Ольга Лимар, «Коаліція РПР», про законопроєкт про громадську участь: «Я не почула жодної позиції, що такий механізм не потрібен»

Ольга Лимар, «Коаліція РПР», про законопроєкт про громадську участь: «Я не почула жодної позиції, що такий механізм не потрібен»

19:37,
13 Червня 2023
1221

Ольга Лимар, «Коаліція РПР», про законопроєкт про громадську участь: «Я не почула жодної позиції, що такий механізм не потрібен»

19:37,
13 Червня 2023
1221
Ольга Лимар, «Коаліція РПР», про законопроєкт про громадську участь: «Я не почула жодної позиції, що такий механізм не потрібен»
Ольга Лимар, «Коаліція РПР», про законопроєкт про громадську участь: «Я не почула жодної позиції, що такий механізм не потрібен»
Після ухвалення в першому читанні законопроєкту №7283 парламентський комітет, представники органів місцевого самоврядування та громадянського суспільства обговорюють фінальну редакцію документа. Спершу треба дійти згоди в дискусійних питаннях.

12 червня відбувся круглий стіл «Розвиток громадської участі в процесі формування владних рішень на рівні місцевого самоврядування», організований профільним комітетом Верховної Ради спільно в рамках проєктів, втілюваних організаціями громадянського суспільства.

Обговорення присвятили перспективам удосконалення проєкту закону № 7283 «Про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та інших законодавчих актів України щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування». Законопроєкт ухвалений за основу 12 січня 2023 року і має на меті посилити демократію на місцях через закріплені законом механізми участі громадян у процесах ухвалення рішень.

«Є великі сподівання в представників громадянського суспільства і профільного комітету, що законопроєкт у другому читанні вийде ухвалити навіть цього року і особливо цим парламентом. Важливо, щоби процес відновлення [України. — Авт.] відбувався з урахуванням механізмів, описаних у законопроєкті», — сказала «Детектору медіа» учасниця круглого столу Ольга Лимар, виконавча директорка громадської спілки «Коаліція Реанімаційний пакет реформ».

Ольга Лимар

За словами Ольги Лимар, обговорення висвітлило дискусійні питання, які потрібно вирішити в рамках робочої групи авторів проєкту закону, щоби запропоновані рішення підтримав і парламент, і громадянське суспільство.

Серед дискусійних питань — статут громади: його обов'язковість, формат, реєстрація, деталізація інструментів участі, каже Ольга Лимар. Експертка пояснила, що ці «мініконституції кожної громади» зараз не обов'язкові, немає переліку того, що має висвітлюватися в статуті, а також є дискусія, чи мають ці статути реєструватися Мін'юстом. За її словами, тут розбіжності в думках виникають, з одного боку, через ризик впливу центральної влади на місцеву, а з іншого — реєстрація може запобігти хаотичності та свавіллю на рівні громад і забезпечити точність статутів.

Обговорення показало, що наразі однозначної відповіді щодо дискусійних питань немає, і всі учасники поки слухають аргументи одне одного, сказала Ольга Лимар. «У дискусії я не почула жодної позиції від народних депутатів, експертів, представників Асоціації органів місцевого самоврядування, що такий механізм не потрібен. Справді, можна багато втілювати і без законодавства, але якщо практики не визначені законом, то вони мало втілюються на місцях», — додала керівниця Коаліції РПР.

Ольга Лимар резюмувала, що Коаліція РПР продовжить публічну адвокацію законопроєкту №7283 разом із Українським незалежним центром політичних досліджень, адже обидві організації стояли біля витоків ініціативи та перших експертних обговорень.

У круглому столі також взяли участь перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко, голова Комітету парламенту з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна, а також представники органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, громадськості, міжнародних інституцій.

Фото: УНЦПД, Коаліція РПР / фейсбук

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Ігор Орущак
17:06 / 05.09.2023
.: d. Наш народ український із любов'ю працює та надає кошти та пожертви для українських церков. Старається в поті чола і в Україні, і за границями нашої держави! Переважна більшість нашого народу, - як казав мій рідний батько - була пасивною! Знали чи не знали: більше - про свої права! Про обов'язки, які витікають із цих справ - не згадував ніхто! Тепер бвачу - наш народ у зв'язку із російсько-українською війною став активнішим! Потрібні закони для стимулювання консолідіації та активності і ''збільшення дружелюбності'' нашого рідного українського народу: не тільки церквою жити, - але багато із них і церквою не живуть! Потрібно створювати блага на УКРАЇНІ: розвивати освіту і науку, прищеплювати дітям та вказувати дорослим повагу до нашої історії та предків, розвивати економіку та бізнес - бо люди наші не один кажуть, - що кругом - бардак! І у темній та каламутній воді - рибку легше ловити! Щоби - машини стояли на відведених стоянках! А так нічого місцеве самоврядування! В нас депутати місцеві деякі - вважали і на ділі показували, - що праця на благо громади та їх людей, а отже і всієї України - вважали смислом свого життя: вирощували сади та будували вони школи!..
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду