На громадянського журналіста Ремзі Бекірова систематично чинять тиск у російській колонії

На громадянського журналіста Ремзі Бекірова систематично чинять тиск у російській колонії

10:52,
10 Вересня 2024
466

На громадянського журналіста Ремзі Бекірова систематично чинять тиск у російській колонії

10:52,
10 Вересня 2024
466
На громадянського журналіста Ремзі Бекірова систематично чинять тиск у російській колонії
На громадянського журналіста Ремзі Бекірова систематично чинять тиск у російській колонії
З моменту переведення Бекірова до колонії його кілька разів необґрунтовано видворяли до ШІЗО

Громадянський журналіст Ремзі Бекіров, засуджений на 19 років позбавлення волі, зазнає тиску адміністрації ІЧ-33 у місті Абакані Республіки Хакасія. Про це  повідомив адвокат Еміль Курбедінов, пише «Кримська солідарність».

За словами Курбедінова, з моменту переведення Бекірова до колонії його кілька разів необґрунтовано видворяли до ШІЗО. Адміністрація колонії забороняє йому писати листи та дзвонити рідним.

Як зазначив адвокат, те, що політв'язень перебуває так далеко від будинку — за 4,5 тисячі кілометрів, «порушує його право на підтримку сімейних зв'язків». Сім'я журналіста не може приїхати до нього на побачення, бо це фізично важко та дорого.

Курбедінов також наголосив, що клімат у Хакасії дуже відрізняється від теплого клімату в Криму, що «стає серйозним викликом для здоров'я» політв'язня.

«Фактично це така форма заслання, яка широко практикувалася в недавній історії Росії щодо інтелігенції», — додав Еміль Курбедінов.

Рівно місяць тому політв'язня вивезли з в'язниці №2 Єнісейська Красноярського краю.

Ремзі Бекіров — громадянський журналіст, який вів стрим обшуків і судів у політично мотивованих справах проти жителів Криму, зокрема у справі «Веджі Кашка», «Хізб ут-Тахрір» та інших. Він є ініціатором ідеї про колективну допомогу сім'ям кримських політв'язнів. Має трьох неповнолітніх дітей.

27 березня 2019 року в Криму в мікрорайонах Кам’янка та Строганівка Сімферополя в десятках будинків кримських татар одночасно відбулися наймасовіші обшуки. Через значний обсяг матеріалів окупанти розділили кримінальну справу з 25 учасників на п’ять п’ятірок підсудних.

Кримськотатарських громадських активістів звинуватили в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», визнаної в Росії терористичною, але чинної без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

10 березня 2022 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив Ремзі Бекірова до 19 років позбавлення волі.

Окрім цього, згідно з вироком суду від 24 листопада 2022 року, Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, а громадянських журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова — до 14 років. Підсудні не визнали себе винними і вважають своє переслідування політичним.

Раніше ми повідомляли, що кримського татарина, громадянського журналіста Руслана Сулейманова, якого засудили в РФ до 14 років ув'язнення, етапували з Новочеркаська (Ростовська область) до в'язниці Верхньоуральська (Челябінська область)

У травні також стало відомо, що політв’язня, громадянського журналіста та учасника справи «другої сімферопольської групи “Хізб ут-Тахрір”» Рустема Шейхалієва етапували до в’язниці Єнісейська в Красноярському краї. 

Фото: Кримська солідарність 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду