Комунікації в громадському секторі: як говорити цікаво про табір для молоді

Комунікації в громадському секторі: як говорити цікаво про табір для молоді

11:00,
7 Вересня 2023
1271

Комунікації в громадському секторі: як говорити цікаво про табір для молоді

11:00,
7 Вересня 2023
1271
Комунікації в громадському секторі: як говорити цікаво про табір для молоді
Комунікації в громадському секторі: як говорити цікаво про табір для молоді
Про креативні та базові підходи до публічних комунікацій на прикладі інформаційної кампанії про молодіжні табори «Фундації регіональних ініціатив».

Важлива складова громадської роботи — це здатність розповідати про неї. Проте доносити її зміст і цінності здебільшого буває викликом. Просто розповідати про захід у соціальних мережах уже недостатньо, щоби привернути увагу аудиторії, тому доводиться вдосконалюватися.

У Всеукраїнській молодіжній громадській організації «Фундація регіональних ініціатив» я брав участь в організації трьох ФРІ-таборів. Один із висновків — під час планування роботи обов’язково потрібно враховувати вашу цільову аудиторію й тематику проєкту.

Коли я був головним комунікаційником цьогорічного ФРІ-табору ArtCamp, мені з командою довелося вирішувати, як ми будемо «говорити» про наш табір, знаходити його відмінність від інших таборів (цього року їх було шість). Безумовно, всі табори відрізняються тематикою, але загалом мають одну спільну мету. Ми склали tone of voice (стиль спілкування від імені організації) та вирішили вести діалог із нашою аудиторією через третю особу — Арті. Він став нашим маскотом. Це нам допомогло в поширенні інформації про табір і комунікації з підписниками. З цього випливає: перше, що потрібно зробити — визначити, як ти будеш комунікувати з цільовою аудиторією, чим будеш приваблювати, щоб вона хотіла потрапити до твого проєкту.

Маскот ФРІ Арті

Мати приємну картинку в інстаграмі (або в будь-якій іншій соцмережі) вже недостатньо, тому час опановувати відео. У всіх таборів був спільний акаунт у тіктоку, це допомогло наочно показати, що чекає учасників на таборі, та було додатковою рекламою. Як показала статистика, 40% від усіх анкет прийшли саме з тіктока. Ми підлаштувалися під тогочасні тренди та здобули непогані перегляди, що дало результат.

Ще один крутий спосіб просування — створення авторської реклами. У 2016 році відбувся медіатабір «Medwed camp» на Харківщині. Особливістю реклами стала гра слів у назві табору. Команда посеред парку влаштувала невеличкий перфоманс із наметом і ведмедем. За цим посиланням можна з ним ознайомитись.

Це прозвучить неочікувано, але можна заручитися підтримкою держави. Написати листа до відповідного міністерства й попросити про поширення інформації серед регіонів у відповідних структурних підрозділів ОВА. Звісно, якщо ваш проєкт всеукраїнський і потрібні учасники з усіх регіонів. Так ми заручилися підтримкою 19 регіонів і регіональних видань.

Великий відсоток молоді охоплений, але ще є одна аудиторія, яка допоможе знайти ще більше потенційних учасників, — це батьки та найближчі рідні. Вони можуть просто почути про проєкт десь на вулиці чи по радіо, побачити на сторінках фейсбука й розповісти про можливість.

Наприклад, міністерство поширило інформацію про наш табір, залишивши мої контакти, щоб у разі чого зі мною могли зв’язатися. За кілька днів після цього на мій телефон почали телефонувати бабусі, матері, просто зацікавлені особи, щоб дізнатися більше про можливість потрапити до нашого табору. Отже, за невеликий проміжок часу ми охопили понад 30 потенційних учасників, які могли доєднатися до нас. Тому в деяких ситуаціях варто спиратися не тільки на звичайні способи поширення, а і вдаватися до неординарних технік.

Завершальний досвід, який нам допоміг набрати аудиторію, — це наші партнери. Якщо в афіші згаданий упізнаваний бренд, то зростають зацікавленість до проєкту та його престижність. Цікава стаття, подарунки чи будь-який смачний смаколик — не важливо. Про проєкт уже все сказали ваші партнери. У бізнесу є особливість: він не вкладає свій ресурс у те, що не є перспективним.

Варто пам’ятати, що публіка любить креативні підходи до «спілкування». Не зациклюйтеся на чомусь одному, завжди експериментуйте, створюйте нові підходи до комунікацій. Це важливо та необхідно, якщо ми говоримо про ефективну комунікацію в громадському секторі. Будьте сміливими та прагніть до змін.

Автор: Денис Тітов, член Черкаського міського відокремленого підрозділу Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Фундація регіональних ініціатив»

Фото: facebook.com / fri.com.ua

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду