Регіональний центр прав людини відзначили нагородою «2024 Democracy Award»

Регіональний центр прав людини відзначили нагородою «2024 Democracy Award»

19:58,
14 Червня 2024
482

Регіональний центр прав людини відзначили нагородою «2024 Democracy Award»

19:58,
14 Червня 2024
482
Регіональний центр прав людини відзначили нагородою «2024 Democracy Award»
Регіональний центр прав людини відзначили нагородою «2024 Democracy Award»
На нагородженні Регіональний центр прав людини представляла експертка Катерина Рашевська

Регіональний центр прав людини отримав престижну нагороду «2024 Democracy Award», яку вручає Національний фонд демократії  за видатні досягнення у правозахисті та просування демократії у світі. Церемонія вручення відбулася у Вашингтоні 13 червня.

На нагородженні Регіональний центр прав людини представляла експертка Катерина Рашевська, яка отримала нагороду від щирого друга України — конгресмена Джо Вілсона. Національний фонд демократії відзначив здобутки нашої організації щодо виборювання справедливості для українських дітей, які постраждали від російської агресії, в міжнародних інстанціях.

Нагорода також стосується вагомих досягнень РЦПЛ щодо просування єдиного правового механізму повернення українських дітей, яких депортує Росія з окупованих регіонів України.

«Для мене честь бути людиною, яка отримує цю нагороду від імені РЦПЛ і висловити нашу подяку. Я знаю, що ця нагорода є визнанням не лише роботи РЦПЛ, а й роботи багатьох інших організацій та людей, які прагнули принести надію тим, хто шукає своїх депортованих дітей і хто намагається впоратися з травмою, породженою російською агресією», — наголосила Катерина.

У своїй промові Рашевська зазначила, що з 2014 року мільйони українських дітей зазнають жахів брутальної неспровокованої російської війни проти України: їх вбивають, ґвалтують, калічать. Після початку вторгнення російські агенти депортували щонайменше 19 546 дітей до 57 регіонів Росії, а також до Білорусі та окупованої Південної Осетії, насильно нав'язавши їм російське громадянство. Це свідчить про небажання Росії повертати дітей.

РЦПЛ вже багато зробив для допомоги українським дітям: подав 3 повідомлення до Міжнародного кримінального суду, напрацював концепцію юридичного механізму повернення, сприяв створенню та діяльності Міжнародної коаліції з повернення українських дітей. Ми виявляємо викрадених дітей, включаємо винних до санкційних списків і привертаємо увагу до цієї проблеми в Європі, США, Канаді, Африці, Азії та Латинській Америці.

«Українські діти потребують психологічної реабілітації, медичної допомоги та освітньої підтримки. Але понад усе українським дітям потрібен мир. Коли ми сьогодні дивимося на світ очима українських дітей, то бачимо жахливу картину. Надто багато мрій руйнується і надто багато надій гасне. Це має припинитися. Я дуже сподіваюся, що це буде останній раз, коли ми маємо боротися за повернення викрадених дітей з України чи з будь-якої іншої держави. Ми повинні вирішити це раз і назавжди», — підсумувала правозахисниця.

Регіональний центр прав людини продовжує свою боротьбу задля захисту українських дітей, які постраждали від збройного конфлікту, і ця нагорода є ще одним підтвердженням важливості нашої роботи.

Нагорода «Democracy Award» присуджується щорічно Радою директорів NED на знак визнання сміливої та творчої роботи окремих осіб та організацій, які борються за захист прав людини та демократії в усьому світі. Нагорода є копією Богині Демократії, встановленої під час протестів на площі Тяньаньмень у 1989 році в Китаї.

Нагадаємо, за даними українського омбудсмана Дмитра Лубінця, станом на грудень 2023 року Україна офіційно підтверджує депортацію окупантами до Росії понад 19,5 тисяч українських дітей. Загалом у полоні РФ перебувають 28 тисяч цивільних громадян України.

17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт очільника Кремля Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової через скоєння ними воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до РФ, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

27 квітня 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

Раніше Парламентська асамблея Ради Європи визнала Російську православну церкву інструментом впливу офіційної Москви й пропаганди

Американський Інститут вивчення війни назвав «ультранаціоналістичною» ідеологію, яку Російська православна церква нещодавно запропонувала Кремлю.

Читайте також: 

Фото: Регіональний центр прав людини

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду