Справжні причини війни, або як працює роспропаганда: у Києві відкрили інтерактивну виставку

Справжні причини війни, або як працює роспропаганда: у Києві відкрили інтерактивну виставку

11:07,
25 Квітня 2023
1455

Справжні причини війни, або як працює роспропаганда: у Києві відкрили інтерактивну виставку

11:07,
25 Квітня 2023
1455
Справжні причини війни, або як працює роспропаганда: у Києві відкрили інтерактивну виставку
Справжні причини війни, або як працює роспропаганда: у Києві відкрили інтерактивну виставку
Проєкт реалізувала ГО «Європейський Інститут Чорнобиля» у партнерстві з ініціативою «НотаЄнота».

У Києві на станції метро «Золоті ворота» відкрили виставку про інструменти російської пропаганди, які РФ використовує у висвітленні війни. Вона цікава тим, що заснована на технологіях доповненої і доданої реальності.

«Виставкою, на якій представлено 30 плакатів, потрібно ходити зі смартфоном. Коли ми встановлюємо мобільний додаток edAR, доступний і в Google Play, і в App Store, і наводимо його на зображення, то плакати "оживають": можна побачити віртуальну і додану реальність. Водночас доступні фото, відео та тексти, які пояснюють, що зашифровано під ілюстрацією», — розповіла засновниця ініціативи «НотаЄнота» Альона Романюк Укрінформу

Але вражає виставка не тільки технологіями. Плакати для неї були спеціально створені засновником ГО «Європейський Інститут Чорнобиля» Валерієм Коршуновим з використанням штучного інтелекту, навченого шляхом аналізу великого масиву даних в інтернеті. Таким чином плакати поєднуються з платформою, через яку найбільше ширяться фейки.

ХR-виставка докладно пояснює, як побудована система російської пропаганди, розвінчує відомі фейки та маніпуляції, що роками працюють проти України, і головне — показує, до чого це може призвести на прикладах російсько-української війни.

Таку виставку можна провести в школі чи інституті, в культурній чи громадській інституції, на події в підтримку України, в будь-якій країні, де сьогодні є українці. Тому її організатори сподіваються, що цю ініціативу радо підтримають освітяни та активісти. 

«Цей новий інструмент протидії пропаганді з XR-технологією від сьогоднішнього дня має бути представлений по всьому світу, щоб зміцнити інформаційну захищеність українців та не дозволити пропаганді впливати на підтримку України світом. Ми вже отримуємо багато заявок на нашому сайті edAR.app, але закликаємо ще раз всіх освітян, громадські, культурні, державні та міжнародні інституції приєднуватися до ініціативи та проводити виставку в своїх закладах. Ми спеціально створювали додаток edAR, щоб зробити AR-технології доступними для освітян та громадських активістів, яких запрошуємо до співпраці. Впевнений, найближчим часом ми побачимо багато нових XR-виставок в додатку edAR», — каже Валерій Коршунов

Побачені глядачем 3D моделі, аудіо, відео та VR-портали спонукають до глибшого дослідження, занурення в тему та кращого запам'ятовування представлених фактів.

«У додатку ці плакати є у зменшеній версії. Їх там навіть більше. Натискаємо, наприклад, на плакат “Новомова” і потрапляємо на історію про “бавовну”. Далі читаємо про те, які слова використовує російська пропаганда, аби біле назвати чорним і навпаки. Тут також можна відстежити зміну уявлень про українців, які ще 30 років тому були “братнім” народом, а стали “нацистами”», — говорить Альона Романюк.

Також у застосунку є наочні приклади використання Росією методів напівправди, навішування ярликів, підміни понять і «вогнемета брехні» — коли десятками версій «затирається» одна подія.

Виставка «Справжні причини війни, або Як працює російська пропаганда» — інтерактивна, технологічна, безплатна та інклюзивна, має супровід кожного експоната українською та англійською мовами.

Організатори повідомили, що планують провести її у 5000 українських шкіл і 20 країнах світу, зокрема, є запити від Німеччини, Франції, Чехії, Словаччини та Італії. У вестибюлі станції метро «Золоті ворота» виставка триватиме до 24 травня.

Виставка розроблена в рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу і за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики й підтримки КП «Київський метрополітен».

Фото: Олексій Самсонов/КМДА

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду