ЄСПЛ визнав порушення Росією прав людини у Криму

ЄСПЛ визнав порушення Росією прав людини у Криму

14:41,
25 Червня 2024
639

ЄСПЛ визнав порушення Росією прав людини у Криму

14:41,
25 Червня 2024
639
ЄСПЛ визнав порушення Росією прав людини у Криму
ЄСПЛ визнав порушення Росією прав людини у Криму
Рішенням ЄСПЛ «зведено нанівець» десятирічні заяви Росії про дотримання прав людини в Криму

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення, у якому визнав Росію відповідальною за порушення прав і свобод людини на тимчасово окупованій території Криму та міста Севастополя. Про це повідомила уповноважена у справах Європейського суду з прав людини в Міністерстві юстиції Маргарита Сокоренко.

ЄСПЛ визнав, що уряд України довів існування систематичних порушень щодо українців із початку окупації Криму в лютому 2014 року. За словами Сокоренко, рішенням ЄСПЛ «зведено нанівець» десятирічні заяви Росії про дотримання прав людини в Криму.

Уповноважена у справах Європейського суду з прав людини в Міністерстві юстиції вважає, що сьогоднішнє рішення ЄСПЛ стане важливим етапом на шляху до притягнення Росії до міжнародно-правової відповідальності.

«Це рішення є першим, в якому міжнародна судова інстанція визнала Росію відповідальною за політику масштабних та систематичних порушень різноманітних прав та свобод людини на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь», — написала вона.

Уряд України довів, що Росія запровадила на окупованому півострові адміністративну практику жорстокого поводження та незаконних затримань, примусової зміни громадянства на російське, систематичних обшуків, примусового переміщення на територію Росії, переслідування релігійних лідерів, дискримінації кримських татар, закриття українських і кримськотатарських класів та неросійських медіа, заборони мирних зібрань і протестів тощо.

На рішення Європейського суду відреагував омбудсмен Дмитро Лубінець, назвавши його «доказом того, що Росія підло бреше про дотримання прав людини в окупованому Криму».

Він нагадав, що першу скаргу в цій справі Україна подала ще у 2014 році. Вдруге та втретє скаргу подавали також у 2015 та 2018 роках.

Водночас Росія відкидала звинувачення в тому, що вона відповідальна за анексію.

Нагадаємо, що раніше Європейський суд з прав людини визнав, що Росія порушила Європейську конвенцію з прав людини, визначивши кілька іноземних організацій як «небажаних» та переслідуючи власних громадян за зв’язки з цими організаціями.

Фото: Margarita Sokorenko/Facebook

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду