В Україні адвокація неможлива без медійного тиску, — Віталій Шабунін

В Україні адвокація неможлива без медійного тиску, — Віталій Шабунін

14:26,
14 Травня 2021
967

В Україні адвокація неможлива без медійного тиску, — Віталій Шабунін

14:26,
14 Травня 2021
967
В Україні адвокація неможлива без медійного тиску, — Віталій Шабунін
В Україні адвокація неможлива без медійного тиску, — Віталій Шабунін
Особливо якщо тема конфліктна як боротьба з корупцією, судова реформа чи реформа правоохоронних органів.

Віталій Шабунін, громадський діяч у сфері боротьби з корупцією, голова правління громадської організації «Центр протидії корупції» в етері #NGO_Studio ІСАР «Єднання» розповів про зміну підходів роботи з медіа, таргетинг у фейсбуку, а також канали комунікації, які працюють.

«Неможливо не бути медійним. Це не питання бажання чи не бажання: це неможливо по-іншому. Особливо якщо ваша комунікація є конфліктною. В Україні, на жаль, майже вся адвокація переважно конфліктна, бо адвокація — це про зміни, а система намагається зберегти все як є», — сказав Віталій Шабунін. Він пояснив, що у сферах боротьби з корупцією, судової чи правоохоронної реформи «часто треба змушувати гравців робити те, що вони не хочуть», і медіа — один із найбільш ефективних інструментів для цього.

Нагадаємо, згідно з дослідженням ІМІ, Віталій Шабунін і ЦПК — у трійці найбільш цитованих громадських активістів / ініціатив у ЗМІ. Керівник організації розповів, що після Революції гідності роботою з медіа займався переважно сам: його роллю була присутність у медіа для адвокації. Зараз стратегію змінили, зауважив Віталій Шабунін: розширюють поле спікерів. «Зараз публічними спікерами є вже «нове покоління» ЦПК. Наприклад, у судовій реформі — це Галина Чижик, в антикорупційній — Антон Марчук, у питаннях НАБУ — Вадим Валько. Ми значно зменшили мою присутність у медіа з багатьох причин. Основна в тому, що ми стали слабкими. Коли вибивають одного з медіа, то, відповідно, сила адвокаційних зусиль цим інструментом зменшується», — сказав Віталій Шабунін.

Присутність у медіа Віталія Шабуніна була важливим елементом просування меседжів організації, однак зараз цей підхід відкоригували, зауважив спікер. «Для нас ключове, щоб наш меседж був озвучений ким завгодно. Депутат, міністр, журналіст — головне, щоб наш наратив був ключовим: у судовій, антикорупційній реформі тощо», — пояснив Віталій Шабунін.

Керівник ЦПК назвав «класним інструментом адвокатування» прямий етер токшоу, оскільки для адвокації корисно, коли відповідальну людину ставлять у ситуацію, «у якій вона не може не пообіцяти». Водночас Віталій Шабунін наголосив: «Дуже складно адвокатувати щось, що загрожує олігархам як класу, і при цьому сподіватися бути в їхніх телевізорах».

Віталій Шабунін сказав, що треба максимально активно працювати на тій платформі комунікації, де перебуває цільова аудиторія проєкту. На його думку, фейсбук і далі лишається впливовою платформою, однією з визначальних в українській адвокації. «Якщо правильно сформувати свою фейсбук-стрічку, ти розумієш, що в якій реформі відбувається і куди далі піде. Відповідно, що будуть завтра висвітлювати медіа. Влада, яка розбирається в політичних комунікаціях, а не тільки масових, стежить за фейсбуком, щоб бути попереду, а не наздоганяти потім. Ця влада не бачила зв'язку, вони були в іншому телевізійному полі — розважальному. Зараз вони зрозуміли; ще не вміють правильно моніторити, але вчаться. Тому фейсбук лишався і лишатиметься впливовим», — зауважив Віталій Шабунін.

Наталя Климова і Віталій Шабунін

Щодо актуальних тенденцій комунікації Віталій Шабунін зауважив, що потрібно шукати «вужчі» інформаційні «бульбашки», оскільки фейсбук — найбільший масовий інструмент комунікації в соцмережах. «Якщо ви працюєте із судовою реформою, треба мати доступ до суддів. Якщо ви працюєте з правоохоронцями, потрібно мати прямий канал комунікації, максимально вузький: зі слідчими, прокурорами і суддями Антикорупційного суду. Треба зацікавити їх контентом на платформі, яка є в кожного в смартфоні, щоб вони туди прийшли», — сказав він. Цю роль, на думку керівника ЦПК, виконує телеграм. Зокрема, у Центрі протидії корупції створили спеціалізовані канали для різних груп зацікавлених осіб. «У нас є спеціалізований канал для депутатів різних фракцій. Вручну я вніс туди 200 контактів, зараз їх лишилося більше 150. Ця історія виключно адвокаційна. Не всім у фейсбуку цікаві деталі законопроєкту або політичні нюанси навколо нього. А в телеграм-каналі ти зможеш швидше доносити інформацію до цільової аудиторії», — пояснив Віталій Шабунін. У ЦПК також є телеграм-канал для суддів ВАКС, прокурорів САП і детективів НАБУ. Він додав, що приєдналися й журналісти центральних медіа, які пишуть про тему топ-корупції, а також судді інших судів. Наразі в ЦПК обирають формат для ще одного каналу.  

Віталій Шабунін також розповів, що у фейсбуку «сильно відчувається» підтримка однодумців. «Завдяки фейсбуку, майже дві тисячі людей пожертвували на відновлення підпаленого будинку. Це відчуття плеча. Якби не ці пожертви, ми б навіть не починали відбудовуватися. Підтримують навіть ті, з ким є ідеологічна дискусія», — розповів Віталій Шабунін. Йдеться про випадок у селі Гнідин Київської області в ніч на 23 липня невідомі підпалили будинок керівника ГО «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна, унаслідок пожежі ніхто не постраждав. Державна служба з надзвичайних ситуацій Києва сказала, що внаслідок пожежі згоріло та розібрано 70 кв. м даху. Поліція розслідує інцидент як умисне знищення або пошкодження майна.

Віталій Шабунін і його будинок після підпалу

Лідер ЦПК розповів, що фандрейзингову кампанію «Серпом по рейтингу» організація побудувала суто на пожертвах окремих людей. Мета кампанії — зробити так, «щоб політична відповідальність відступала невідворотно і швидше». На сайті ЦПК розповідає про рішення народних депутатів, які, за аналізом експертів організації, йдуть урозріз із суспільними інтересами. Людям пропонують пожертвувати кошти на фейсбук-рекламу, у якій ЦПК поширить допис про «зашквареного» депутата чи партію прицільно виборцям їхнього округу. «Якщо кампанія не про мажоритарника, а про бренд партії, ми б'ємо зараз не стільки в їх «бетонного» виборця, а в тих, кого вони намагаються залучити», — пояснив Віталій Шабунін. Для чіткого «прицілу» в певну групу користувачів в організації працює таргетолог, а описують аудиторією гуртом — сам Шабунін, комунікаційники, адвокаційні менеджери, залучені експерти (серед них і соціологи).

Сайт кампанії «Серпом по рейтингу»

За три роки в рамках кампанії ЦПК залучила більше двох тисяч благодійників-донаторів і зібрала майже мільйон гривень, розповів Віталій Шабунін. Натомість залученість користувачів для ЦПК важливіша за живі кошти, зауважив він. З донаторами постійно підтримують зв'язок — створюють розсилки та комунікують в окремому телеграм-каналі.  

Фото Сергія Нужненка/ radiosvoboda.org, скриншот сайту serpom.org.ua, фейсбук-сторінки ІСАР «Єднання»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду