У Запоріжжі пройшов перший Прайд-марш за права ЛГБТ

У Запоріжжі пройшов перший Прайд-марш за права ЛГБТ

15:24,
21 Вересня 2020
3376

У Запоріжжі пройшов перший Прайд-марш за права ЛГБТ

15:24,
21 Вересня 2020
3376
У Запоріжжі пройшов перший Прайд-марш за права ЛГБТ
У Запоріжжі пройшов перший Прайд-марш за права ЛГБТ
Підготовка офлайн-акції тривала понад пів року. На марш прийшли більше 500 людей.

Правозахисна акція за права ЛГБТ-людей (лесбійок, геїв, бісексуальних і трансгендерних людей) відбулася в неділю, 20 вересня, на площі Фестивальній, — повідомляє оргкомітет «ЗапоріжжяПрайд 2020». До нього увійшли громадські організації міста. Захід проходив із дотриманням соціального дистанціювання.

Організатори відповіли на кілька найбільш поширених запитань:

Навіщо проводять Прайди? Для того, аби показати, що ЛГБТ-люди в Україні та Запоріжжі, зокрема, досі стикаються із дискримінацією. Вона проявляється в булінгу та образах, ігноруванні, відсутності прав і навіть насиллі. У 2019 році правозахисна організація «Наш світ» задокументувала 369 злочинів на ґрунті ненависті — але реальна цифра може бути набагато більшою. Адже ЛГБТ-люди не завжди звертаються до поліції через побоювання про розголошення сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності.

Хто прийшов на перший Прайд в Запоріжжі? Перший Прайд-марш у Запоріжжі підтримали понад п’ять сотень людей. Це мешканці та мешканки міста, гості з інших міст та країн, представники міжнародних організацій. Учасники та учасниці об’єдналися незалежно від сексуальної орієнтації чи гендерної ідентичності задля того, щоб заявити про важливість прав людини тут і тепер.

Що було на Прайді? Прайд починався із символічної арки із написом «Вітаємо на території рівності». Через неї учасники та учасниці потрапляли до місця проведення заходу. Там ведучі проводили різноманітні активності. Ще організатори запропонували зацікавленим зіграти імпровізоване весілля. Три пари охочих дали клятву одна одній та отримали на підтвердження символічний «Сертифікат ЗапоріжжяПрайду про рівні права на шлюб». Після цього відбувся й сам Прайд-марш. Вишукувавшись в колони, учасники та учасниці зробили коло територією площі Фестивальної. Свої заяви, зображені на транспарантах чи скандовані у гаслах, вони адресували як до широкого загалу, а так само й до влади. Також після маршу відбулося проголошення Маніфесту з вісьмома конкретними вимогами до влади, серед яких впровадження в Україні інституту реєстрованого цивільного партнерства, вдосконалення антидискримінаційного законодавства, забезпечення рівних можливостей для масових зібрань в усіх населених пунктах України та інше. На додаток увесь час Прайду над площею кружляв дрон із веселковим стягом.

Якою була взаємодія з поліцією? Під час підготовки до Прайду велася активна комунікація із поліцією. Були відпрацьовані важливі моменти, які допомогли зробити подію безпечною. Правоохоронці перевіряли речі учасників та учасниць акції, застосовували металошукачі. Захід відбувся без сутичок та затримань, і після Прайду учасники та учасниці організовано дісталися до безпечного місця.

Ситуація із COVID-19. Станом на день проведення маршу Запоріжжя знаходилося у жовтій карантинній зоні. Це означає, що масові заходи не заборонені та не обмежені в кількості учасників та учасниць, але проводяться із дотриманням дистанції між людьми. Оргкомітет подбав про їхню безпеку, забезпечивши всіх масками та температурним скринінгом. За дотриманням правил під час Прайду слідкували волонтери безпеки.

Що кажуть учасники та учасниці правозахисної акції?

«Прайд для мене дуже важливий. Це інструмент, завдяки якому суспільство може побачити, що є насильство, дискримінація та необґрунтована ненависть до ЛГБТІ-людей. На маршах я завжди плачу від надлишку емоцій, тому що врешті можу вийти з шафи, зрозуміти що я не один, і голосно заявити — проблема є. Прайд в Запоріжжі це моя гордість, тому що він проходить в моєму рідному місті», —  прокоментував Ян Губський, представник організаційного комітету ЗапоріжжяПрайд 2020.

«Поняття ЛГБТ-спільноти сьогодні значно ширше за ці чотири літери. Гетеросексуальні та цисгендерні люди як, наприклад, я, так само підтримують права людини та є союзниками спільноти. У країнах сталої демократії участь у веселкових акціях приймають цілими родинами та навіть профспільнотами — проста людська підтримка та порозуміння цінні для всіх нас. ЗапоріжжяПрайд ми готували ще з січня — це кропітка та важлива робота. На жаль, наразі ми повинні були не просто «написати сценарій» заходу, а ретельно продумати всі кроки та нюанси задля безпеки учасників та учасниць. Маю надію, що вже скоро такі правозахисні акції не потребуватимуть додаткової охорони», — прокоментувала Валерія Овчарова, представниця організаційного комітету ЗапоріжжяПрайд 2020.

Нагадаємо, упродовж Прайд-тижня в Харкові на місцевий хаб ЛГБТ-спільноти напали тричі. У червні 2020 року ГО «КиївПрайд» провела перший в історії українського прайд-руху Марш рівності онлайн. Мережа громадських організацій презентувала перший у світі інтерактивний онлайн-музей прийняття ЛГБТ-людей.

Фото: flowuaprod

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Віктор
21:37 / 21.09.2020
Я б не хотів, щоб моя дитина таке бачила і чекала від мене пояснень. Чпокайтесь в смердючу кишку потайки.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду