Тренд на об’єднання: як спільноти можуть прискорити економічне перетворення України

Тренд на об’єднання: як спільноти можуть прискорити економічне перетворення України

13:00,
21 Березня 2024
670

Тренд на об’єднання: як спільноти можуть прискорити економічне перетворення України

13:00,
21 Березня 2024
670
Тренд на об’єднання: як спільноти можуть прискорити економічне перетворення України
Тренд на об’єднання: як спільноти можуть прискорити економічне перетворення України
За найпотужнішими економіками світу стоять сильні розвинені спільноти, які дозволяють людям максимально включатись у суспільно-економічні процеси країни. Історія розвитку демократії США показує, що саме конструктивні стосунки між різними групами людей та урядом є запорукою стійкого економічного зростання.

Сьогодні у США один із найвищих рівнів зайнятості населення у світі — рівень безробіття у 2023 році тут склав лише 3,8%. Тут багато людей з інвалідністю, які працюють, — за даними Бюро статистики, торік 22,5% від їх загальної кількості були працевлаштовані й цей показник зріс на 1,2 % у порівнянні з позаминулим роком.

Протягом останніх століть тут розвивалася культура спільнот — сьогодні для пересічного американця членство в ній гарантує можливість відстоювання власних інтересів для підвищення своїх статків. Влучне визначення поняття спільноти дають науковці Коледжу аграрних наук штату Пенсільванія. Членство у спільноті у їхньому розумінні означає співпрацю груп людей, пов’язаних географічною близькістю, особливими інтересами чи бажанням розв’язати проблеми, які заважають підвищенню добробуту людей. Залучення у спільноти допомагає мобілізувати ресурси та системи впливу, змінити стосунки між партнерами та служить каталізатором змін у політиках, чинних програмах і практиках.

Попри всі глобальні виклики, сьогодні США лишаються однією з провідних і найбільш технологічних світових держав. Дослідимо, як здатність об’єднуватися та діяти в спільнотах може допомогти Україні в її повоєнних зусиллях відновлення, відбудови та модернізації.

Як війна вплинула на культуру спільнот

Повномасштабна війна стала каталізатором тренду на розбудову спільнот в Україні — через них як представники бізнесу, так і громадські об’єднання почали збільшувати свій вплив на те, що вони роблять для країни. Для представників різних галузей стало очевидним, що переживати часи невизначеності та нестабільності краще об’єднуючись. Формат спільноти дозволяє чіткіше бачити майбутнє своєї галузі, а фахівцям дає змогу зростати, розвиватись і самостверджуватися. Члени спільнот діляться інформацією, підтримують одне одного — все це дозволяє покращувати роботу учасників, глибше розуміти, чим живе їхня сфера сьогодні, які має виклики, можливості та задачі. Якими б не були спільноти — внутрішніми чи зовнішніми, всі вони націлені на тривалу роботу задля підсилення команд, просування ідей певних груп і реалізації бізнес-стратегій.

Спільноти в Україні

Одна з найпотужніших спільнот в Україні — в айтівців. У галузі IT практично кожен фахівець є учасником ком’юніті, яке відповідає його напрямку роботи — розробка, дизайн, менеджмент, маркетинг, підтримка, аналітика тощо. Осередки IT-фахівців формують потужну спільноту, завдяки якій вони об’єднуються для відстоювання своїх інтересів. Існує навіть жіноче tech-ком’юніті — Wtech, яке вже встигло відкрити представництва у 23 країнах.

Українські інноватори також сформували потужну спільноту. Якнайкраще її ілюструє приклад Unit City — в цій екосистемі об’єднуються креативні підприємці з диджитал-сфери та стартапери. Члени спільноти завжди можуть розраховувати на підтримку, мають власні традиції, як то сходження в гори, тематичні заходи, церемонію посвячення в спільноту, мають свої мерчі та програми лояльності.

Сьогодні в Україні формується потужна ветеранська бізнес-спільнота, яка сприяє інтеграції захисників у цивільне життя. За даними Міністерства у справах ветеранів, кількість людей, які отримають статус ветерана після війни, може сягнути 5 млн — це близько 10% населення. За даними опитування «Портрет ветерана», проведеного у 2023 році, понад 60% захисників мріють про власну справу. Середовище бізнесу, громадські організації, міжнародні проєкти й уряд цьому сприяють: зараз існує багато програм для підтримки саме ветеранських бізнес-ініціатив. Шукати актуальні можна на сайті Українського ветеранського фонду Мінветеранів у розділах «конкурси» та «програми». Також усю необхідну інформацію щодо розвитку та підтримки власної справи можна знайти у розділі «Ветеранський бізнес» на порталі «Дія.Бізнес». Тут ветерани можуть одразу зареєструвати ФОП чи ТОВ, якщо вже готові запускати власну справу.

За даними ветеранського відомства, у 2024 році на підтримку підприємництва та громадських організацій буде спрямовано 205 млн грн. У перспективі міцна ветеранська бізнес-спільнота має шанси стати потужним фундаментом національної економіки.

Можливості інклюзивної спільноти

У процесі повоєнної відбудови та розвитку України надзвичайно важливе значення матиме інклюзія — якнайбільше залучення всіх людей у соціум. На третьому році великої війни ми маємо понад 3 млн людей з інвалідністю і з кожним днем їх стає більше. Важливо не залишати їх поза життям країни.

Враховуючи те, що люди на протезах і колісних кріслах стають новою нормою для суспільства, ментальність тих, хто не має інвалідності, також має змінюватися, бо далеко не всі люди готові адекватно це сприймати. Люди, які зазнали ампутацій, досі зіштовхуються з тиканням на них пальцями чи проявом до них жалю. Сьогодні вони мають величезну потребу у працевлаштуванні: за даними ГО «Ліга Сильних», менше ніж 17% із них мають роботу. Це дуже низький показник зайнятості серед людей з інвалідністю. Але вони так само хочуть бути конкурентоспроможними, мати справедливе соціальне забезпечення, хочуть вільно пересуватися вулицями міст, успішно інтегруватися та комунікувати з суспільством на рівних.

У відповідь на потребу українців у розвитку інклюзії та підтримки людей з інвалідністю, з початку 2022 року розпочала свою роботу організація EnableMe Ukraine, яка розвиває спільноту для людей з інвалідністю. Це частина європейської організації EnableMe, яка працює в Європі понад 20 років.

За минулий рік майже 1 млн українців з інвалідністю отримали допомогу від спільноти EnableMe Ukraine, яка розвиває філософію «peer support» — «взаємної підтримки», коли люди використовують власний досвід, щоб допомогти одне одному. Існують різні види такої підтримки, але всі вони спрямовані на:

  • об’єднання людей з інвалідністю для взаємної підтримки;
  • забезпечення простору, де кожен відчуває себе прийнятим і почутим;
  • сприйняття кожного людського досвіду як однаково важливого;
  • «peer support» навчає людей не лише отримувати допомогу, а й самим її надавати. Так, заручившись підтримкою інклюзивної спільноти, люди з інвалідністю знаходять потрібну інформацію, роботу, партнерів по бізнесу та друзів.

На третьому році повномасштабної війни українське суспільство стало як ніколи ініціативним і навчилося самоорганізації. Ми усвідомлюємо, що приналежність до спільнот дає набагато більше, ніж коли ми живемо «самі по собі». Враховуючи те, що справжнім драйвером економіки є бізнес і створення нових робочих місць, Україні потрібно робити наголос на якнайбільшому включенні людей у суспільно-економічні процеси та розвивати спільноти, де люди черпатимуть підтримку, ресурси та ставатимуть провідниками якісних змін.

Олександра Журахівська, керівниця волонтерського проєкту EnableMe Ukraine

Ілюстративне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду