Inscience опублікувала серію документальних відео «Науковиці»

Inscience опублікувала серію документальних відео «Науковиці»

16:34,
15 Жовтня 2021
1786

Inscience опублікувала серію документальних відео «Науковиці»

16:34,
15 Жовтня 2021
1786
Inscience опублікувала серію документальних відео «Науковиці»
Inscience опублікувала серію документальних відео «Науковиці»
Героїнями чотирьох відео стали нейробіологиня, математикиня, зоологиня, морська біологиня, а також дівчина, яка мріє стати науковицею.

Чотири документальних відео серії «Науковиці» оприлюднила громадська організація Inscience впродовж 9 — 15 жовтня на ютуб-каналі. «Детектор медіа» уже розповідав, що проєкт присвячений жінкам у природничих науках. Це, зокрема, «короткий road-movie світом науки, від нейробіології до дослідження китів та вивчення внутрішніх хвиль океану, від Києва до Антарктиди». Мета відеоісторій — надихати дівчат обирати наукові спеціальності для навчання та кар’єри. Більше про проєкт можна прочитати на сайті.

Кожне відео триває близько 10 хвилин. З науковицями спілкується 15-річна Маша: вона розпитує фахівчинь про їхнє життя та кар'єру, адже сама зараз обирає майбутній фах.

Перше відео присвятили Вірі Єфремовій — нейробіологині, яка вирощує мозкові органоїди в чашках Петрі. Науковиця «перепрограмовує» клітину (наприклад, шкіри) так, щоб вона діяла як клітина мозку. Це допомагає досліджувати вплив хвороб на мозок, зокрема генетичних. Віра кілька років працювала в Німеччині, здобула ступінь доктора наук. Зараз вона продовжує дослідження в Каліфорнійському університеті.

У другому відео — історія Марини Шквирі, головної зоологині Київського зоопарку та співзасновниці притулку для ведмедів «Біла скеля», у якому реабілітують тварин, врятованих із ресторанів і мандрівних цирків. Марина вивчає великих хижаків: тигрів, вовків, ведмедів. Часто працює в чорнобильській зоні; у співавторстві з іншими науковцями має публікацію в британському журналі Nature, який вважається найпрестижнішим науковим виданням у світі.

Третє відео розповідає про математикиню й популяризаторку математики Катерину Терлецьку, яка працює в Малій академії наук. Науковиця досліджує внутрішні хвилі океану, які людина не бачить, але вони впливають на планету — від ґрунтів до змін клімату. Її дослідження можуть пояснити феномен Лохнеського чудовиська як зіткнення хвиль.

Четверта історія про Оксану Савенко — морську біологиню, яка вивчає китів, дельфінів, тюленів. Оксана — перша і єдина науковиця в Україні, яка вдруге бере участь у цілорічній експедиції на станції «Академік Вернадський» в Антарктиці.

Для популяризації проєкту Inscience планує низку заходів. Зокрема, разом із Front Pictures планується запуск світлової проекції на будівлю в Києві, щоб зацікавити проєктом перехожих (наразі дата уточнюється). Упродовж жовтня відбуваються зустрічі з героїнями проєкту. Першу організували 6 жовтня: на зв'язку була Оксана Савенко зі станції «Академік Вернадський». Друга зустріч запланована на 26 жовтня у форматі онлайн. Її гостя — математикиня Катерина Терлецька.

Проєкт «Науковиці» підтримав Український культурний фонд. Решту коштів зібрали завдяки українському бізнесу, зокрема ІТ-компаніям MacPaw (генеральний партнер), SoftServe, Grammarly, Eleks, Squad. Проєкт також підтримують медіаальманах Huxley і компанія Front Pictures. У планах Inscience — продовжити знімати документальні відео про українських науковиць.

Нагадаємо, «Детектор медіа» спілкувався зі співзасновником сайта «Моя наука» та координаторкою «Наукових пікніків» про цікавість журналістів до науки як форми соціальної відповідальності та кроку до здорового глузду.

Співзасновник ГО «Наукова унія» розповів про популяризацію науки та як «захищаються» справжні науковці в Україні.  

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду