15-16 лютого – координаційний Форум прихильників виборчої реформи

15-16 лютого – координаційний Форум прихильників виборчої реформи

17:37,
8 Лютого 2022
924

15-16 лютого – координаційний Форум прихильників виборчої реформи

17:37,
8 Лютого 2022
924
15-16 лютого – координаційний Форум прихильників виборчої реформи
15-16 лютого – координаційний Форум прихильників виборчої реформи
Форум відбуватиметься у змішаному форматі: учасники та слухачі зможуть долучитися онлайн, а у студії в Києві працюватимуть спікери та експерти.

Громадянська мережа ОПОРА та Міжнародна фундація виборчих систем (IFES)  розпочинають загальнонаціональну громадську кампанію на підтримку основних досягнень виборчої реформи.

В межах кампанії 15 та 16 лютого 2022 року відбудеться координаційний Форум прихильників виборчої реформи, покликаний сформувати спільні підходи та план дій щодо захисту здобутків 10-річної кампанії із запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками.

Зважаючи на загострення ситуації із поширенням коронавірусної хвороби, Форум прихильників виборчої реформи відбуватиметься у змішаному форматі. Учасники та слухачі Форуму зможуть долучитися онлайн, а у студії в Києві працюватимуть спікери та експерти.

Протягом двох днів учасники обговорять, які здобутки виборчої реформи ставить під загрозу ревізія окремих положень Виборчого кодексу. Зокрема, йтиметься про виборчі права окремих груп населення, прогресивні зміни у виборчих процедурах, зрушення у виборчому правосудді та подоланні політичної корупції, стимули для партійного будівництва, а також міжнародний досвід.

«Таким чином, ми зберемо всі думки про те, чому повернення до старого закону буде фатальною помилкою», – зазначили організатори.

Учасники тематичних групових дискусій у перший день форуму (15.02) сформують концепцію захисту виборчої реформи.

Для того, щоб взяти участь в онлайн-обговоренні, заповніть анкету за посиланням та оберіть одну з чотирьох тем:

  • які меседжі і аргументи варто комунікувати з суспільством про виборчу реформу, щоб воно не було байдужим;
  • як сформувати в парламенті підтримку виборчої реформи та які дії вплинуть на позиції депутатів;
  • як залучити місцеве самоврядування на підтримку виборчої реформи;
  • як можна побудувати міжпартійні дії на підтримку виборчої реформи.

Наприкінці дня (о 17:00) представники організаторів проведуть відеобрифінг про результати дискусії, що транслюватиметься на Facebook-сторінці та YouTube-каналі.

Громадянської мережі ОПОРА. Другий день Форуму є відкритим для всіх охочих. Дискусії зі студії у Києві також транслюватимуться у соціальних мережах.

Попередня програма

Вівторок, 15 лютого (робота відбуватиметься через ZOOM)

  • 10:00–10:10 Відкриття Форуму прихильників виборчої реформи: Ольга Айвазовська, голова правління Громадянської мережі ОПОРА;
  • 10:10–10:15 Представлення модераторів робочих груп. Організаційні питання: представник організаторів Форуму;
  • 10:15–13:45 Робота в тематичних групах. Учасники Форуму поділяться на чотири групи з окремими модераторами (за попередньо висловленою зацікавленістю): які меседжі і аргументи варто комунікувати з суспільством про виборчу реформу, щоб воно не було байдужим; як сформувати в парламенті підтримку виборчої реформи та які дії вплинуть на позиції депутатів; як залучити місцеве самоврядування на підтримку виборчої реформи; як можна побудувати міжпартійні дії на підтримку виборчої реформи.
  • 13:45–13:50 Закриття першого дня Форуму.

Середа, 16 лютого (транслюватиметься онлайн)

  • 11:00–11:30 Відкриття другого дня Форуму: Ольга Айвазовська, голова правління Громадянської мережі ОПОРА; Посол країни G7 (ТВС); Джим Хоуп, Директор Місії USAID в Україні (ТВС); Пітер Ербен, Міжнародна фундація виборчих систем (IFES); Юлія Кириченко, членкиня правління Центру політико-правових реформ
  • 11:30–11:40 Презентація фільму «Історія виборчої реформи в Україні»;
  • 11:40–12:40 Короткі виступи: Олена Кондратюк, заступниця голови Верховної Ради України (ТВС); Анастасія Перепилиця, ГО «Донбаська Ініціатива "Міст"» (ТВС); Тетяна Герасимова, Fight For Right; Ольга Коцюруба, старша радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА.
  • 12:40–12:50 Міні-лекція «Цифрова безпека»: Юрій Лісовський, Громадянська мережа ОПОРА
  • 12:50–14:00 Презентація плану спільних дій (за результатами роботи першого дня Форуму): представники чотирьох тематичних груп;
  • 14:00–14:15 Міні-лекція «Як захистити себе від дезінформації»: Максим Дворовий, Лабораторія цифрової безпеки (ТВС);
  • 14:15–15:45 Дискусія «Чому повернення до старої виборчої системи буде фатальною помилкою і як її попередити?»: народні депутати України та експерти;
  • 15.45–16:00 Підбиття підсумків. Закриття Форуму: Ольга Айвазовська, голова правління Громадянської мережі ОПОРА.

«Ця кампанія – реакція всіх зацікавлених прихильників демократичної виборчої реформи на спроби дестабілізації виборчого законодавства (два зареєстровані законопроєкти щодо  щодо відновлення змішаної (пропорційно-мажоритарної) системи виборів народних депутатів України (№6444 і №6444-1 та заяву лідера фракції "Слуга народу” Давида Арахамії). Ініціатори Форуму прихильників виборчої реформи мають на меті розробити стратегію довгострокових адвокаційних дій та скоординувати зусилля щодо протидії спробам повернутися до застарілих версій виборчого законодавства», – зазначили організатори.

Захід організовує Громадянська мережа ОПОРА разом з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства міжнародних справ Канади (GAC) та британської допомоги (UK aid) від уряду Великої Британії. Думки, висловлені на заході, належать авторам і не обов’язково відображають погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів, Міністерства міжнародних справ Канади чи Уряду Канади, та Уряду Великої Британії.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду