IV Модель молодіжної Парламентської Асамблеї НАТО: вступ України в НАТО теж вигідний Альянсу

IV Модель молодіжної Парламентської Асамблеї НАТО: вступ України в НАТО теж вигідний Альянсу

16:00,
23 Червня 2024
726

IV Модель молодіжної Парламентської Асамблеї НАТО: вступ України в НАТО теж вигідний Альянсу

16:00,
23 Червня 2024
726
IV Модель молодіжної Парламентської Асамблеї НАТО: вступ України в НАТО теж вигідний Альянсу
IV Модель молодіжної Парламентської Асамблеї НАТО: вступ України в НАТО теж вигідний Альянсу
У Києві відбулася IV Модель молодіжної Парламентської Асамблеї НАТО. Студенти понад 40 вищих навчальних закладів із різних регіонів могли змоделювати, як працює Парламентська асамблея, та спробувати себе в ролі делегата країни чи представника організації-учасниці.

Це вже четверта Модель, яка проводиться Мережею захисту національних інтересів «АНТС». За цей час понад 800 молодих українців із різних навчальних закладів і регіонів країни пройшли через цю програму.

Загалом у роботі IV Моделі молодіжної ПА НАТО взяли участь 200 студентів із 47 вишів, а також посол з особливих доручень Департаменту ЄС і НАТО Міністерства закордонних справ України Олексій Селін, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Петер Ван Де Вельде, Голова Постійної Делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Чернєв, Надзвичайний і Повноважний Посол України у США (2015–2019) Валерій Чалий, депутатка Європейського Парламенту, колишня міністерка оборони Литовської Республіки Раса Юкнявічене, Томас Влашек, депутат словацького парламенту, у минулому представник Словаччини у НАТО.

Привітала учасників проєкту голова правління Мережі захисту національних інтересів «АНТС» Ганна Гопко, яка у своєму зверненні підкреслила важливість ініціатив молодого покоління.

«Насправді ви повинні розуміти, що для України зараз важливо цінувати життя і тому всі напрацювання на дипломатичному фронті, всі здобутки Сил оборони — все важливо для того, щоб ми бачили перспективу. І коли я дивлюся на вас, то розумію, що стратегічна цінність України — це наші громадяни, це ті люди, які розуміють тяглість традицій. Нам треба чітко пояснити, що НАТО було змарновано багато часу, коли у 2008 році через нерішучість щодо надання Україні ПДЧ ми пожинаємо наслідки. Але зараз час виправляти помилки, зараз час пришвидшувати ті рішення, які давно перезріли», — сказала Ганна Гопко.

Лідерка проєкту Молодіжної моделі Парламентської Асамблеї НАТО Оксана Юринець звернулася до молоді з закликом до рішучих дій:

«Мрійте глобально, дійте локально, бо світ належить оптимістам. Ми маємо вірити, швидко вчитися, бути мудрішими, сильнішими, стійкішими. Хитрість — це мудрість, як писав Франко. Пам’ятайте, що коли Україна вступить в НАТО, в Європі закінчиться війна. Світ суцільно несправедливий, тому що ми поки не є членом НАТО. Якби світ був суцільно справедливий, ми б уже там були давно і в нас би не було війни. Тому ми маємо всі разом спільно діяти та вірити в те, що робимо. Ми сильні, ми вистоїмо, бо ми українці».

Посол з особливих доручень, Департамент ЄС і НАТО, МЗС України Олексій Селін сказав, що Україна працює над тим, щоб отримати запрошення на наступному саміті, який відбудеться в Гаазі наступного року.

«Нам потрібно лише запрошення. Тобто союзники мають запросити Україну. На жаль, у свідомості союзників панує думка, що під час війни вони не можуть надати таке запрошення. І ми розуміємо, що отримати запрошення під час Вашингтонського саміту, який відбувається в наступному місяці, це дуже складно. Тому ми вже готуємося і готуємо нашу роботу, щоб отримати запрошення на наступному саміті, який відбудеться в Гаазі наступного року. І приєднання до НАТО — це завдання, яке об’єднує не лише МЗС, уряд, парламент, але і також молодь, неурядові організації та громадянське суспільство. І кожен із вас може зробити внесок в нашу спільну справу», — сказав Селін.

Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Петер Ван Де Вельде розповів, що розвиток молоді є одним із пріоритетів для всіх європейців.

На фото: Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Петер Ван Де Вельде з учасниками Моделі молодіжної ПА НАТО

«Саме молодь має ключі від кращого майбутнього. Зараз армії, як ми всі розуміємо, належить найважливіша роль. Але також такі люди як дипломати, парламентарі також надзвичайно важливі для роботи на майбутнє вашої країни», — сказав він.

Голова Постійної Делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Чернєв повідомив, що дуже радий, що у парламентської делегації України у ПА НАТО є кадровий резерв.

«У парламентської делегації, наприклад, Ради Європи, як я знаю, немає молодіжної сесії чи молодіжного форуму. Я радий, що в Україні є молодь, яка цікавиться, готова щось робити для нашого просування в НАТО. У нас немає іншого виходу, крім євроатлантичної інтеграції. Ми розуміємо, що це наш цивілізаційний вибір, це наш вибір нашої безпеки. Це також економічний вибір, тому що ми ж розуміємо, що без цієї парасольки НАТО, інвестиції сюди не прийдуть і економіка не буде розвиватися», — сказав він.

Надзвичайний і Повноважний Посол України у США (2015–2019) Валерій Чалий нагадав студентам, що в Україні модель безпеки, колективна модель НАТО була обрана не відразу.

  Ганна Гопко, Єгор Чернєв і Валерій Чалий

«Це була величезна боротьба. І якщо коротко сказати, то вона йшла поруч із лозунгом “якомога далі від Росії”. Насправді остаточне рішення з просування до НАТО було прийняте на Раді національної безпеки оборони України у 2002–2003 році. Але пов’язано було з тим, що Росія почала нас провокувати стосовно територіальної цілісності України. І от із тих часів постійно була робота і постійно була більш активна взаємодія з НАТО. Сьогодні ми на піку цієї взаємодії. Я думаю, що альтернативи, принаймні в розумінні моделі безпеки, альтернативи моделі колективної безпеки немає», — сказав він.

Чалий сказав, якщо НАТО буде Україну за носа водити ще два-три-п’ять років, то Україні треба думати про свою оборонну регіональну систему, наприклад, разом із Британією, Польщею та країнами Балтії.

«Це підточить трохи єдність НАТО, але у нас не буде іншого вибору», — додав він.

Депутатка Європейського Парламенту, колишня міністерка оборони Литовської Республіки Раса Юкнявічене сказала, що обидва альянси — НАТО та Європейський Союз — є дуже важливими як одне ціле, особливо у світлі цієї війни.

Звернення Раси Юкнявічене до делегатів

«Тож я бажаю вам обговорити обидва членства в комплексі, в одному контексті. Я впевнена, що Україна стане членом НАТО. НАТО — це все менше перешкод у свідомості чи мисленні політиків НАТО щодо цього в найближчому майбутньому. Але, звичайно, головний інструмент стати членом НАТО — це допомогти Україні й виграти цю війну», — сказала Юкнявічене, нагадавши про «домашнє завдання» України у вигляді реформам.

Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні нагадав, що цього року особливий саміт, тому що це 75-та річниця Договору про НАТО, і тому святкування відбудеться в тій самій кімнаті у Вашингтоні, де було його підписано.

«Це також дуже особливий саміт, тому що це він буде першим за участю 32 країн, включаючи Фінляндію та Швецію, які нещодавно приєдналися до НАТО. І цей саміт також відбувається в особливому контексті. Напередодні американських виборів у листопаді будуть важливі рішення, які необхідно прийняти, щоб консолідувати підтримку, яку, наприклад, НАТО може надати Україні», — сказав він.

Томас Влашек, депутат словацького парламенту, у минулому представник Словаччини у НАТО, розповів, що саміт НАТО буде присвячений крокам, які мають зробити нинішні союзники для зміцнення безпеки території, охопленої Вашингтонським договором.

«З’являється згода, відчуття серед більшості союзників, що війна в Україні може бути не останньою війною, яку Росія буде вести в Європі. Дебати в липні будуть здебільшого про те, як зміцнити нашу власну безпеку, враховуючи те, що більше не можна виключати можливість того, що Росія фактично також атакує когось із нас. Очевидно, що питання вступу України у НАТО також буде займати дуже важливе місце. Моє власне відчуття дуже просте. Я вважаю, що було б надзвичайно безвідповідально з нашого боку не залучити Україну якнайшвидше», — сказав він.

«Це простий факт, що жоден союзник НАТО ніколи не зазнав нападу. Стаття V справді має дуже серйозну стримувальну силу, тобто вона знеохочує противників, таких як Росія, навіть не намагатися. Перспектива опинитися у війні з такою кількістю і настільки потужними союзниками є дуже сильним стримувальним фактором. І я думаю, що цей страховий поліс ми зобов’язані поширити й на Україну. Ми не хочемо, щоб жорстокість бойових дій, яку Росія принесла в Україну, колись повторилася», — резюмував політик.

Депутат словацького парламенту також пояснив, що вступ України в Альянс теж вигідний НАТО.

«По-перше, і найбільш очевидно, що ми можемо виграти від стабільності, яку вступ України принесе самій Україні. Ні в чиїх інтересах в ЄС, ні в чиїх інтересах в НАТО, щоб повторювалися нинішні бойові дії чи війна, яку Росія почала у 2014 році. Ми можемо отримати економічні вигоди від стабільної та успішної України, чому може допомогти вступ до НАТО. Але ми також можемо отримати вигоду у військовому плані. Я маю на увазі, якщо говорити відверто, ніхто зараз не має більшого досвіду боротьби зі збройними силами Росії, ніж Україна. Це досвід, якого Україна ніколи не бачила, ніколи не хотіла, досвід, із яким справді важко боролися ціною, звичайно, десятків тисяч життів», — пояснив він.

Модель молодіжної ПА НАТО організовано Мережею захисту національних інтересів «АНТС» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст цього заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Титульне фото: делегати Моделі молодіжної Парламентської асамблеї НАТО із поважними гостями

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду