BBC дослідила зміну гендерних ролей в Україні під час війни

BBC дослідила зміну гендерних ролей в Україні під час війни

15:44,
15 Вересня 2023
1841

BBC дослідила зміну гендерних ролей в Україні під час війни

15:44,
15 Вересня 2023
1841
BBC дослідила зміну гендерних ролей в Україні під час війни
BBC дослідила зміну гендерних ролей в Україні під час війни
BBC Media Action дослідила вплив війни на позиціонування жінок та гендерні ролі в українському суспільстві та медіа.

BBC Media Action нещодавно запустила серію дослідницьких брифінгів про гендер в Україні, які розповідають про те, як на жінок вплинула війна. Брифінги спрямовані  на підтримку місцевих ЗМІ та гуманітарних агенцій у задоволенні потреб людей.

Вони розглядають три основні питання: 1) ключові проблеми та проблеми жінок; 2) використання медіа жінками; 3) зміни гендерних ролей і ставлення під час війни. 

У дослідженні з використанням змішаних методів було опитано 1700 жінок по всій країні, у тому числі 200 жінок на непідконтрольних уряду територіях. Дослідження включало фокус-групове обговорення з жінками та чоловіками, а також аналіз цифрового контенту.

Основні висновки дослідження:

  • Молоді та внутрішньо переміщені жінки найгостріше відчувають вплив війни як на психічне, так і на фізичне здоров’я; переміщені жінки визначили відповідальність за прийняття всіх сімейних рішень як особливо складну.
  • Соціальні медіа є найпоширенішими джерелами новин та інформації, а Telegram опитані вказали як найнадійніше джерело. Однак по практичну допомогу та інформацію жінки воліють звертатися до сім'ї та друзів.
  • Жінки зазвичай відчувають підтримку у тому, щоб брати участь у війні будь-яким способом, яким вони хочуть, наприклад, вступаючи до армії чи волонтерством, незалежно від того, вирішать вони виїхати чи залишитися в Україні. Однак консервативні гендерні настрої все ще досить присутні — наприклад, жінок досі сприймають як «берегинь домашнього вогнища».
  • Сильне почуття національної єдності допомагає подолати гендерні відмінності, і жінки, і чоловіки дуже вдячні тим, хто служить в армії. Але існує думка, що чоловіків у ЗМІ звеличують як захисників і героїв, що загрожує закріпленням гендерних стереотипів у майбутньому.

Дослідження також видало низку рекомендацій у висвітленні проблем жінок:

  • Підірвання традиційних гендерних ролей і сильне почуття національної єдності можна використати для позитивного впливу на гендерну рівність. Демонстрація жінок, які беруть участь у воєнних діях у ролях, де традиційно домінують чоловіки, а також демонстрація лідерства, винахідливості та здатності ухвалювати рішення може допомогти протистояти наративам, які ризикують закріпити гендерні стереотипи.
  •  Медіа та комунікація відіграють ключову роль у створенні рівноправної та збалансованої картини, демонструючи проблеми та виклики, з якими стикаються жінки, а також внесок як чоловіків, так і жінок у військові зусилля. Натомість домінантний наратив про чоловіків як захисників може мати наслідки для гендерної рівності в майбутньому. Тому ЗМІ повинні забезпечувати гендерний баланс у змісті та продукції, а також уникати стереотипів і норм.
  • Позитивний контент може бути корисним для жінок у повсякденних викликах, але він повинен прорізати шумовиння соціальних мереж. Тому варто створювати чітко брендовані серії з практичною інформацією та історіями про жіночу стійкість і дії в повсякденному житті, щоб допомогти іншим жінкам впоратися з подібними проблемами.

Читайте також: Дослідження ІМІ: Рік повномасштабної війни зменшив видимість жінок в українських медіа

Фото: Getty Images

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
АНДРІЙ
16:15 / 15.09.2023
жінки,жінки,жінки...підривання традиційних укладів,лідерство жінок,жінка не берегиня і все атке інше.Враження що у нашому суспільстві чоловікам просто райське життя і не всі проблеми країни лягають саме на ЧОЛОВІКІВ більше ніж на жінок. Ну а про небезпеку закріплення стереотипів про жінок під час війни і загрозлива героїзація чолвоіків (це як?? хіба не вони масово гинуть і є героями більше) це взагалі крінжатина - у нас у війську вже понад 1млн люедй-із них на фронті всього 5,5т жінок (а всього 64т військових і найнятих жінок у війську-це мізерна чатска) - що є сміховинномалою частинкою від усіх бійців фронту і не може впливати на гендерну рівність. Навіть якщо припустити що на фронті 300 т бійців одночасно-це всього 1,5% від усіх. Це щоправда,дещо більше ніж геїв ,яких на фронті кілька сотень,але які вимагают ьза це права на шлюб. Часто жінки у війську самі дисредитують себе,коли підписавши контракт в перші 1-2роки хутко виходять заміж за якогось офіцера і у декрет. Це їх справа-але військо на них розраховувало-а вони використали військо для задоволення власног оособистого життя ,чим поглибили стереотипізацію про роль жінок у армії.
Владислава
16:12 / 15.09.2023
Стидоба якась, чоловіків позбавили всіх прав і можливостей вибору, а жіночки страждають бо в медіа про них майже не говорять як про захисниць... Шкода, що мене не запитали ці опитувальники, я би їм пояснила.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду