Заява Медіаруху та медійних організацій щодо небезпеки закликів УПЦ Московського патріархату та відповідальності медіа

Заява Медіаруху та медійних організацій щодо небезпеки закликів УПЦ Московського патріархату та відповідальності медіа

13:09,
16 Квітня 2020
4301

Заява Медіаруху та медійних організацій щодо небезпеки закликів УПЦ Московського патріархату та відповідальності медіа

13:09,
16 Квітня 2020
4301
Заява Медіаруху та медійних організацій щодо небезпеки закликів УПЦ Московського патріархату та відповідальності медіа
Заява Медіаруху та медійних організацій щодо небезпеки закликів УПЦ Московського патріархату та відповідальності медіа
Медіарух закликає ЗМІ роз'яснити аудиторії, що на Великдень краще залишатися вдома через коронавірус

Ми, представники Медіаруху «Медіа за усвідомлений вибір» та медійних громадських організацій України, засуджуємо заклик Предстоятеля УПЦ Московського патріархату Онуфрія до парафіян приходити на Великодню службу до церкви під час спалаху коронавірусу. Закликаємо українську владу та медіа посилити інформування громадян про небезпеку таких заяв УПЦ МП та ризики зараження у громадських місцях в умовах поширення коронавірусної хвороби COVID-19.

У зв'язку з пандемією коронавірусу уряд заборонив проведення масових заходів в Україні, у тому числі релігійних. Напередодні Великодніх свят більшість церковних лідерів закликають вірян залишатися вдома та дивитися богослужіння онлайн.

Натомість, Предстоятель УПЦ Московського патріархату Онуфрій у зверненні від 14 квітня 2020 заявив, що усі охочі можуть прийти на службу до церкви та молитися надворі із дотриманням санітарних норм.

Ми розглядаємо таку заяву як спробу диверсії проти українського народу. Ідучи до церкви, парафіяни наражають на смертельну небезпеку не лише себе, а й своїх дітей, батьків, сусідів, медпрацівників – усіх, хто поруч. Таким чином будуть нівельовані усі карантинні заходи, які вимушено шкодять економіці заради здоров’я українців. Подальше поширення COVID-19 у зв'язку зі скупченням людей у церквах завдасть удару не лише по здоров'ю громадян, а й по іміджу України. Влада, яка не впорається із викликом пандемії, ризикує втратити довіру як всередині країни, так і серед міжнародних партнерів та інвесторів.

Ми закликаємо українську владу посилити роз'яснення для громадян про необхідність святкувати Великдень удома та не відвідувати церкву під час спалаху коронавірусу. Ми розуміємо делікатне становище української влади, яка хоче уникнути звинувачень у втручанні у соціальне життя релігійних громад. Але те, що відбувається зараз, є нічим іншим, як спробою Кремля перекласти на українську владу відповідальність за майбутні смерті громадян України різних конфесій. 

Просимо українські медіа виявити соціальну відповідальність та розповісти своїм аудиторіям про небезпеки порушення карантину. Відвідування церкви за нинішніх умов ставить під загрозу здоров’я та життя українців, а також посилює навантаження на економіку. За лікування хворих має хтось заплатити, у випадку державних коштів – це роблять платники податків. Масове зараження вірян може мати катастрофічні наслідки.

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір»

ГО «Інтерньюз-Україна»

ГО «Детектор медіа»

Фундація «Суспільність»

Дмитро Крапивенко, головний редактор журналу «Український тиждень»

ГО «Інститут масової інформації»

ГО «Центр демократії та верховенства права» (ЦЕДЕМ)

ГО «Інститут демократії ім. Пилипа Орлика»

ГО «Платформа прав людини»

ГО «Український інститут медіа та комунікації»

ГО «Інститут розвитку регіональної преси»

Інформаційна кампанія «По той бік новин» 

ГО «Українська Спілка Блогерів» (УСБ)

Володимир Данилюк, головний редактор «Волинської газети» (м. Луцьк)

Заява відкрита до підписання. Підписи можна надсилати на адресу координатора Медіаруху Вадима Міського: vadim.miskyi@gmail.com.

Довідка:

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали «UA: Перший», «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», Liga.net, «Дзеркало тижня. Україна», «Новое Время», «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Незалежна асоціація телерадіомовників, «Донецький інститут інформації», «Інститут демократії імені Пилипа Орлика», Центр прав людини Zmina та інші організації, окремі журналісти — загалом понад 70 учасників. Вступити до Медіаруху або підтримати його можна, звернувшись до координатора Вадима Міського: vadim.miskyi@gmail.com.

Фото: «Громадське радіо»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду