно-правової форми «соціальне підприємство». Попри стрімке зростання інтересу до цієї діяльності, бізнес, який націлений на розв'язання соціальних питань, у правовому полі досі не врегульований, що має свої мінуси, як-от відсутність пільг від держави та зависоке фінансове навантаження. Відтак, ризиків ведення соціального бізнесу набагато більше.

«Україна без сміття»

Та попри законодавчу невизначеність, бізнесмени оформлюють цю діяльність під громадські чи благодійні проєкти, ФОП, ТОВ, приватні підприємства, кооперативи, підприємства, засновані громадськими організаціями осіб з інвалідністю, відкриті акціонерні товариства. Рух соціального підприємництва шириться Україною, що говорить про готовність людей брати відповідальність за розв'язання суспільних проблем і підвищувати рівень свого достатку. А якраз останнє і є запорукою розвитку економіки.

В Україні є урядові й грантові програми для підтримки ветеранів, ветеранок і другого з подружжя, діють програми ваучерів для отримання нових навичок, навчання в центрах профтехосвіти при Державній службі зайнятості. Також роботодавці, які працевлаштували людину з інвалідністю та підготували для неї робоче місце, можуть отримати компенсацію вартості облаштування такого місця. Втім, реалії показують, наскільки для нас є важливим інклюзивний ринок праці, розвиток соціального підприємництва та інтеграція людей з інвалідністю у повноцінне життя.

Green for You. Сім'я з Донецька налагодила на Полтавщині випуск домашніх страв тривалого зберігання

Сьогодні українцям потрібен твердий погляд на реальність і в моменти, коли ми не в змозі впливати на зовнішні обставини, кожен із нас має згадати, що в нашій волі — змінювати себе та не мовчати про свої потреби.

Отримати допомогу українцям з інвалідністю можна на сайті організації EnableMe Ukraine. Ви можете поставити запитання експерту й отримати безплатну допомогу у спільноті EnableMe.

Олександра Журахівська, керівниця волонтерського проєкту EnableMe Ukraine

Головне фото: Громадський простір, ресторан і спільнота Urban Space 100, Івано-Франківськ

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду