Правоохоронці перевірять усі версії загибелі активіста Олексія Кучапіна, — Антон Геращенко

Правоохоронці перевірять усі версії загибелі активіста Олексія Кучапіна, — Антон Геращенко

17:06,
24 Липня 2020
1770

Правоохоронці перевірять усі версії загибелі активіста Олексія Кучапіна, — Антон Геращенко

17:06,
24 Липня 2020
1770
Правоохоронці перевірять усі версії загибелі активіста Олексія Кучапіна, — Антон Геращенко
Правоохоронці перевірять усі версії загибелі активіста Олексія Кучапіна, — Антон Геращенко
Під час огляду місця загибелі волонтера поліція не виявила фактів, які одразу б вказали на насильницьку смерть. Активісти вимагають опрацювати версію вбивства через низку підозрілих обставин і розбіжностей у заявах правоохоронців.

Поліція перевірить усю наявну інформацію, а також чекає на висновки низки судово-медичних експертиз. Про це 24 липня заявив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко під час спілкування з активістами біля будівлі МВС. 

Провадження зареєстровано за ст. 115 Кримінального кодексу (умисне вбивство). Провадження саме за цієї статтею реєструється завжди, коли знаходять тіло людини і якщо є підозра, що смерть настала з «якихось негативних обставин», — зазначив Антон Геращенко.

За словами заступника міністра, під час огляду квартири правоохоронці, окрім документів та особистих речей померлого, на столі виявили передсмертну записку. «Всі речові докази направлені на проведення відповідних експертиз, зокрема, гістологічної, хімічної, фармакологічної, графологічноъ та психологічної. Оглянувши квартиру, поліцейські встановили, що обстановка всередині не була порушена, двері без пошкоджень», — сказав Антон Геращенко.

У МВС також повідомили, що відшукали свідка, з яким спілкувався загиблий перед смертю. Свідок надав покази.

Акцію під МВС влаштували під гаслами #не_вірю та «Що насправді сталося з Олексієм Кучапіним?»

#не_вірю Щодо смерті Олексія Кучапіна. Після акції вийшли Геращенко і Артем Шевченко. Основні тези їх виступів: Це...

Опубликовано Alina Bodnar Пятница, 24 июля 2020 г.

Олексій Кучапін допомагав безпритульним та літнім людям у складних обставинах. Як пише Центр прав людини Zmina, після зникнення активіста його знайомі, зокрема отець Захарія Керстюк та фотограф Олександр Чекменьов заявляли, що Олексій Кучапін отримував погрози через свою діяльність, у тому числі від співробітників поліції. Також у соціальних мережах писали, що Кучапін останнім часом займався допомогою жертвам чорних ріелтерів і торговців людьми, зокрема неповнолітнім, яких втягнули в заняття проституцією.

22 липня у поліції заявили, що ознак насильницької смерті на тілі загиблого немає і за попередніми даними це природна смерть.

Знайомі та активісти висловили сумніви щодо цього. Біля сміттєвих баків у дворі будинку вони виявили закривавлений диван, який винесли з квартири, де знайшли тіло. Крім того, поліція чомусь не опечатала квартиру, де знайшли загиблого.

Вся наша огласка, все наши связи и контакты (а их не мало) - не помогли сегодня увидеть тело Леши, и оценить, в каком он...

Опубликовано Захарией Керстюком Четверг, 23 июля 2020 г.

23 липня поліція повідомила, що в квартирі разом з тілом знайшли записку та 11 пігулок білого кольору. Плями на дивані правоохоронці пояснили «слідами розкладання трупа».

«Після оприлюднення нових обставин знайомі активіста у соцмережах писали, що не вірять також у можливе самогубство Олексія. Адже за два тижні до зникнення у нього народилась донька, він був сповнений планів на майбутнє, а також був дуже віруючою людиною, для якої самогубство мало бути неприйнятним», — пише Zmina. 

Увечері 23 липня громадська організація «Дім милосердя» зробила заяву про те, що довіряє висновкам слідства і не вважає, що активіста вбили.

Соратник загиблого волонтера Захарія Керстюк назвав цю заяву «зрадою Олексія». У коментарях зазначив, що йому теж погрожують, але він не здаватиметься.

24 липня о 21:00 у сквері біля Південного вокзалу в Києві однодумці Олексія Кучапіна присвятять йому Вечір пам'яті. Це не акція чи мітинг: волонтери збираються нагодувати безхатченків, як це робив Олексій Кучапін. 25 липня активіста поховають.

Нагадаємо, активіста і голову ГО «Дім милосердя» Олексія Кучапіна знайшли мертвим 22 липня 2020 року в орендованій квартирі. Незвичайні обставини його смерті активно обговорюють у громадському секторі.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду