Дружині російського топполітика і депутатці Держдуми РФ оголосили підозру за депортацію української дівчинки

Дружині російського топполітика і депутатці Держдуми РФ оголосили підозру за депортацію української дівчинки

17:57,
19 Березня 2024
530

Дружині російського топполітика і депутатці Держдуми РФ оголосили підозру за депортацію української дівчинки

17:57,
19 Березня 2024
530
Дружині російського топполітика і депутатці Держдуми РФ оголосили підозру за депортацію української дівчинки
Дружині російського топполітика і депутатці Держдуми РФ оголосили підозру за депортацію української дівчинки
Дружина голови «Справедливой России» та його помічниця вивезли з Херсона 10-місячну дівчинку, попри те, що її рідна мати жива, і змінили їй ім’я та місце народження.

Служба безпеки України оголосила підозри депутатці Держдуми Росії Яні Лантратовій та її спільниці Інні Варламовій — дружині голови фракції у Федеральних зборах РФ Сергія Миронова, які входять до близького оточення Путіна та причетні до депортації українських дітей з тимчасово окупованих регіонів України. Про це повідомляють пресслужби СБУ та Офісу генпрокурора.

За даними слідства, у період окупації Херсона зловмисниці примусово вивезли до Росії двох неповнолітніх вихованців місцевого будинку дитини. Мова йде про новонароджену дівчинку та дворічного хлопчика.

Щоб «оглянути» дітей перед депортацією, Лантратова та Варламова прибули до Херсона під виглядом «офіційного візиту» представниць країни-агресора.

Тоді вони навідались до міського дитбудинку, з якого вивезли двох малюків до Москви нібито для оздоровлення в російських медустановах. Насправді розслідування встановило, що депортовані діти не мали фізичних вад та не потребували медичного втручання.

Крім того, із них лише дівчинка була позбавлена батьківського піклування, хлопчик перебував у закладі тимчасово — через складні життєві обставини в родині.

Після деокупації Херсона правоохоронці провели обшуки в будинку дитини, де виявили фіктивні документи щодо вивезення неповнолітніх до Росії з підписами Лантратової та Варламової.

Також слідство встановило спільників окупантів, які допомогли організувати незаконне переміщення українських дітей. Це начальник незаконно створеного окупаційною владою «Департамента здравоохранения военно-гражданской администрации Херсонской области» та виконувачка обов’язків головного лікаря «ГБУЗ «Херсонский областной дом ребенка». Раніше їм уже повідомили про підозру у вчиненні цього злочину.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили обом фігуранткам про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України — порушення законів та звичаїв війни, примусове індивідуальне чи масове переселення або депортація осіб, що перебувають під захистом, з окупованої території на територію окупаційної держави, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Оскільки зловмисниці перебувають на території країни-агресора, тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності.

Нагадаємо, 23 листопада російське інтернет-видання «Важные истории» повідомило, що лідер російської партії «Справедливая Россия» Сергій Миронов та його дружина Інна Варламова удочерили незаконно вивезену з України 10-місячну дівчинку Маргариту Прокопенко, таємно змінивши їй ім'я та громадянство. Допомагала їм у цьому заступниця Миронова Яна Лантратова.

Як встановили журналісти, дівчинку вивезли з Херсонського будинку дитини, попри живу рідну матір, яку позбавили батьківських прав. Крім неї, до Росії вони вивезли також дворічного Іллю Ващенка. Його доля наразі невідома.

Офіційно дітей вивезли до Москви для «обстеження, визначення подальшої тактики лікування та проходження реабілітації» у серпні 2022 року. Через тиждень після вивезення з України Маргарита та Ілля опинились у Підмосков'ї. У грудні 2022-го Миронов та Варламова вдочерили Маргариту і змінили її особисті дані. Тепер дівчинку «звуть» Марина Сергіївна Миронова, а «народилась» вона буцімто в підмосковному Подольську.

У грудні Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець підтвердив факт зміни імені та прізвища українській дитині Маргариті Прокопенко, яку депортували з окупованих територій до Росії і «вдочерили» Сергій Миронов і його дружина. Це вперше Україна підтвердила факт зміни імені депортованій українській дитині і вперше підтверджено факт участі в депортації російського топполітика.

 

Читайте також: 

Головне фото: Сергій Миронов та його дружина Інна Варламова / hromadske

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду