У Києві презентували результати дослідження навичок майбутнього в учнівства

У Києві презентували результати дослідження навичок майбутнього в учнівства

18:51,
2 Травня 2024
464

У Києві презентували результати дослідження навичок майбутнього в учнівства

18:51,
2 Травня 2024
464
У Києві презентували результати дослідження навичок майбутнього в учнівства
У Києві презентували результати дослідження навичок майбутнього в учнівства
Згідно з даними дослідження ДоСЕН, соціально-емоційні навички прямо впливають на здоров’я і благополуччя учнівства.

В українських учнів і учениць 15-річного віку менш розвинені навички мотивації досягати, довіри, оптимізму, енергійності й упевненості в собі, ніж в учнівства 10-річного віку. Водночас 10-річні діти менше вміють співпереживати, демонструють гірші толерантність, відповідальність, креативність, допитливість, аніж 15-річні. Такі дані освітнє експертне коло отримало в результаті проведення міжнародного дослідження соціально-емоційних навичок (ДоСЕН).

Його результати презентували 1 травня на заході «Формування в учнівства життєвих навичок як нагальна умова для надолуження прогалин у навчанні: презентація результатів міжнародного дослідження та національної освітньої платформи». Про це повідомила пресслужба громадської організації «ЕдКемп Україна», яка проводила дослідження на національному рівні у співпраці з Державною службою якості України. 

Згідно з даними дослідження, соціально-емоційні навички прямо впливають на здоров’я і благополуччя учнівства. Водночас діти, в яких розвинена допитливість та мотивація досягати, схильні отримувати вищі оцінки з читання, математики і мистецтва й рідше запізнюються та прогулюють уроки.

Прямий зв’язок між широтою кругозору й оцінками в Україні, а також між навичками допитливості й толерантності, з одного боку, й оцінками з усіх предметів, з іншого, проявився сильніше, ніж у середньому по інших 14 країнах / місцевостях ДоСЕН.

Експерти зауважили, що діти з добре сформованими соціально-емоційними навичками мають вищі амбіції щодо свого майбутнього, зокрема, щодо здобуття вищої освіти, вибудови кар'єри, навіть відкриття власного бізнесу. 

79 % 15-річних учениць і учнів в Україні сподіваються здобути вищу освіту, 49 % — займатися управлінською роботою чи роботою за професією у віці 30 років.

Загалом зв’язок між навичками й учнівськими очікуваннями щодо здобуття вищої освіти в Україні проявився сильніше, ніж у середньому по ДоСЕН, для таких навичок, як стресостійкість, допитливість, толерантність, наполегливість і відповідальність, тоді як зв’язок між навичками й учнівськими очікуваннями щодо управлінської чи професійної кар’єри проявився сильніше, ніж у середньому по ДоСЕН, для таких навичок, як оптимізм, товариськість, креативність, толерантність самоконтроль.

Окрім цього, учні й учениці в Україні, які вказували, що піклувалися про своє здоров’я, частіше засвідчували в себе і розвиненіші соціально-емоційні навички (особливо навички регуляції емоцій, виконання завдань і енергійності), а також кращі задоволеність життям і психологічне благополуччя.

«У моменти змін, невизначеності, травми соціально-емоційні навички особливо важливі, можливо, ще важливіші за традиційні навички. Знайти орієнтири, бути ефективними, мати свободу волі й мобілізувати свої когнітивні, соціально-емоційні ресурси — такі речі в момент кризи дуже важливі», — зазначив засновник досліджень PISA і ДоСЕН, директор Директорату освіти та навичок ОЕСР Андреас Шляйхер.

Він також додав, що саме інвестиція в розвиток соціально-емоційних навичок у воєнні та повоєнні часи може не тільки підтримати освіту, учнівство, батьківство, педагогів, а й стати ресурсом стрімкого розвитку освіти.

ДоСЕН — міжнародне дослідження соціально-емоційних навичок школярів. Воно вимірює навички, найбільш важливі для життя, зокрема для успіху в навчанні та на ринку праці. ДоСЕН втілює з 2019 року Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Нині дослідження проводять у 15 країнах, серед яких і Україна. 

Попри повітряні тривоги та перебої з електрикою, у проєкті взяли участь майже 5 тисяч дітей двох вікових категорій із 19 регіонів України. Через окупацію та активні бойові дії ДоСЕН не вдалося провести в Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях, а також також у Криму і Севастополі. Утім, результати для цих 19 регіонів є репрезентативними.

Польовий етап ДоСЕН проводився в Україні у вересні й жовтні 2023-го року. 

Детальніше ознайомитися з ключовими результами дослідження ДоСЕН для України можна за посиланням.

Нагадаємо, під час презентації результатів дослідження експерти й експертки також розповіли про платформу «ПОВІР», яка має допомогти учням і ученицям середньої та старшої школи надолужити втрачені через ковід та війну знання шкільної програми. До кінця 2024 року участь в тестуванні освітньої платформи «ПОВІР» візьмуть дві тисячі учнів 7, 9 і 11 класів. «ПОВІР» — це акронім, який складається з перших літер у фразі «подолання освітніх втрат і розривів»

Амбасадорами «ПОВІР» стали лідер гурту «Антитіла» Тарас Тополя, телеведуча Слава Фролова, співачка Марина Круть та режисер і телеведучий Євген Синельников.

Фото надала пресслужба громадської організації «ЕдКемп Україна»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду