Коаліція РПР закликала розслідувати підпал будинку Шабуніна та напади на інших активістів

Коаліція РПР закликала розслідувати підпал будинку Шабуніна та напади на інших активістів

11:30,
24 Липня 2020
1654

Коаліція РПР закликала розслідувати підпал будинку Шабуніна та напади на інших активістів

11:30,
24 Липня 2020
1654
Коаліція РПР закликала розслідувати підпал будинку Шабуніна та напади на інших активістів
Коаліція РПР закликала розслідувати підпал будинку Шабуніна та напади на інших активістів
Представники 25-ти організацій-членів РПР констатують, що тенденція до посилення переслідування й тиску на представників громадянського суспільства, розпочата у 2016 році, залишається незмінною, незважаючи на обрання нового президента та парламенту.

Коаліція громадських організацій «Реанімаційний пакет реформ» вважає, що є всі підстави кваліфікувати пожежу в будинку голови «Центру протидії корупції» Віталія Шабуніна як замах на вбивство, оскільки в той час вдома були батьки активіста.

У заяві, оприлюдненій на сайті РПР, подію називають «черговим злочинним епізодом переслідування громадських активістів в Україні, особливо тих, що протистоять корупції, організованій злочинності та незаконним забудовам».

У РПР нагадують, що за даними правозахисних організацій, у 2019 році зафіксовано 83 випадки переслідування громадських активістів в Україні, а за першу половину 2020 року — уже 48. Здебільшого ці напади не отримують належного розслідування, замовники залишаються непокараними, а самі активісти можуть стати підозрюваними з ініціативи органів правопорядку.

«Напади на громадських активістів за їхню публічну позицію, яка може суперечити позиції органів влади, є прямим замахом на верховенство права та демократію в Україні. Дискредитація та переслідування представників громадського сектору, численні законодавчі ініціативи в нинішньому Парламенті, спрямовані на обмеження свободи об’єднань громадян, є реальними кроками до встановлення авторитарного режиму в Україні, за якого ніхто з громадян реально не матиме гарантованих у Конституції прав і не почуватиметься в безпеці», — констатували в РПР.

Коаліція РПР закликала органи правопорядку невідкладно розслідувати підпал будинку Віталія Шабуніна та напади на інших громадських активістів і покарати їхніх замовників і виконавців. Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради «Реанімаційний пакет реформ» попросила взяти розслідування нападу на Віталія Шабуніна під свій контроль.

Нагадаємо, у селі Гнідин Київської області в ніч на 23 липня невідомі підпалили будинок керівника ГО «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна, унаслідок пожежі ніхто не постраждав. Державна служба з надзвичайних ситуацій Києва сказала, що внаслідок пожежі згоріло та розібрано 70 кв. м даху. Поліція розслідує інцидент як умисне знищення або пошкодження майна. Водночас співзасновниця «Центру протидії корупції» Дарія Каленюк повідомила, що на порозі будинку знайшли залишки пристрою, схожого на вибухівку. Натомість поліція Київської області заперечує, що на місця пожежі знайшли рештки вибухівки та каже, що вже встановили, яким чином сталося загорання будинку.

Заступниця виконавчого директора «Центру протидії корупції», адвокатка пана Шабуніна Олена Щербан заявила, що наполягатиме на перекваліфікації справи з підпалу на замах на життя. Також вона вимагатиме зміни підслідності в цій справі. Сам Віталій Шабунін під час брифінгу зазначив, що за напади на активістів відповідальність лежить на президенті.

Громадськість також стурбована новиною про смерть голови ГО «Дім милосердя» Олексія Кучапіна. Активіста, який допомагав безхатченкам, знайшли мертвим в орендованій квартирі.

Українська і світова спільнота активно висловлює свою позицію в соцмережах. Більше 40 громадських організацій підписали заяву з вимогою ефективного розслідування та відставки міністра МВС Арсена Авакова. Підпал будинку Віталія Шабуніна прокоментував і президент Володимир Зеленський.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду