Менторство в Україні: як жінки STEM закохують своїх менті в науку та технології

Менторство в Україні: як жінки STEM закохують своїх менті в науку та технології

14:00,
16 Травня 2024
697

Менторство в Україні: як жінки STEM закохують своїх менті в науку та технології

14:00,
16 Травня 2024
697
Менторство в Україні: як жінки STEM закохують своїх менті в науку та технології
Менторство в Україні: як жінки STEM закохують своїх менті в науку та технології
Розвивати менторство в Україні важливо, особливо під час війни, в умовах додаткового стресу у молоді. Навчання у такий спосіб надає підтримку, допомагає розкрити потенціал і формує ментальну стійкість.

Програма менторства «Дівчата STEM» ГО Центр «Розвиток КСВ» за підтримки SAP створює платформу для збільшення присутності жінок у STEM, сприяє розвитку та підтримці молодих талантів, а також створенню стабільного та конкурентоспроможного науково-технологічного сектору в Україні. 

Як відбувається менторство у програмі «Дівчата STEM»

Досвідчені жінки у STEM із технологічних компаній і науковиці обирають собі пару — дівчат-школярок, аби допомогти їм розкрити потенціал у конкретному напрямі, який їм подобається. Разом вони виконують практичні завдання та в результаті мають власні проєкти з соціальним впливом, які можна запітчити інвесторам і втілити власну мрію у життя. 

«Сьогодні нетворкінг для дівчат у STEM — це не лише засіб побудови професійних зв'язків, але й можливість обміну знаннями, підтримки та надії. Наша Менторська програма надає таку можливість — будувати відносини з людьми на якийсь час, або й узагалі на все життя, знаходити однодумців і підтримку від них», — розповіла Марина Саприкіна, керівниця ГО Центр «Розвиток КСВ» та ідейна натхненниця «Дівчата STEM».

Про вплив менторства розповідають менторки «Дівчата STEM» та менті — дівчата-школярки

Катерина Теребіленко, докторка хімічних наук, науковиця та викладачка:

У мене вже був досвід менторства серед школярів і студентів, ми разом працювали над проєктами, де тематика близька до моїх інтересів. У цій програмі дівчата вже приходять зі своїми цікавими ідеями та прагненнями, і тут взаємодія для мене була в новинку. Свою менті на програмі “Дівчата STEM” я обрала за покликом серця, і при прослуховуванні проєктів кожного разу ставила собі питання: чи можу я внести щось корисне в цей проєкт? Для мене також було цікаво, як майбутня юристка запропонувала екологічний проект з очищення води. 

За час спілкування зі своєю менті Кариною я зрозуміла, наскільки важко сучасній молоді відкриватися геть незнайомій людині, наскільки ніяково озвучувати свої ідеї. За часи ковідної дистанційки та й повномасштабної війни більшість інтелектуальної молоді дистанціювалася, стала інтровертами. Мені дуже хотілося “вишкребти” той дорогоцінний алмаз із мушлі й дати волю її фантазії та енергії. 

— Який результат вашої співпраці? Чого вам як парі менті-менторка вдалося досягти?

— Я підсвідомо при спілкуванні з учнями намагаюся їх закохувати в хімію і науку. Карина навчила мене поважати свій вибір майбутньої спеціальності, показала, що вона здатна до мультизадачності, стиснутих графіків, злагодженої роботи. З початку нашого знайомства у мене кружляло в голові: «З неї обов’язково буде чудова хімікиня», а вже на фінальному етапі я відчула, що готова підтримувати будь-який її вибір, відчула її мрію і готова підтримати в цьому.

— Чому важливо підтримувати молодих науковиць?

— У молодих науковиць, які розглядають науку як свою майбутню професію, сумнівів і переживань дуже багато. Як показав досвід менторської програми, дівчата сумніваються у власних силах, бояться бути непочутими. Мені б хотілося, щоб у кожної такої школярки знайшлася менторка, яка б виконала роль доброї феї. Нехай це буде вчасна порада, відсторонена розмова за кавою чи просто повідомлення в месенджері «Як ти?». Наука — це командна робота, це злагоджена взаємодія, і в науковому просторі так важливо почути думку зі сторони, пораду чи потрібний контакт. І хто його знає, може, подаровані менторкою кришталеві човники стануть у пригоді на церемонії першої Нобелівської премії, врученої українкам.

Карина Тищенко, менті Катерини:

 

— Менторська програма для мене — це можливість отримати цінний досвід і поради від досвідченої менторки, який допоможе мені розвиватися та досягати своїх карʼєрних цілей.

Ще з дитинства я любила різноманітні експерименти й досліди. А зараз, коли зʼявилася можливість узяти участь у менторській програмі  «Дівчата STEM» — я не вагаючись погодилася.

Це була чудова нагода випробувати себе та мати ще один чудовий досвід у житті. Мета мого проєкту — збереження довкілля та вдосконалення навколишнього середовища. Проблема забруднення води є гострою екологічною потребою. Водні ресурси країни є основним джерелом питної води для людей. З урахуванням нерівномірного розподілу їх запасів по території України, необхідно раціонально використовувати ці ресурси та забезпечувати їх захист від забруднення. Моя ідея у запобіганні цій проблемі — пристрій для збирання сміття у річках і різних водоймах.Складається він із маскувальної сітки, губки, пластикових пляшок , фосфогіпсу.

Софія Шутяк, директорка Проєкту «Кліматичні інноваційні ваучери», Regional Landskape Park Znesinnja:

Я вирішила підтримати проєкт, оскільки вважаю, що жінки реально змінюють світ. У своєї менті Ксенії я навчилася віри у людей і вмінню мріяти та приймати допомогу. Разом ми пропрацювали її ідею Центру вивчення мов.

Ксенія Шалигіна, менті Софії, про досвід співпраці з науковицею та власні розробки у проєкті:

— До науки мене навернув шкільний філіал «Дівчата STEM» Peresadivka. Ще з початкової школи я брала участь у конкурсах і отримувала срібні сертифікати. Найперший був у 2017 році, коли я була в другому класі. Я маю два проєкти: «Peresadivka-Hub, мовний центр» і «Парк мрій: від шкідливості до відпочинку». Мовний центр — це місце, куди може прийти будь-хто та вільно оволодіти будь-якою з запропонованих іноземних мов. На жаль, мій проєкт поки не вдається реалізувати. Я планую реалізувати його в школі, а школа ще не має бомбосховища. Цим зараз займається моя мама, яка надихнула директора та вони спільними зусиллями намагаються добитися придатного бомбосховища.

«Парк мрій: від шкідливості до відпочинку» — ще один проєкт, пов’язаний з екологією, що зараз є болючою темою в Україні. Навпроти нашої школи раніше була церква, але почалася Світова війна й церква була обкрадена та напівзруйнована. На місці церкви вирішили збудувати школу. Зараз ця школа розвалена, залишилися лише стіни, дуже багато сміття, все заросло. Я пропоную зробити парк замість тих руїн та сміття, встановити баки для його сортування, посадити дерева та квіти. В моїй школі є учні, які полюбляють цим займатися, тому я не маю сумнівів щодо того, що за рослинами та деревами буде кому доглядати.

Я хочу бути почутою, реалізувати один із цих проєктів, що дасть не тільки мені якийсь поштовх, а й дозволить бути прикладом натхнення для інших учнів і дорослих.

Менторська програма для мене — це можливість проявити себе. Я була дуже щаслива, коли дізналася, що зможу знову відвідати місто Київ, бо я з невеличкого села Пересадівка на Миколаївщині. Це не тільки можливість відвідати столицю, але і почути відгуки про свою ідею. Це набуття досвіду, якого мені не вистачало зараз.

Менті програми — про свої проєкти та плани на майбутнє 

Аліна Москаленко, менті у програмі менторства «Дівчата STEM», авторка розробки «Математичний клуб»:

Мені хотілося показати та розповісти, що наука — це не сумно, а цікаво та пізнавально. В суспільстві є стереотип, що науковці — невеселі й думають лише про свій дослід чи проєкт, але це не так: ми чесні, добрі й позитивні.

Мій проєкт — про зацікавлення математикою через STEM-обладнання. Для цього ми створили математичний клуб у нашій школі з метою залучення учнів до цієї захопливої науки. Однак через складну ситуацію в нашій країні реалізація проєкту виявилася непростою, і всі наші зустрічі доводилося проводити в онлайні.

Менторська програма для мене — це спосіб показати себе та залучити інших людей до дій. Мені дуже сподобалося працювати з менторкою. Любов була дуже позитивною, енергійною та чіткою в своїх висловах, і це мені дуже сподобалося. З її порад я взяла багато чого корисного: як правильно реалізовувати та представляти свій проєкт, чому варто  приділяти більше уваги тощо. 

Менторка Аліни Любов Юденко, СОО Infopulse, яка нещодавно увійшла у глобальний список Strong women in IT:

Причин бути у цій програмі в мене декілька: я обожнюю точні науки, особливо математичні. Як досвідчена IT-спеціалістка я маю чим поділитися та вважаю це можливістю розвиватися самій як наставниці.Також вважаю це своїм обов’язком, бо саме таким чином — через менторство — посилюється когорта професіоналів і змінюється на краще середовище навколо. 

Дар’я Поліщук, менті у програмі менторства «Дівчата STEM», авторка розробки «Арт-проєкт Чернівці: мистецтво у STEM»:

Я отримувала підтримку, що давало мені впевненість. Моя менторка казала: «Так, цю ідею треба показати!». 

Я обрала STEM, бо мене підтримували в цьому напрямку. Я маю чудових людей, які поділяють зі мною цю пристрасть. Тому для мене поштовхом розвиватися стала підтримка. Мене захоплює моя менторка, оскільки цікавиться багатьма речами, багато працює, і спілкуватися з нею — насолода. Вона навчила мене більше вірити в себе та в свої ідеї, завдяки їй я ще більше хочу реалізувати свої наміри.

Мій проєкт — про розповсюдження локального мистецтва міста Чернівці шляхом заміни реклами на білбордах і сітілайтах на картини локальних художників. Я створила сайт, на якому можна побачити роботи художників, що були залучені до проєкту, описи їхніх картин, а також історію, що пов'язує їх із містом. Ціллю проєкту є надихати людей творчістістю, показати нове простими словами та зблизити ще більше дипломів зі своїм містом.

Далі мені цікаво було б працювати в сфері архітектури, оскільки мені подобається проєктування. І також я хотіла спробувати себе у сфері арт-менеджменту.

Поліна Згардан, менті у програмі менторства «Дівчата STEM», авторка розробки «STEM і креативні індустрії»:

— Зацікавлення у науці супроводжувало мене з самого дитинства. Я завжди ставилася до навчання серйозно і з великим ентузіазмом. Ще в молодшій школі я відзначалася відмінними результатами, додатково вивчала мови та відводила багато часу навчанню. З роками мій інтерес до науки лише зростав, а з ним — і бажання вивчати нове. Особливо мене зацікавив графічний дизайн, і я почала досліджувати цю сферу та працювати в ній.

Моя менторка — неймовірна жінка, вона не лише професіоналка свої справи, а й людина з великою душею. Вона завжди підтримувала мене, надихала на досягнення нових вершин і була готова працювати зі мною в будь-який час доби. Від неї я отримала багато цінних уроків і порад, які стали для мене невіддільною частиною успішного розвитку.

Менторська програма для мене — це не лише можливість поглибити свої знання та вміння у науці, а й чудова можливість провести час із цікавими людьми й отримати нові враження. Я планую продовжувати розвиватися в науковій сфері, вивчати нове та вдосконалювати свої навички, а також продовжувати працювати над власними проєктами та дослідженнями.

Ілюстративне фото на головній: Getty Images

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду