Алім Алієв: Після початку російського вторгнення Україна почала набувати суб’єктність

Алім Алієв: Після початку російського вторгнення Україна почала набувати суб’єктність

16:47,
30 Травня 2023
829

Алім Алієв: Після початку російського вторгнення Україна почала набувати суб’єктність

16:47,
30 Травня 2023
829
Алім Алієв: Після початку російського вторгнення Україна почала набувати суб’єктність
Алім Алієв: Після початку російського вторгнення Україна почала набувати суб’єктність
До початку великої війни наша країна часто презентувала себе на міжнародній арені як жертву, вважає заступник директора Українського інституту.

Повномасштабна війна, яку Росія розпочала проти України, — це війна за цінності, за нашу ідентичність і за право обирати своє майбутнє. У цій війні українське суспільство стає політичною нацією, яка згуртувалася, щоб боронити свою державу. На цьому наголосив заступник директора Українського інституту Алім Алієв, учасник сьогоднішньої експертної дискусії «Роль ідентичності під час війни та післявоєнного відновлення та модернізації України», що відбулась у межах Форуму громадянського суспільства.

У своєму виступі Алім Алієв присвятив увагу внутрішньому та зовнішньому виміру трансформації української ідентичності.

«Ми сьогодні обираємо не цю, знаєте, вдавану мультикультурність, коли залишаємо для народів і націй одну пісню, один танець, одну традицію. Ми говоримо про мультикультурність як про суб’єктність: впливати на рішення, формувати порядок денний спільно та бути включеними в політичні і соціальні процеси», — зазначив Алієв.

За його словами, ще одне дуже важливе перетворення в контексті української ідентичності — відхід від усталеної звички себе віктимізувати.

«Довший час ми говорили, що ми — жертва, і нас сприймали як жертву, — сказав Алієв. — Жертва — це позиція об’єкта, а не суб’єкта, це позиція того, на кого впливають, а не того, хто впливає. За останні півтора року цей образ розчинився і перетворився на образ борця. Про те, як Україна бореться за себе, пишуть усі світові медіа. І це важливо, бо це про суб’єктність, яку ми набуваємо».

Окрім Аліма Алієва, учасниками сьогоднішньої експертної дискусії «Роль ідентичності під час війни та післявоєнного відновлення та модернізації України» також були віцепрезидент «Конгресу національних громад України» Йосиф Зісельс, заступниця директора програм Мистецького Арсеналу Анна Погрібна, українська художниця, перформерка, кураторка Алевтина Кахідзе, ідейник освітнього проєкту «Відкривай Україну» та співзасновник Фундації соціальних інновацій «З країни в Україну» Денис Блощинський та докторка філософії, професорка кафедри української філософії та культури КНУ ім. Т. Шевченка Наталя Кривда, яка модерувала цю розмову.  

Україна протягом усіх років своєї державної незалежності йде шляхом еволюції та відриву зі східної євразійської імперії, сказав Йосиф Зісельс. За його словами, прагнення українців до свободи — переконливе свідчення нашої належності до європейської ідентичності. Західна спільнота сприймає нас як підлітків, але як своїх підлітків. Наше громадянське суспільство має розвиватися та зростати так, щоби в Україні став можливим національний консенсус, коли частка активних громадян становить 75–80%.

Окрім цього, учасники дискусії наголосили на необхідності розробляти довгострокову стратегію розвитку культури, сприянні діалогу про різні досвіди, які українці переживають під час повномасштабної війни, а також на тому, щоби активніше залучати громадянське суспільство як «лабораторію для реалізації національних проєктів».

Нагадаємо, сьогодні в Києві стартував Форум громадянського суспільства на тему «Обриси майбутнього: перемога, відновлення та модернізація України». Головна мета форуму — скоординувати дії всіх організацій громадянського суспільства, державних інституцій, місцевої влади та активістів громад задля перемоги.

Форум триватиме до 18:00. Програма передбачає панельні та експертні дискусії, майстерні для посилення спроможностей громадських і благодійних організацій, виставки кейсів відбудови та відновлення, виставку-ярмарок соціальних бізнесів. Відбудуться покази кінофільмів, артвиставка, антистрес-терапія; діятиме дитячий простір. Повну програму можна переглянути за посиланням.

Раніше «Детектор медіа» розповідав про ІХХ та ХІ Форуми розвитку громадянського суспільства.

Фото: скриншоти з онлайн-трансляції дискусії

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду