Громадські організації закликали Верховну Раду ухвалити закон про заборону РПЦ в Україні

Громадські організації закликали Верховну Раду ухвалити закон про заборону РПЦ в Україні

11:11,
4 Квітня 2023
1706

Громадські організації закликали Верховну Раду ухвалити закон про заборону РПЦ в Україні

11:11,
4 Квітня 2023
1706
Громадські організації закликали Верховну Раду ухвалити закон про заборону РПЦ в Україні
Громадські організації закликали Верховну Раду ухвалити закон про заборону РПЦ в Україні
Автори:
На думку активістів, це дозволить об’єднатися всім православним громадам, священикам і парафіянам, які не бажають працювати на «русскій мір».

«Захистити національну безпеку України і нарешті заборонити підривну діяльність у нашій країні структур створеної за наказом Сталіна Російської православної церкви» — з таким закликом до Верховної Ради України звернулись представники п’ятнадцяти громадських організацій, які підписали відкритий лист до народних обранців. Для цього, на думку авторів звернення, необхідне невідкладне ухвалення законопроєкту № 8221 «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій». 

«Ухвалення законопроєкту №8221 дозволить на основі Томосу про автокефалію об’єднати українське православ’я в єдину помісну Православну Церкву України, двері до якої відкриті всім православним громадам, священикам і парафіянам, які не бажають працювати на “русскій мір”», — йдеться у відкритому зверненні громадських організацій, яке оприлюднив один з його ініціаторів — керівник руху «Простір свободи» Тарас Шамайда.

Законопроєкт №8221, внесений до парламенту ще восени минулого року депутатами з різних фракцій, був одностайно підтриманий профільним гуманітарним комітетом ВР. Його остаточне ухвалення, на думку громадських активістів, вирішує проблему РПЦ в Україні у відповідності з нормами й практиками європейського законодавства.

Документ, зокрема, передбачає:

  • Заборону діяльності в України РПЦ і релігійних організацій, які повністю, опосередковано чи частково належать або визнають підлеглість до неї;

  • Дострокове припинення всіх майнових правочинів, укладених між резидентами України і забороненою іноземною релігійною організацією, а також із юридичними особами, які їй належать;

  • Допустимість використання слова «православна» в найменуваннях лише тих релігійних організацій, які підлеглі Православній Церкві України.

Представники громадянського суспільства переконані: діяльність РПЦ в Україні та її місцевої філії УПЦ Московського патріархату завжди мала більше політичний, ніж релігійний характер, зауважують автори відкритого звернення. А в умовах повномасштабної російської агресії дії цих структур, які виходять за рамки суто церковного життя, є особливо небезпечними.

«РПЦ і УПЦ МП є провідниками ідей «русского міра», засобами агресивної політики Росії, метою якої є геноцид українського народу та знищення Української держави. Керівництво та  духовенство цієї церкви широко задіяне в гібридній війни проти України, продовжує антиукраїнську пропаганду, схвалює загарбницьку війну Росії та благословляє російських солдат на вбивства українців», — стверджують громадські активісти, які закликають керівництво українського парламенту, патріотичних депутатів усіх фракцій та груп розблокувати розгляд законопроєкту №8221 і проголосувати за нього на найближчому засіданні Верховної Ради.

Серед підписантів звернення: Тарас Шамайда, рух «Простір свободи»; Ганна Гопко, мережа «АНТС»; Люсьєна Шум, благодійний фонд «Бібліотечна країна»; Анастасія Розлуцька, ГО «Український світ»; Святослав Літинський, ГО «Незалежні»; Марина Кіріллова, ГО «Ініціатива заради добробуту»; Дмитро Карабчук, ГО «Лісові ініціативи і суспільство»; Ярослава Вітко-Присяжнюк, ініціатива «Одеса україномовна»; Олена Кравченко, МБО «Екологія - Право - Людина»; Роман Матис, ініціатива захисту прав україномовних «І так поймут!»; Володимир Рагульський, ГО «Кіно. Освіта.Творчість»; Оксана Войцехівська, ГО «Українська жіноча варта»; Максим Лациба, Український незалежний центр політичних досліджень; Андрій Странніков, Інститут Політичної Освіти; Олег Слабоспицький, Громадський сектор Євромайдану.

Фото: Maxim Chernavsky (AP)

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду