Громадські організації закликали Раду невідкладно ухвалити «деколонізаційний закон»

Громадські організації закликали Раду невідкладно ухвалити «деколонізаційний закон»

15:03,
14 Березня 2023
985

Громадські організації закликали Раду невідкладно ухвалити «деколонізаційний закон»

15:03,
14 Березня 2023
985
Громадські організації закликали Раду невідкладно ухвалити «деколонізаційний закон»
Громадські організації закликали Раду невідкладно ухвалити «деколонізаційний закон»
Громадські організації закликали Верховну Раду України ухвалити законопроєкт 7253 в другому читанні і в цілому на найближчому пленарному засіданні.

Громадські організації закликали Верховну Раду невідкладно ухвалити законопроєкт 7253   «Про географічні назви» щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України.

Відповідна заява опублікована рухом добровольців «Простір свободи» у фейсбуці. «Детектор медіа» наводить текст заяви повністю. 

Звільнення України від усіх форм пропаганди російського імперіалізму, очищення публічного простору від маркерів «русского міра» є необхідною складовою перемоги у війні з Росією. Це – одне з найважливіших нагальних завдань гуманітарної та безпекової політики.

Процес звільнення українських міст і сіл від назв і пам’ятників, нав’язаних Росією, давно розпочався знизу й триває по всій країні. Однак для того, щоб цей процес був незворотнім і всеосяжним, потрібен системний деколонізаційний закон.

Ще у квітні 2022 року велика група депутатів з різних фракцій на чолі з Федором Веніславським зареєструвала законопроєкт №7253, який у липні був схвалений Верховною Радою в першому читанні.

До другого читання парламентський комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підготував редакцію законопроєкту, яка комплексно вирішує питання заборони російської імперської пропаганди і ліквідації її символіки.

Проєкт передбачає визнання злочинною і засудження російської імперської політики, забороняє її пропаганду та символи, чітко визначає критерії належності до цих символів, підстави, строки і процедури їх усунення з публічного простору, перейменування населених пунктів, вулиць та інших об’єктів, роль органів державної влади, місцевого самоврядування та громадськості у цьому процесі.

На жаль, попри одностайну підтримку законопроєкту профільним комітетом і погоджувальною радою парламенту, ухвалення законопроєкту в цілому було зірвано. Через провокаційний виступ депутата-українофоба Бужанського, якого правляча фракція з незрозумілих причин досі тримає у своїх лавах, на пленарному засіданні 23 лютого 2023 року парламенту не вистачило одного голосу для підтримки позиції комітету. Законопроєкт відправили на повторне друге читання.

На наше переконання, Верховна Рада має якнайшвидше повернутися до розгляду законопроєкту 7253 і нарешті його ухвалити. Текст законопроєкту ретельно опрацьований, його підтримали профільні міністерства, експертні інституції, асоціації місцевого самоврядування, Світовий Конгрес Українців. Україна потребує його невідкладного ухвалення і підписання.

Ми закликаємо:

1. Профільний комітет Верховної Ради – упродовж найближчих днів розглянути законопроєкт 7253 за процедурою повторного другого читання і підтримати раніше схвалений комітетом збалансований текст.

2. Голову Верховної Ради України та його заступників, керівників усіх фракцій та груп – сприяти якнайшвидшому ухваленню цього законопроєкту.

3. Верховну Раду України – ухвалити законопроєкт 7253 в другому читанні і в цілому на найближчому пленарному засіданні.

Закликаємо всіх народних депутатів України підтримати цей історичний документ і дати зелене світло повному звільненню України від маркерів «русского міра».

  • Рух «Простір свободи»;
  • Мережа захисту національних інтересів АНТС;
  • Громадянський рух «Відсіч»;
  • Центр досліджень визвольного руху;
  • Громадський сектор Євромайдану;
  • ГО «Незалежні»;
  • Ініціатива «Деколонізація. Україна»;
  • Всеукраїнська кампанія «Пам’ять нації»;
  • ГО «Свіжа кров»;
  • ГО «Український світ»

Нагадаємо, законопроект був прийнятий у першому читанні 18 липня 2022 року.  Законопроєкт пропонує заборонити присвоювати географічним об’єктам назви, що звеличують, увіковічують, пропагують, символізують державу-окупанта, або її визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця, міста, дати, події, діячів, які здійснювали військову агресію проти України та інших суверенних країн.

У вересні 2022 року у парламенті також зареєстровано законопроєкт №7721 «Про деколонізацію гуманітарної сфери України». Його ініціаторами є народні депутати Микола Княжицький, Володимир В’ятрович та інші члени фракції «Європейська солідарність», «Батьківщина» та депутатської групи «За майбутнє».

Автори проєкту хочуть запровадити обмеження на пропаганду ідеології «русского міра» та іншої антиукраїнської, проросійської пропаганди, поширити заборону на трансляцію/ретрансляцію телевізійних і радіопрограм не лише на суб’єктів у сфері інформаційної діяльності, але й на інших осіб, заборонити використання пов’язаних з російською імперією назв та імен в об’єктах топоніміки, найменуваннях освітніх і культурних закладів тощо.

У 2022 році Мінкульт та Український інститут національної пам'яті створили Раду з питань дерусифікації та декомунізації, яка зокрема координуватиме процеси демонтажу пам'ятників. До складу Ради увійшли письменники, культурні діячі, видавці та історики.

У червні МКІП опублікувало роз'яснення  щодо дерусифікації, декомунізації та деколонізації та ключову інформацію щодо законодавчих рамок відповідних процесів.

Фото: Mykola Tys/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду