У Києві вбили активіста Олександра Карасьова

У Києві вбили активіста Олександра Карасьова

16:40,
21 Вересня 2020
5089

У Києві вбили активіста Олександра Карасьова

16:40,
21 Вересня 2020
5089
У Києві вбили активіста Олександра Карасьова
У Києві вбили активіста Олександра Карасьова
За версією поліції, мотив злочинців — заволодіти майном потерпілого. У ГО «Альянс.Глобал» акцентують на можливості гомофобного підтексту.

Поліція Києва прозвітувала, що 17 вересня близько 10-ї години їм повідомили, що виявили бездиханне тіло чоловіка біля водойми в районі «Академмістечка». На місці події правоохоронці виявили закривавлений труп чоловіка з перерізаним горлом та численними ножовими пораненнями по всьому тілу. Виявилося, що потерпілий — 33-річний активіст із Дніпра Олександр Карасьов. Останнім часом він проживав у Києві.

У ході досудового розслідування встановили, що зловмисники запросили Олександра на прогулянку до лісу, а щоби безперешкодно заволодіти його майном, напоїли снодійним. «Зрозумівши, що воно не подіяло, жорстоко розправилися з ним та відібрали особисті речі. Мобільний телефон вони здали в ломбард, за що отримали 15 тисяч гривень», — зазначили правоохоронці.

Поліціянти встановили коло спілкування потерпілого й затримали двох осіб, які можуть бути причетні до скоєння злочину. У них вилучили численні речові докази, речі потерпілого та інші предмети, які можуть вказувати на їх причетність до скоєння цього злочину. Їм готують підозри — сказали в поліції.

За фактом слідчий відділ Святошинського управління поліції розпочав кримінальне провадження за п. 6 ч. 2 ст. 115 (Умисне вбивство з корисливих мотивів) Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Однак у ГО «Альянс.Глобал» зазначили, що Олександр Карасьов був представником гей-спільноти, і це може бути мотивом вбивства. Він брав участь у прайдах й інших заходах ЛГБТ-спільноти, розповідав про свої плани щодо роботи у правозахисному напрямку.

«За версією поліції, вбивство скоєно з метою заволодіння особистими речами Олександра. Друзі загиблого кажуть, що на тілі було виявлено 24 ножових поранення. З практики інших злочинів відомо, що зазвичай зловмисники навмисно обирають геїв з гомофобних мотивів для розправи, маскуючи людиноненависницьку сутність своїх дій грабунком вже закатованої жертви», — заявили в ГО «Альянс.Глобал».

Представники організації закликали парламентарів протягом поточної сесії Верховної Ради повторно внести на розгляд парламенту проєкт Закону України про впорядкування відповідальності за злочини, скоєні з мотивів нетерпимості. «Такий акт законодавства зробить обов’язковим урахування мотиву гомофобії як при розслідуванні, так і при визначенні судом міри покарання за вбивство та інші тяжкі злочини. Саме це вже було запропоновано законопроєктом 3316-2, який Рада розглядала на попередній сесії, але не встигла схвалити в першому читанні», — резюмували в ГО «Альянс.Глобал».

Нагадаємо, на початку вересня упродовж Прайд-тижня в Харкові на місцевий хаб ЛГБТ-спільноти напали тричі. В Одесі 30 серпня спалахнули сутички між учасниками фестивалю та його противниками. Міжнародна спільнота засудила напади на ЛГБТ-спільноту та закликала поліцію розслідувати інциденти й ретельніше працювати над безпекою активістів.

Водночас на нещодавніх акціях у Харкові та Запоріжжі ніхто не постраждав.

Фото із фейсбук-сторінки Олександра Карасьова

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду